'Malabo i les cendres', Gemma Freixas ens parla de la Guinea sota la dictadura

per Xavier Boix

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Joan Berlanga, Gemma Freixas i Jordi Ferrando. Foto: Xavier Boix.

Ahir dijous l'escriptora santcugatenca Gemma Freixas va presentar la seva segona novel·la ambientada a la Guinea Equatorial. En la primera, 'Casino de Santa Isabel', per la que va rebre el Premi Roc Boronat el 2013, situava l'acció en el país africà a l'etapa en que l'estat espanyol proclamava la seva independència i es tracta, segons afirmà ella mateixa, d'una visió "d'una dona blanca, d'una filla de colons sobre la realitat de la descolonització".

En aquesta novel·la però, 'Malabo i les cendres', la Gemma Freixas s'ha tret l'espina de la primera i situa els fets en una realitat que és la que viurà el país a partir de la independència fins els nostres dies. "Tenia ganes d'explicar-ho, de fet, em va sortir de cop, com una vomitada, encara que després ho vaig haver d'ordenar". I és que, com explicà l'editor Jordi Ferrando de Meteora, es tracta d'un continent profundament desconegut per la majoria de nosaltres, "que només es converteix en notícia quan passa alguna cosa molt greu".

La Gemma Freixas plantejà ahir les dificultats amb les que viu la població guineana, una poble que té un país amb un PIB dels més alts d'Àfrica però amb una desigualtats més importants, doncs la riquesa està en mans d'uns pocs. Quan es va traspassar el poder per part de la metròpolis espanyola es va deixar en mans de la família Macías que més tard va perdre'l a partir d'un cop d'estat dels seus familiars i avui màxims dirigents, els Obiang.

La història discorre en diferents àmbits, classes socials, espais geogràfics, amb un protagonista, l'Eduardo Moiche, que torna a l'illa de Bioko que "torna per dipositar les cendres d'una persona estimada a la llera del riu lladyi, prop del poblat Moca".  Aquest protagonista haurà de fer front a un passat que creia superat, sentint-se estrany entre els seus compatriotes i només trobarà sentit al retorn entre els seus iguals, en una població molt diversa. L'altra protagonista de la història, la Riomó. Guinea Equatorial segueix sent avui un pou d'on occident segueix traient molta riquesa i en aquesta història es visualitza.

A l'acte de presentació, dut a terme a La Cultural de la Plaça Ventura, 3, espai molt recomanable per fer-hi actes d'aquest tipus així com exposicions, hi va participar l'actor Joan Berlanga que va llegir alguns fragments de la novel·la. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article