Marta Pessarrodona: “Aprofito per declarar la independència de Mira-sol respecte de Sant Cugat”

A la part esquerra Marta Pessarrodona fa el pregó davant dels veïns de Mira-sol. Foto Miquel Margalef

Unes 80 cadires de color verd ja estaven exposades al pati del Casal de Mira-sol davant d’un escenari buit on només hi havia un micròfon de peu. Els organitzadors trucaven nerviosos i acabaven de polir els últims detalls. El sol va començar a desaparèixer darrera de l’edifici municipal del barri. La temperatura, tot i ser d’estiu, ja era òptima i el dèbil vent feia desaparèixer la suor del cos. Totes les autoritats del consistori ja havien arribat i el que era el més important, la pregonera ja feia estona que esperava. Passades les vuit del vespre un veí de Mira-sol va obrir l’acte presentant a la Marta Pessarrodona com una dona forta i que ha hagut de lluitar per arribar fins on ho ha fet.

La pregonera de la Festa Major va agafar la paraula donant la “bona vesprada” a tothom. “Dic bona vesprada perquè no sé si sóc una valenciana de Catalunya o una catalana de València” va iniciar el discurs Pessarrodona. La poetessa, narradora, crítica literària i creu de Sant Jordi, va donar les gràcies perquè l’Ajuntament possés el seu nom a la biblioteca de proximitat de Mira-sol. La terrassenca de naixement i veïna de Mira-sol des de fa més de 13 anys també va tenir unes paraules per la independència. “Aprofito per declarar la independència de Mira-sol respecte de Sant Cugat, Sant Cugat que s’independitzi de Barcelona i que tot Catalunya s’independitzi. Visca la independència!”, va proclamar Pessarrodona menter s’escoltava el so típic de victòria de la fira que hi ha instal·lada davant del Casal de Mira-sol.

La poetessa, sense tenir escrit el pregó, va voler donar-li un títol a la narració que volia fer: Mira-sol o el triomf de la glocalització. “Aquest concepte vol dir, pensa global i actua local” que és precisament el que va fer Fred Stark Pearson. Per a Marta Pessarrodona Pearson va ser el seu pare adoptiu. Pearson va ser l’enginyer que va traçar el ferrocarril d’ample europeu, és a dir, va ser l’encarregat d’obrir el ferrocarril de Sarrià al Vallès. Tot i aquesta gran obra que va fer el nord-americà per a Pessarrodona Pearson està poc valorat i per això va voler dedicar-li part del seu pregó.

A més, dins del concepte que ella mateixa va definir, va voler remarcar la importància de tot allò que és local i important per a Mira-sol. Per acabar amb el seu discurs, la pregonera de la Festa Major, va voler llegir el seu poema Bignònies a Mira-sol Alt del seu llibre Animals i plantes. “Per mi Mira-sol era la visió que jo tenia quan era petita d’una visió plana i jo ara visc a la part del turó i per això crec que s’ha de diferenciar”, va aclarir Pessarrodona. 

Som prop i tan lluny.

Les bignònies, potser fugaces,

em sorprenen a cada passa.

No t’he oblidat,

a desgrat que han passat tants

i tants anys que ni vull comptar-los.

El meu no oblit, la meva recança,

sempre tindrà el color d’elles:

el groc esquitxat de vermell, indefinible.

No vas ser ni el meu nord,

ni el meu sud, ni l'est, ni l'oest.

En un temps, però, ho vas ser tot.

Males passades cardinals,

befa de colors, de les flors,

geografia inútil altra vegada.

Amb aquestes paraules del seu poema i un “Bona Festa Major”, Pessarrodona va acabar el pregó i va iniciar la Festa Major de Mira-sol. Els Diables de Sant Cugat van inundar el pati del Casal de Mira-sol amb confeti i van encendre la típica tronada valenciana. Semblava que amb la traca havien acabat els parlaments però Josep Lluís Lolo, president de l’Associació de Propietaris i Veïns de Mas Gener, va prendre la paraula. Va engrescar a tothom a gaudir de la festa i va explicar que les activitats, muntades per la Coordinadora Sociocultural, estaven dirigides des dels més petits fins als més grans. Finalment Carmela Fortuny va donar una inssignia a Pessarrodona per haver commemorat el pregó de la Festa Major 2015.

Un cop acabat, aquest cop sí, tot els parlaments els Diables de Sant Cugat van iniciar una batucada per celebrar l’inici de la Festa Major del barri. 

Notícies relacionades