Blanca de la Torre:"A Mira-sol hi ha molta oferta formativa infantil però poc moviment associatiu"

Fotografies: Anna Poquet

La coordinadora sociocultural de Mira-sol és una eina de decisió, de seguiment i de proposta d’activitats i projectes del barri de Mira-sol, basada en la participació i l’apoderament dels veïns. Entrevistem a Blanca de la Torre, membre de la coordinadora, perquè ens expliqui com ha estat el ressorgiment de la coordinadora després d’uns anys d’inactivitat i el perfil de veïns que viuen a Mira-sol, així com les seves inquietuds i iniciatives.

–  Com és que ha ressorgit la coordinadora sociocultural?

–  Nosaltres depenem molt, a nivell organitzatiu, del Casal, de les iniciatives culturals i socials de l’Ajuntament. Si l'Ajuntament no ens convoca i no avala les nostres activitats, no som res. A finals del 2016, després d’uns 8 mesos sense cap activitat per tirar endavant, totes les entitats vam insistir molt per saber per què no ens convocaven. No podia ser que una iniciativa tan gran i tan ben pensada s’esvaeixi de la nit al dia.

Després d’un temps insistint, des de l’Ajuntament van decidir tornar-ho a arrencar perquè tant el barri de Mira-sol com el moviment associacionista tirés endavant, aprofitant que es tenia l’eina per portar a terme iniciatives veïnals. Ens van tornar a convocar i ens hem posat les piles.

–  Quin és l’objectiu de la coordinadora?

–  La coordinadora sociocultural és una eina veïnal perquè entitats, grups, associacions i veïns de forma individual s’acostin a fer tot tipus de propostes de caire cultural, social, formatiu, d’entreteniment, propostes col·lectives, que facin avançar el barri i crear aquesta mena d’activitat al barri. A Mira-sol, pel fet d’estar separat de Sant Cugat, hi han mancances de tipus culturals i socials. Formatives no perquè afortunadament l’Ajuntament fa el mateix que en altres nuclis, de fet hi han moltes iniciatives, com gimnàstica, jugar a cartes, ballar, etc.

Però el que no tira endavant l’Ajuntament no existeix, perquè en estar tant allunyat del nucli, hi ha poc moviment associatiu. És un barri jove, on contínuament arriben famílies joves, carregades de feina, amb nens petits i com a conseqüència, poca participació. Per aquet motiu, la coordinadora sociocultural vol generar aquesta participació veïnal a favor de tots.

– Us repartiu en tres comissions.

–  Una d’espais, perquè quan es va formar la coordinadora, vam veure que al Casal hi havien unes certes mancances. No estava preparat per aquestes activitats que nosaltres teníem intenció de proposar i activar, per tant, es va crear una comissió d’espais per acondicionar certs espais del Casal que anirien tenint més o menys feina segons allò que aconseguíssim.

Una comissió d’activitats, que està en permanent trobada. Cada cert temps ens reunim i proposem coses. Finalment, hi ha una comissió de comunicació perquè tot el que s’està fent es transmeti al barri i així els veïns sàpiguen tot el que es fa.

–  Com veieu l’estat del Casal un cop acabades les reformes?

–  Els espais són els mateixos però s’han reordenat en funció del que creiem que faltava. No hi havia cap sala, per exemple, per fer un seminari o un cicle de conferències, que és una cosa que tenim intenció de fer en el futur. Si no tens un espai suficientment ample, és difícil fer aquest tipus d’activitat.

Mira-sol no té un nucli urbà i rabiós com és el cas de Sant Cugat, és a dir, no tens al costat un bar per prendre la cervesa i després venir aquí i trobar-te, sinó que hem de crear un altre tipus de moviment veïnal perquè la gent s’acosti. Vam modificar alguns espais per fer-los més adients a les propostes que tenim pensades portar a terme.

–  Creus que hi ha suficient oferta sociocultural en comparació amb altres barris?

–  El que és evident és que no hi ha tanta oferta com a Sant Cugat, però tampoc hi ha tanta oferta com a Valldoreix o La Floresta, que són barris antics i acabats. Mira-sol, en canvi, és un barri en expansió. Sempre troben espais nous on construir habitatges, per tant, encara va arribant gent. En els altres barris hi ha un nucli potent de gent que es coneix; ja estan més fets a la vida associativa. Aquí, una de les primeres tasques que tenim és que el veïnat conegui l’existència d’aquesta coordinadora i de les activitats que fem i proposem.

–  Tots aquests nous veïns dels que parles, s’involucren?

–  Costa, perquè encara no saben que existim, per això aquest any tenim una doble tasca, que la gent sàpiga que la coordinadora existeix i que és una eina per a ells.

–  Però sí que saben que hi ha un Casal i que es fan activitats...

– Saben que hi ha un Casal i que es fan moltes activitats infantils. Saben que a l’estiu es fan casals infantils i que per carnaval es fa xocolatada i festa de disfresses. El fet d’estar al costat de l’escola Catalunya genera molta activitat de caire infantil, però també volem activitat juvenil i adulta. Que puguin venir al Casal i gaudir d’un cicle de cinema o conferències.

–  En quines activitats esteu treballant?

–  Estem engegant el Banc del Temps de Mira-sol. Ja s’han fet uns cursets, tenim el material, les persones, estem creant la pàgina web, que servirà de base pel funcionament del banc del temps, i es posarà en marxa de cara al mes vinent.

La segona iniciativa que ens hem proposat per ara és la setmana cultural. En comptes d’anar fent cosetes, vam pensar en fer alguna cosa gran, que la gent visqui el Casal de manera més d’entreteniment a la vegada que cultural. És molt d’hora per parlar dels detalls, però volem fer moltes activitats per a joves, musicals i d’oci juvenil, skate, grafits, etc. Per aquí anirà la cosa. A més, com el barri és tant extens i hi ha molts llocs que la majoria de veïns no coneixem, farem passejades pels diferents barris que té Mira-sol i que alguns d’ells són molt actius. Els del barri de Sant Joan, per exemple, sempre estan proposant coses, són uns veïns molt actius.

–  És la gent que ha viscut tota la vida a Mira-sol la que més s’involucra?

–  Per ara sí, és admirable el nucli de gent gran tant actiu que hi ha a Mira-sol. Són veïns que sempre estan disposats a reunir-se, trobar-se i tirar endavant qualsevol iniciativa que els hi proposis. Però això s’ha d’ampliar cap a la gent jove, però no pensant en gent jove de 17 anys, que també, sinó famílies joves que vulguin tirar endavant iniciatives de barri.

Notícies relacionades