El Centre-Oest designarà un altre representant al Consell de Ciutat davant les crítiques veïnals

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Mayte Pérez, presidenta del consell, i Ricard Vidal-Ribas, sotspresident. Fotos: Jordi Pascual

L'Associació de Veïns del Centre-Estació critica que la sotspresidència del Consell de Barri del Centre-Oest i la representació de l'òrgan en el Consell de Ciutat recaigui en la mateixa persona. Així ho va transmetre en la reunió del consell territorial celebrada el 9 de maig al·legant que en cap moment es va votar qui seria el representant al Consell de Ciutat i que la decisió que fos Ricard Vidal-Ribas, el sotspresident, no s'havia consensuat.

La presidenta, Mayte Pérez, que va acceptar la incorporació del debat sobre el representant en l'ordre del dia, va dir que en el moment en què el Consell del Centre-Oest va aprovar que Vidal-Ribas, com a membre del programa Incorpora de l'Obra Social La Caixa, fos el sotspresident, també va aprovar que aquest representés el barri en el Consell de Ciutat. De la mateixa manera s'expressava el propi Vidal-Ribas.

Si bé, la resta de grups i entitats van evidenciar que això no figurava en l'acta de la reunió del 3 de desembre, la de la constitució del consell, ni en la següent. Pérez ho atribueix a un error tècnic de la gravació que va impedir que aquest fragment quedés registrat en l'acta. Tot i això, tampoc la premsa, tal com es pot veure en la crònica del primer Consell de Barri del Centre-Oest del mandat, va fer cap esment al doble càrrec que ostentaria Vidal-Ribas.

L'Associació de Veïns del Centre-Estació va proposar Marc Villoro, que ja havia estat representant al Consell de Ciutat durant el mandat passat, com a substitut de Vidal-Ribas a l'òrgan que enguany s'encarrega, principalment, dels pressupostos participatius. Però la proposta no acabava de convèncer. Va començar llavors un llarg debat en què Pérez insistia que ja s'havia votat qui seria el representant al Consell de Ciutat.

De fet, quan va plantejar la solució va donar tres opcions: “Respectar el que es va votar”, tornar a votar o triar un substitut que s'alternés amb l'actual representant al Consell de Ciutat. Finalment, es va decidir la tercera opció. En la propera reunió del Consell de Barri, que segurament serà a principis de juliol, les entitats portaran altres candidats per destriar un nou representant. Serà el primer Consell de Barri que té un substitut al Consell de Ciutat.

Quan Vidal-Ribas va ser escollit sotspresident, després que el proposés Pérez, tampoc hi va haver consens absolut. La CUP-PC i el PSC van recriminar que no es tractés d'un representant de les entitats veïnals però, finalment, va obtenir els suports suficients. Davant del debat, Pérez recorda que el reglament no obliga a fer votació ja que, en un principi, el sotspresident és triat pel president. A la pràctica, sempre es pregunta o es vota per si hi ha algun inconvenient. Tant el càrrec de sotspresident com el de representant al Consell de Ciutat són voluntaris i sense remuneració.

Veïns descontents amb Villa Felisa i Can Quitèria

Des del primer consell del mandat que els espais per a entitats són un tema recurrent de debat al Centre-Oest. Ara ja han començat les obres de Can Quitèria per fer un museu d'art tèxtil i Villa Felisa (també anomenada Casa Jaumeandreu) ha estat cedida a l'Ateneu Santcugatenc. D'aquesta manera, el govern ha fulminat dos edificis municipals en què les entitats del barri esperaven tenir un espai.

A priori, la majoria de representants del consell no troben que el trasllat de l'Ateneu a Villa Felisa sigui un problema ja que es tracta d'una entitat històrica però lamenten haver perdut un possible espai i, per tant, haver de reobrir la recerca. El representant d'ERC-MES, Jaume Espina, va dir que fer cessions a una entitat i no a altres es pot considerar una discriminació. Si bé, Pérez va dir que l'Ateneu necessita una nova seu i que la cessió no és a canvi de res sinó que l'entitat s'encarregarà de les afectacions interiors per adaptar l'edifici.

Va rebre més crítiques sobre Can Quitèria, un tema que també es va debatre en el Ple però que no s'ha aturat malgrat les queixes. El govern va fer un cop de timó quan, desobeint el Pla d'Equipaments que preveia ubicar-hi un Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (DAPSI), va anunciar que la masia seria el lloc per mostrar l'obra de Grau-Garriga més enllà de la Casa Aymat. La necessitat d'un centre d'aquestes característiques ha estat qüestionada per l'oposició des de llavors, també en el darrer Consell de Barri del Centre-Oest, però ja no hi ha marxa enrere.

Les obres van començar a finals de març i per això Pérez va aprofitar el consell per treure pit de la iniciativa. Assegura que l'obra estarà acabada al març següent i que, quan estigui en marxa l'equipament, farà la funció d'una mena d'escola del tapís. En l'explicació als assistents, però, es va equivocar dient que el conjunt de l'actuació ascendeix a 614.000€ aproximadament quan només l'obra són 650.000€ (amb IVA). La direcció implica 52.800€ més. Nega que ho fes voluntàriament. De fet, ja hi va haver un malentès al respecte quan el gabinet de comunicació de l'Ajuntament va transmetre per error als mitjans que 614.000€ era el cost total de la partida.

Debat sobre com fomentar la participació

Com des del primer dia, el Centre-Oest té el repte de fer que hi hagi més participació. Una de les vies és seguir enviant representants als consells i taules sectorials que ho precisen. Aquest cop es va decidir que un membre de l'Associació de Veïns del Centre-Estació acudeixi com a representant del consell a la Taula de Mobilitat.

Davant les crítiques sobre la comunicació, també en l'explicació dels pressupostos participatius que va arribar al Consell del Centre-Oest a falta d'una setmana per acabar el termini de presentació de propostes, Pérez va acceptar que encara s'ha de fer més esforç en la millora de la comunicació. Així mateix, va mostrar un díptic sobre els consells territorials en què apareix el seu correu electrònic (i el de la resta de presidents) i la seu de cada consell. Si bé, el del Centre-Oest està mal posat ja que s'indica la Sala de Plens i les trobades sempre es fan a l'antic Ajuntament.

* Fe d'errades: En la primera versió d'aquest article s'indicava que Mayte Pérez havia "mentit" dient la xifra del cost de la construcció i direcció d'obres de Can Quitèria. En negar la intencionalitat, s'ha canviat el verb per "equivocar". L'error, tal com s'explica a l'article (i en aquest altre), ve determinat per la diferència entre la nota de premsa que es va emetre amb el cost de l'actuació i els documents oficials fets públics al portal de Contractació Pública. En la nota s'indicava com a despesa total (sense la direcció d'obres), el cost de l'execució d'obres amb IVA. Hi havia una diferència de prop de 35.000€ entre l'execució d'obres (presa com a total en la nota que havia emprat Pérez en el Consell) i la partida total.

Pérez també diu quan es va aprovar elegir un substitut per a Vidal-Ribas, es va decidir que seria algun membre de l'Associació de Veïns del Centre-Estació i, per tant, no es votaria en la següent reunió del Consell de Barri. Estem a l'espera de l'acta de la sessió per corregir, si s'escau, aquesta informació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article