La Festa Major dóna el seu tret de sortida amb la integració com a valor prioritari

per Miquel Margalef

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'esclat final del pregó de Festa Major. Foto: Miquel Margalef 

La festa i l’alegria es van estendre i van impregnar ahir a la tarda, 26 de juliol, els carrers de la ciutat. Aquests sentiments s’allargaran quatre dies fins el pròxim dilluns on es celebrarà el fi de festa coincidint amb Sant Pere.

Però abans de que la tristesa arribi perquè la gresca s’haurà acabat, ahir a la tarda Sant Cugat va iniciar la seva festa gran. Un cop el seguici va arribar a la Plaça de la Vila Mercè Conesa i Joan Pahisa van pujar al balcó de l’Ajuntament acompanyats per tots els regidors. El fals balcó del consistori rodejat per vidres, dificultava una mica la visió des de tots els punts de la plaça. La modernitat no sempre és bona.

L’alcaldessa de la ciutat va ser l’encarregada d’iniciar el pregó desitjant que tots els santcugatencs puguin viure la Festa Major amb convivència i harmonia. “La festa també ens ha de fer reflexionar sobre el projecte de ciutat que volem”, va indicar Mercè Conesa. Però quan la majoria pensaven que es referia al model de ciutat dormitori que alguns denuncien, va fer un canvi de rumb inesperat. “Hem de decidir si aquesta ciutat mereix que totes les persones es sentin integrades. És una ciutat que vol a tothom i on tothom hi troba una oportunitat” va indicar de manera clara Conesa. A només uns 700 metres de distància, però, el discurs del pregó de la FMA va ser completament diferent.

Tot i això, aquestes paraules s’adequaven al que estava passant al voltant de l’alcaldessa. Una pantalla de televisió força gran subtitulava de manera instantània el discurs per a sords. A més, al costat de Conesa i de Pahisa hi havia una traductora que repetia el discurs en llengua de signes.

Un cop l’alcaldessa va acabar la seva introducció va donar pas al protagonista del dia, Joan Pahisa. L’Esportista, orador i escriptor de Sant Cugat va ser l’encarregat de recitar el pregó de la Festa Major d’enguany on va insistir en voler una ciutat sense prejudicis. El jugador de talla baixa de la UESC s’ha donat a conèixer al món amb el seu documental Glance Up, on explica com viu la seva vida. “Us animo que sigueu atrevits i que durant aquesta Festa Major parleu amb persones que semblin molt diferents a vosaltres”, va destacar Pahisa.

“Ara vull que us agafeu amb el company del costat i que us ajunteu tots molt. Quan compti tres tots junts cridarem visca Sant Cugat i Visa la Festa Major”, preparava el ritual Pahisa. Després d’un primer intent poc emotiu segons el mateix Joan, la Plaça de la Vila va acabar entonant de manera unànime: “Visca Sant Cugat i Visca la Festa Major!”. Dit això, les serpentines i el confeti, han omplert la plaça de colors.

El confeti marca l'inici de la FM d'enguany. Fotos: Marta Valdevieso 

El primer seguici de Festa Major

El batall picava constantment la boca de la campana del Monestir fent repicar les campanes marcant l’inici del primer seguici de festa, una hora abans de que es celebrés el pregó. Els Diables de Sant Cugat i el trabucaires sorollant i cremant la ciutat, van ser els encarregats d’obrir el seguici que va començar a l’Avinguda de Cerdanyola amb Passeig de Torreblanca.

Just darrera del foc els gegants de Sant Cugat s’obrien pas entre els múltiples santcugatencs que buscaven un espai entre la gent per veure els diferents entremesos. El recorregut de tot el seguici va estar acompanyat per molts santcugatencs però sobretot per molts nens petits, que també eren protagonistes del seguici. L’alta natalitat de la ciutat es nota, sobretot en aquest tipus d’actes. Els capgrossos, element que també cridava l’atenció dels més petits, seguien amb el seguici de festa. 

El ball de cintes protagonitzat per noies joves obria pas als balls protagonitzats pels infants de la ciutat. El ball de cintes i el ball de bastons els més menuts de la ciutat n’eren els protagonistes. Ajudats per assistents ho donaven tot i s’ho passaven molt bé completant la totalitat dels balls. Finalment, van tancar el seguici els Guasacs i les autoritats, formades per tots els regidors de l’Ajuntament de Sant Cugat. La Coordinadora d’Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat era l’encarregada de l’organització total del primer seguici.  

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article