Hospital General anuncia un possible ERO arran de l’expulsió del Siscat

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Exterior de l'HGC. Foto: Pàgina web corporativa. 

Després que el Departament de Salut anunciés de forma oficiall’expulsió directa de l’Hospital General de Catalunya (HGC) i Clínica del Vallès del Siscat (sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya) la direcció d’aquests dos centres han complert amb les amenaces i han anunciat dos possibles ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació). Hospital General de Catalunya, situat a Sant Cugat, acomiadaria un total de 147 treballadors i Clínica del Vallès, instal·lat a Sabadell, en sumaria 109 més. Per tant, entre els dos centres deixarien a 256 treballadors sense feina.

L’expulsió dels dos hospitals privats de la xarxa pública està emmarcada en la idea de la conselleria de trencar el contacte amb tots els centres hospitalaris amb ànim de lucre. Tot el que pugui fer i gestionar la sanitat pública no ho farà la privada. Aquest és el principal objectiu que es va marcar per la nova legislatura el conseller de Salut, Antoni Comín, arran del pacte entre Junts Pel Sí i la CUP.

Des del comitè d’empresa de HGC continuen sense entendre la decisió de la conselleria i insisteixen que la xarxa pública no té la capacitat per absorbir els pacients que deixarà d’atendre el centre. Per aquest motiu, i per tal d’evitar l’ERO, els treballadors de HGC ja han anunciat que faran tot el possible perquè aquesta decisió es tiri enrere. “Les accions concretes són: reunir-nos amb el Conseller Antoni Comín i amb la conselleria d’Empresa i Ocupació, però Comín no ens vol rebre” explica resignat Miquel Àngel Carrasco, portaveu de la junta facultativa i vicepresident del comitè d’empresa de l’Hospital General de Catalunya. Malgrat això, adverteixen que “si Comín no canvia d’opinió no hi ha res a fer” i l’ERO es durà a terme.

En vistes a l’horitzó d’aquesta problemàtica, el conseller s’ha afanyat a explicar que els treballadors que es poguessin veure afectats rebran un pla social per tal de minimitzar l’impacte laboral. Sense entrar en detalls concrets Comín, ha assegurat en roda de premsa, que s’establiran mesures en cada cas particular i ha evitat respondre si l’objectiu és passar els possibles treballadors acomiadats a la xarxa pública. En aquest mateix sentit Comín ha volgut insistir que l'activitat assistencial “es manté” i per tant, també “el nombre de professionals necessaris”.

La conselleria també ha garantit que els centres de la comarca que presten serveis a la sanitat pública – Parc Taulí, Mútua de Terrasa i Consorci Sanitari de Terrasa – estan preparats per absorbir els pacients que fins ara rebien HGC i Clínica del Vallès. El conseller ha xifrat en 295 llits disponibles, que segons ell, són suficients. A més, ha apuntat que un cop acabin les obres a l'edifici l'Albada, el Taulí disposarà de 68 llits addicionals i 5 sessions de quiròfan més, quan Sabadell necessita 36 llits i 3 sessions de quiròfan més per assumir la demanda.

Agenda temporal del possible ERO

Tot i que des de la direcció general de l’Hospital General de Catalunya han declinat l’oferta d’atendre’ns, el comitè d’empresa de HGC ha insistit que de moment sobre la taula només hi ha un anunci de l’ERO, que en cap cas és definitiu. “És un preanunci i en el moment que el senyor Comín no canviï d’opinió es tirarà endavant”, assegura Miquel Àngel Carrasco.

El contracte que de moment uneix CatSalut i HGC finalitza el 31 de desembre. En cas que l’ERO es tirés endavant s’encetaria una negociació entre direcció de l’hospital i comitè per decidir quines són les persones acomiadades. En la presentació de l’Expedient de Regulació que s’ha dut ara a terme encara no s’han anunciat els possibles afectats. En el cas de Clínica del Vallès el contracte amb el departament de Salut finalitza el 15 d’agost, per tant, els terminis i passos a seguir són més curts i precipitats. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article