L’Esplai Pica-Roca és víctima del debat sobre espais i descans

per Anònim (no verificat)

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Esplai Pica-Roca

Anna Poquet i Jordi Pascual

Fa 5 mesos que l’esplai Pica-Roca feia una instància a l’Ajuntament per poder celebrar una festa a la plaça Barcelona en motiu dels 30 anys de l’esplai, un cop concedit el permís i després de diverses reunions periòdiques amb la tècnica de joventut de Sant Cugat, setmanes abans del gran acte se’ls hi comunica que hauran de celebrar la festa al sorral de la Casa de Cultura en comptes de la plaça Barcelona tal com havien demanat, per tal de no destorbar el descans dels veïns.

Des de l’esplai entenen que ha d’haver una rotació de places per respectar el descans dels veïns però el que no acaben d’entendre és el fet que se’ls comuniqui tres setmanes abans de la festa i un cop ja ho tenen gairebé tot tancat i a punt per la gran celebració.

Però no només els desplacen a un altre espai sinó que, a més, els diuen que a les 00.00h s’haurà de posar punt i final a l’acte, que els deixen sense tècnic de so i sense policlins, perquè ja tenen els lavabos de la Casa de Cultura.

Totes aquestes mesures han estat decidides i transmeses a l’entitat amb un marge de tant sol tres setmanes abans de l’acte. Davant la impotència i la manera de gestionar la concessió d’espais al carrer per part de l’ajuntament, els membres de l’esplai han escrit un manifest en el que expliquen el que els hi passat i on asseguren que tot i les dificultats que els hi està posant l’ajuntament no deixaran de celebrar el 30è aniversari de l’esplai el proper 21 de maig amb una festa en la que se sumaran diferents entitats com els Diables i els Bastoners, entre altres i que porta per lema “30 anys picant roca”.

L’esplai Pica-Roca és dels esplais de la ciutat que més nens i nenes acull amb uns 70 infants d’entre 4 i 17 anys i que té com a objectiu educar en el lleure. Tot i així, és una altra de les entitats que pateix el problema de l’espai i que porta anys demanant un local sense tenir cap resposta.  

El conflicte s'emmarca en un debat sobre els espais i els actes públics. Un tema recurrent en l'actualitat política i social santcugatenca i que ha portat fortes crítiques al govern municipal per no posar solució. De fet, no és un tema senzill ja que les posicions dels afectats són antagòniques.

D'una banda hi ha els veïns que demanen descans i, d'altra, les entitats i locals de restauració que volen fer actes o posar terrasses al carrer. Interessos que xoquen especialment en la nit i, per això, l'anomenat Pacte per la Nit és tan polèmic. Representa la recerca d'un acord que el mandat passat es va trencar i que actualment encara no s'ha tancat.

El pacte ha sigut un dels temes recurrents en les sessions plenàries del mandat present des que al juliol el govern va prendre el compromís de reprendre'l. La primera sessió no es va fer al setembre, tal com s'havia plantejat, sinó que va ser al febrer, quan ERC-MES portava una altra moció per tal d'insistir-hi.

La primera reunió de la represa va ser un altre motiu de debat. Només s'havia convidat algunes entitats, especialment veïnals, i moltes de les agrupacions juvenils que havien participat en l'acord anterior van quedar al marge. Si bé, les queixes van servir perquè en les següents sessions sí es convidés a les entitats que havien format part del primer Pacte per la Nit.

L'aposta del govern és, segons diuen, fomentar la rotació d'espais per evitar sobrecarregar el centre de la ciutat i no “castigar” sempre els mateixos veïns. Però fins i tot el model de ciutat que plantegen ha generat problemes. El recentment estrenat Mercat Vell és una allau de crítiques al consistori per sorolls i olors que s'allarguen per la nit. En una entrevista en aquest diari, Cristina Paraira, tinent d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, deia al respecte: “És un equipament nou i de vegades, fins que no s'ha posat en marxa, no s'ha valorat prou el soroll que pugui fer el rentaplats, per exemple”.

En la mateixa entrevista, deia que Sant Cugat és una ciutat molt viva i que durant el dia es fan moltes activitats a l'aire lliure. La complexitat és, justament, la que s'ha trobat aquest col·lectiu, aconseguir el permís i que l'Ajuntament faciliti allò que es necessita per realitzar l'acte. Tot i que majoritàriament cedeix materials, no és el primer cop que hi ha hagut crítiques en aquest sentit.

*Fe d'errades: En la primera versió d'aquest article s'indicava que a partir de les 21h, hora en la que el Casal de Cultura tanca les seves portes, i fins que finalitzessin els diferents actes de la festa de l'esplai Pica-Roca, aquests es quedaven sense opció d'anar al lavabo per la supressió de policlins. A dia d'avui, l'Ajuntament assenyala que es posarà un conserge fins les 00.00h per poder entrar als lavabos del Casal de Cultura.

A més, pel que fa al tècnic de so, l'Ajuntament considera que si l'esplai vol fer un concert, s'ha d'encarregar de portar i pagar el tècnic de so el mateix esplai, tot i que des de l'esplai asseguren que en un primer moment l'Ajuntament s'havia compromés a posar-lo.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article