La millora del barri del Monestir evidencia la voluntat veïnal de connectar-se a la resta de la ciutat

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Avinguda Cerdanyola. Foto: Anna Poquet

El procés participatiu per definir les accions de millora per al barri del Monestir i Sant Francesc ha esgotat ja la primera fase. S'han fet les reunions inicials dels cinc grups de treball, comerç, equipaments, espai públic, mobilitat i habitatge. El primer encontre ha servit per donar a conèixer la situació en termes administratius i polítics als veïns, és a dir, a quins plans està subjecta cada àrea. La segona ronda de reunions, que ja ha començat amb una de comerç, serveix per fer una diagnosi conjunta de les necessitats. La segona fase acabarà amb una reunió conjunta de tots els grups el 16 de juny.

Segons el calendari presentat en el primer Consell de Barri del Centre-Est, es porta gairebé mig mes de retard ja que inicialment es preveia acabar la fase de diagnosi al maig però la darrera reunió serà el 13 de juny. Després de les dues reunions per grup i la conjunta, es farà un estudi d'allò recollit i es començarà una fase de propostes prevista inicialment per a l'octubre. Això permetria, si es compleixen els terminis, enllestir el Pla al novembre i iniciar les obres al 2017.

D'allò exposat fins el moment en les reunions, es fa evident la voluntat veïnal de no ser una mena de poble dins d'un poble. Es veu clarament en l'acta de la primera reunió de comerç, on es vol fomentar que l'Avinguda Cerdanyola, com a segon centre d'atracció comercial del municipi, sigui un pol d'atracció que no només presti servei al barri. Tot això sense perdre el comerç de proximitat. El primer esborrany d'actuacions aportades pels veïns passarien per les voreres, l'aparcament i l'enllumenat.

Justament, la conversió del carrer de la Creu i l'avinguda en zones de vianants, tal com està recollit en el Pla de Mobilitat Urbana, són una de les opcions exposades. De fet, el govern ha anunciat que abans de final d'any es farà l'actuació al carrer de la Creu. Com es tracta d'un acord de Junta de Govern publicat als mitjans però sense anunci oficial, és un assumpte que va sorgir com a tema de preocupació per part dels veïns en la darrera sessió del Consell de Barri.

En l'àmbit de la mobilitat es planteja fer voreres més amples o amb menys obstacles, estudiar la necessitat o no d'un semàfor a la cruïlla entre el passeig Torreblanca i l'avinguda Cerdanyola, millorar la freqüència de la línia L2 que uneix el barri amb l'estació i cercar solucions per al dèficit d'aparcaments. Són preocupacions mostrades pels veïns però que de moment no tenen una resposta. Serà en el marc del procés participatiu en què se cercarà la solució que més s'adeqüi al pressupost.

Es proposa una millor distribució dels parcs infantils i un circuit de salut al carrer Ildefons Cerdà

Alguns dels problemes apuntats pels veïns pel que fa als carrers és l'acumulació d'aigües quan plou per un drenatge malmès, l'ocupació d'espai de terrasses de bars, arbres que aixequen voreres, falta de civisme per llençar voluminosos al carrer i sensació d'inseguretat en algunes zones. Es proposa millorar la visibilitat dels Jardins del Vallès com a porta d'accés al barri i fer millores en l'espai. Els veïns demanen una millor distribució dels parcs infantils i un circuit de salut al carrer Ildefons Cerdà i més bans per a la gent gran. Apunten a la necessària eliminació de pals de la llum de les voreres, la falta d'enllumenat en alguns punts del barri de Sant Francesc i la necessitat d'una zona per fer esdeveniments.

Ara bé, els equipaments resulten un problema perquè hi ha diversos ubicats al barri de Sant Francesc i queden pocs espais per situar-ne de nous. En qualsevol cas, els veïns proposen estudiar els canvis que calguin sempre tenint en compte el tipus de veïns que hi viuen. Segons els tècnics de l'Ajuntament, el barri del Monestir i Sant Francesc tenen com a principals franges de població les que van de 0 a 4 anys i de 35 a 40.

El darrer dels reptes que enfronta el Pla de Millora és l'habitatge. Fins el moment, al barri hi ha 185 públics, 37 dels quals de lloguer. A més, 19 dels 81 habitatges buits de grans tenidors de la ciutat estan ubicats en aquesta zona. Tot i que els tècnics van explicar als veïns que l'Ajuntament treballa per evitar desnonaments i recuperar pisos buits per al lloguer social, en la reunió es va demanar reforçar l'assessorament, afrontar els deutes dels propietaris amb les comunitats de veïns i millorar el cens per incorporar pisos buits de petits propietaris. En l'àmbit de l'habitatge també es proposen mesures per millorar el paisatge urbà, actuar d'alguna manera al bloc buit entre l'avinguda Cerdanyola i el carrer Borrell així com fer un estudi dels pisos que disposen d'ascensor per tal d'ajudar les persones amb mobilitat reduïda.

Encara en una fase molt primerenca, el Pla de Millora del Barri del Monestir, altrament anomenat Pla d'Estratègies Urbanes, va prenent forma. El Consell de Barri en farà seguiment però les reunions són clau en el desenvolupament del projecte. L'Ajuntament ha habilitat una web per fer seguiment dels avenços del procés participatiu.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article