La Xarxa Monestir – Sant Francesc convida a conèixer i gaudir del barri
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Alguns dels impulsors de la Xarxa Monestir, la Rebeca i la Patrícia. Foto: Xavier Boix
Aquest dissabte 21 teniu l’oportunitat de conèixer les entitats i les activitats que es fan al barri de Sant Francesc – Monestir. Una vegada més la Xarxa d’entitats del barri ha organitzat un seguit d’activitats per tal que tothom qui ho vulgui pugui conèixer-les tant si és de dins com de fora del barri.
Des que es va crear aquesta eina de coordinació de les associacions i entitats s’ha realitzat també una ruta històrica pel barri per donar a conèixer els espais més importants d’aquest territori de la ciutat. Però de cara a la jornada de dissabte i, sobretot, per saber com està el barri més dens de Sant Cugat, hem volgut trobar-nos amb la Rebeca Galán, la portaveu de la xarxa i amb la Patrícia Lepe, coordinadora d’aquesta en nom de l’Ajuntament i que fa d’enllaç entre aquest i la xarxa.
Segons la Rebeca, la Xarxa està ara “en un moment d’aprenentatge important però també de planificació després de fer un procés de diagnosi”. Les entitats, segons Galán viuen un procés de coneixement mutu per tal “d’acabar de fer processos inclusius doncs hem aconseguit col·lectius molt potents i m’atreveixo a dir que hem agafat la part lúdica – pedagògica de forma molt interessant”. Cal recordar, en aquest sentit, per exemple, que més de 500 persones van participar en el pessebre vivent de finals d’any. “Els processos humans no són fàcils i són a llarg termini”, afirma Galán.
L’objectiu de la xarxa és “la inclusió social des de les entitats del barri” ens diu la Patrícia, “perquè tinguin un impacte real creiem necessari que les entitats que coneixen el territori havien de fer una diagnosi social del barri per saber què farien elles i, en segon lloc, què estaria be fer com a xarxa per sumar esforços”, ens diu. L’ajuntament, degut a la crisi, va creure adient tirar endavant la coordinació i crear la figura per acompanyar aquesta tasca de coordinació.
Fa un reconeixement explícit a la gent que ha lluitat molt i a causa d'això es veuen molts canvis
Parlem de la diagnosi que han pogut realitzar des de la xarxa d’entitats. I és que en aquesta, ens diu la Rebeca que “el barri no és que estigui malament però s’han de fer coses” i fa un reconeixement explícit a la gent que ha lluitat molt i que a causa d’això s’estan veient molts canvis. I segueix: “no volem continuar amb l’estigma de que estem fatal, encara es veu el barri com el de darrere el Monestir però som un barri amb 17 mil persones i per tant una densitat important” i afirma que és normal que en un barri d’una densitat important hi pugui majors problemes.
Li demanem que ens enumeri alguns d’aquests amb els que s’han trobat i ens planteja que hi ha gent gran amb problemes de mobilitat, espais públics que cal reconduir com la plaça Sant Francesc, la Plaça del Coll o els Jardins del Vallès que no tenen les possibilitats suficients per fer-hi segons quines activitats, la vianantització de l’Avinguda de Cerdanyola, l’activació del comerç, etc. Segons la Rebeca, sembla que en els darrers temps reben mostres de més escolta per part dels governants “no sé si fruit de la tasca de la gent que porta molts anys treballant o que el procés participatiu de la zona del barri nostre que ens estan escoltant”.
També parlem amb elles de com funciona el nou consell de barri, la nova presidència i el nou procés participatiu per donar suport al nou pressupost. El que és interessant, segons la Rebeca, és que “la proposta és políticament unitària i tota la tasca des del consell de barri és complicada perquè el consell és heterogeni però nosaltres anem resolent coses a poc a poc i, com a xarxa, participant com a entitat”.
Pel que fa a la jornada de dissabte, Galán ens comenta que es vol mostrar el potencial del barri a nivell cultural, artístic, musical, educatiu,... “és una canya” ens diu i “fins i tot jo m’he quedat sorpresa, donar a conèixer de cara al municipi i fer un espai de convivència i inclusió” i convida a entitats que no estan en xarxa i estan al barri, per exemple el Casal àrab, que estarà en la trobada amb moltes ganes de ser-hi, l’Esbart que té dificultats d’estar a la xarxa, com l’Aula de So, però en canvi estan determinades a ajudar a la xarxa, com tenen el recolzament de l’associació de comerciants del barri. En total n’han comptabilitzat 23 d’associacions. D’aquest forma conviden a tothom a participar.
La Rebeca pertany a l’Assemblea Cristiana Gilgal i li preguntem per la convivència entre la confessió religiosa i la xarxa i ens respon que des de la seva experiència, tenen la doble vessant social i religiosa i “separem molt perquè el tema de la fe és molt particular de manera que si algú té un interès per adreçar-se a una fe sap que hi ha esglésies en aquesta zona però la participació és totalment humana”. I aprofita per dir que “la xarxa no és una plataforma aparador d’entitats perquè no seria coherent sinó que vol potenciar el capital del barri. No volem fer proselitisme de les entitats sinó del barri”.
Així que avui dissabte a partir de les 10 cal fruir de les activitats que proposen les entitats de la xarxa i del barri fins les 2 del migdia. Les actuacions que es faran comencen amb una batucada + mims i tot seguit hi haurà una exhibició de danses del món, hip – hop, mim, pilates, gimnàstica rítmica, zumba familiar i balls tradicionals.
Les entitats participants de la Xarxa Monestir – Sant Francesc són l’AMPA Escola Collserola, la Residència Sant Cugat, l’Assemblea Cristiana Gilgal, l’Associació de Comerciants del barri, el Gimnàs Curves, el Club de Gimnàstica Artística Sant Cugat, l’ajuntament, el Pla Educatiu d’Entorn, l’AA.VV. Monestir, Oncolliga, AA Familiars d’Alzheimer – AFA, Aula de So, Representació de les residències geriàtriques, Missió Evangèlica, Creu Roja i Càritas.
A més, hi participen, l’Institut Pla Farreras, l’Escola Collserola, el Club d’Escacs Sant Cugat, la Casa Cultural Àrab, Momentum Dansa, l’Esbart, Paidos+Fundesplai, Batucollserola, Club Petanca Sant Francesc, Penya Blaugrana, Escola de Futbol Hristo Stòitxkov, Taula de malalties neurològiques i càncer, AA Multicultural, Mimo Chispa i l’OMET.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari