A la recerca de l'executiva que ha de tornar la normalitat al PSC

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El PSC va deixar la seva seu al Celler Modernista al juliol. Foto: Miquel Margalef

El Partit dels Socialistes de Catalunya a Sant Cugat s'enfrontarà el 30 de maig a una cita clau per esclarir el seu futur a la ciutat. Serà l'assemblea en què s'elegirà una nova executiva local ja que fins el moment, després de la dimissió de Michael Cáceres com a secretari el juliol passat, el partit ha estat coordinat per una junta gestora.

El portaveu dels socialistes en el Ple, Pere Soler, va lamentar llavors que la dissolució de la junta, que segons els estatuts del partit es produeix de facto amb la dimissió del secretari, provoqués un soroll mediàtic que no corresponia amb la realitat de l'agrupació. Els comicis posteriors als municipals, en què el PSC es va quedar amb només un regidor, van estar gestionats per la gestora. Ara, però, ha arribat el moment de posar punt i final a l'anomalia.

Justament Soler és el candidat que es postula amb més força com a futur secretari socialista local. Ho fa amb la voluntat de crear una junta de set persones i destinada a donar més protagonisme a la gent. Tenen l'aval, segons diuen, de més del 30% de la militància i representants de tots els barris. En la presentació pública, Soler, Vicenç San Francisco, Sandra Tirado, Pablo Beceiro i Josep Lluís Salazar van anunciar que ja han informat a la federació comarcal del partit la seva candidatura.

Soler i San Francisco, a més, han renunciat al seu càrrec en la junta gestora per tal d'evitar possibles crítiques d'interferència amb la candidatura. La seva aposta és unir el grup municipal i l'agrupació, per això el portaveu és el candidat a secretari, i presentar candidatures pròpies a Sant Cugat i Valldoreix el 2019. A priori, basant-se en les experiències viscudes especialment a Valldoreix, neguen la possibilitat de fer coalicions però, arribats al moment, deixen en mans de l'assemblea la decisió.

Destaquen la seva voluntat de treballar plegats i d'haver-ho fet ja en els moments complexos. “Ens vam posar al costat de la gestora en les campanyes i vam aconseguir molta implicació”, diu Soler. Malgrat els reptes de motivació de la militància i aprenentatge dels errors, tres dels membres de la candidatura formaven part de l'anterior executiva.

Presentació de la candidatura de Pere Soler. Foto: Jordi Pascual

A l'altra banda, hi ha, de moment, una altra candidatura que no ha estat presentada públicament i només s'ha donat a conèixer en un article publicat al TOT Sant Cugat. Es tracta de Miguel Jiménez que demana més participació de la militància a nivell general i de l'agrupació en la redacció i proposta de mocions. Assegura, a més, que té el suport de diversos membres de l'anterior executiva.

El gran repte

Les eleccions municipals d'ara fa un any són el clar exemple de la crisi del PSC a Sant Cugat. En l'entrevista que Pere Soler va fer a Ràdio Floresta com a candidat, va dir que esperava mantenir o fins i tot superar la representació que tenien els socialistes durant el mandat passat, és a dir, com a mínim dos regidors. Si bé, els resultats no els van ser favorables i només ell va poder entrar com a representant. Ara, vist en perspectiva, diu que en els tres comicis de l'any passat van tenir un “relatiu èxit”.

A l'igual que després dels comicis locals es van trobar amb el daltabaix de la dimissió de Cáceres, abans van perdre qui havia estat portaveu del partit, Ferran Villaseñor, que va decidir marxar de l'agrupació i posteriorment sumar-se a MES. Ara és regidor del grup municipal d'ERC-MES. Al juliol passat també van deixar la seva seu al Celler Cooperatiu.

A les municipals van aconseguir un 6'47% dels vots. El 27S un 6'78% i el 20D un 7'87%. Tot i que Soler creu que és una mostra de la recuperació, són xifres molt llunyanes a temps enrere, especialment pel que fa a les generals després de perdre el vot dual, que el 20D va anar a parar a En Comú Podem. De fet, l'evolució del percentatge de vot en les generals és clar: 34% (2008), 17% (2011) i 7'87% (2015). Pel que fa a les locals: 14'78% (2007), 9'18% (2011) i 6'47% (2015).

El gran repte de la futura junta és precisament revertir la situació. D'una banda, han d'aconseguir recuperar la confiança dels santcugatencs. D'altra, animar la seva militància a participar activament en les accions que faci el partit. Només així podran tornar a ser un partit central de la política santcugatenca, la complexitat és trobar la fórmula per pegar la volta a la truita. El 30 de maig a les 19:30 a la Casa de Cultura els militants decidiran quin equip ha de protagonitzar-ho.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article