Un de cada cinc treballadors de Delphi diuen no a l’acord

per Xavier Boix

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Lectura del manifest a la manifestació de Delphi de Sant Cugat el 16 d'abril. Foto: Xavier Boix

Tot i el preacord pactat entre el comitè d’empresa de Delphi i la direcció d’aquesta multinacional el passat divendres, a altes hores de la nit, en les consultes a les que va ser convocada la plantilla, 1 de cada 5 treballadors (un 21,7%) no van donar-li suport. La participació va ser força important. Un 86,3% dels cridats a participar (540) hi van anar. S’hi jugaven el futur i el de la negociació dels seus representants. El passat 16 d’abril van protagonitzar una manifestació important pel centre de Sant Cugat de la que vàrem informar en el nostre mitjà. I en aquell moment ressaltàvem el posicionament dels diferents representants sindicals en el comitè que advocaven per la unitat d’acció davant la negociació.

És evident que el suport ha estat majoritari, un 78,3% dels participants, però no és menys important que més d’un 17% (80 treballadors) hagi votat en contra i un 3,5% en blanc (19). 2 treballadors van votar nul. També va ser rellevant que en la manifestació d’aquell dia no hi participés cap representant de l’esquerra independentista que, a més, compta amb el grup municipal més nombrós en l’oposició del consistori: la CUP, com tampoc de candidatures alternatives de poblacions properes amb importants responsabilitats. Alguna cosa no anava com es deia oficiosament. Hi havia malestar per com anaven les negociacions i, finalment, s’ha traduït en el resultat. O això és el que hem pogut copsar de fonts sindicals.

“Els 65 dies d’indemnització han estat una llosa”

Des de la Federació de Treballadors de Catalunya (FTC), sindicat proper a les CUP i les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV), expliquen que en la negociació de l’anterior ERO al 2013 es va pactar aquesta indemnització incloent-la en el conveni d’empresa. I “aquest fet ha estat una llosa en la negociació”. Segons aquesta mateixa font però, “la situació ara no era la mateixa, doncs es tracta d’una deslocalització de tota la planta i ens quedem sense feina d’entrada 700 persones”. Delphi i abans Lucas i Condiesel han estat un referent en les lluites i acords sindicals, “moltes empreses tenien com a exemple els nostres acords per les seves negociacions i convenis”. “Ara marxarem sense fer soroll i per la porta de darrere”, ens comenta el sindicalista.

Públicament però, l’acord sembla que hagi estat un bon acord. El president del comitè d’empresa i secretari de CC.OO., José Antonio Morán, preguntat per elCugatenc, afirma que “no és el millor dels acords però era l’acord possible”. Un acord en el que els treballadors seran indemnitzats amb 65 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats (3,5 anys) amb un lineal de 10 mil euros i un addicional de 2.000 € que els pagaran el gener del 2017.

Justament aquesta darrera quantitat, que suposa 1 milió d’euros, representa per la font consultada de FTC, un exemple d’allò que es podria haver aconseguit si la mobilització de la plantilla hagués anat més enllà. Aquest addicional es va aconseguir en el darrer moment després que l’empresa afirmés que no tenia més possibilitats econòmiques per fer front al fons social que reclamava la part negociadora dels treballadors per aquells empleats, per exemple, que no hagin arribat als 55 anys, es quedaran amb una base de cotització més baixa.

Tornant a l’acord, aquest contempla prejubilacions a majors de 56 anys amb les condicions del conveni del 2013 i s’hi suma que la gent que aquest any compleix 55 anys mantindrà la mateixa base de cotització. Segons Morán, “ara es treballarà perquè els primers acomiadaments siguin voluntaris i cal destacar que es realitzarà un pla social per tal de recol·locar a la major part de la plantilla i un pla de formació molt ambiciós”.

Els actius de Delphi en mans dels treballadors

Finalment Delphi va cedir en la negociació i, tal com avançaven el dia de la manifestació els sindicats – en aquest cas com amenaça sinó ho feien – una de les qüestions més importants que eren sobre la taula va caure de la part dels treballadors: els actius de l’empresa. Això vol dir que “tant les naus, el sòl, la maquinària i fins tot, algunes inversions que volia fer la companyia dependrà dels treballadors” assegura el president del comitè d’empresa.

Aquest fet implica que els negociadors sindicals passen a formar part de la taula negociadora per la reindustrialització de la planta. Aspecte que no ha quedat tancat amb el procés que ha acabat aquesta setmana. En aquest procés, les administracions hi tindran un paper important, doncs d’elles dependrà les condicions amb les que començaran l’activitat les companyies que en principi han mostrat interès: J.Juan i Gutmar juntament amb altres firmes més petites industrials. Morán apunta que estar a la taula de negociació amb els actius a la mà, els dóna més força per condicionar les negociacions i que aquesta ha estat una de les claus de volta de l’acord final.

També ho és el fet que en el procés d’acomiadaments s’hagi passat a un procés prorratejat en el que els primers acomiadaments seran durant aquest mes i afectaran a 65 persones, els següents 299 acomiadaments seran entre juliol i setembre i els darrers 176 es realitzaran entre octubre i principis del 2017. Mentrestant, se suposa que ja hauria de començar la nova activitat industrial.

La font consultada de FTC, contrària a l’acord, comenta que és lògic que l’acord sigui millor que en empreses en unes condicions laborals precàries “però s’ha de pensar que Delphi és una de les empreses amb millors condicions laborals i que els companys de Ferrovial (que també pateixen aquest conflicte perquè fan tasques en la planta de Sant Cugat) amb només una vaga han aconseguit unes condicions d’acomiadament similars a les nostres”. L’argument d’aquest sindicalista, que recull el malestar d’una part important de la plantilla pel que s’ha vist en la votació, és que ha faltat “més mobilització i menys resignació, a la manifestació que vàrem fer hi havia gent però faltava molta gent de la plantilla que no volien saber res de les samarretes grogues amb el lema Delphi en lucha por un empleo digno, perquè no hem lluitat prou”. De fet, acaba afirmant que “quan es va signar el darrer conveni el director de recursos humans no volia que es repetís una lluita a Sant Cugat com la que s’havia esdevingut a Puerto Real i ho ha acabat aconseguint”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article