Augmenta el nombre de cooperatives tot i que 1 de cada 10 no arriba als 50 000€ d’ingressos anuals

per Anna Poquet

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya ha presentat per tercer any consecutiu el Baròmetre Cooperatiu que fa un anàlisi sobre la situació en què es troben les cooperatives de Catalunya en relació a la resta de l'Estat espanyol a nivell econòmic, social i comunicatiu. Les dades obtingudes i recollides en el Baròmetre i que analitzem a continuació són fruit de la participació de 93 cooperatives enquestades d'un total de 500 federades. 

Durant l’últim trimestre del 2015, el nombre de cooperatives ha augmentat a Catalunya en un 1'8% respecte a l’any 2014, amb un total de 4.132 cooperatives registrades. Les més nombroses són les de treball associat (75%) i agràries (10%) davant les menys nombroses que fan referència a l’habitatge i l’ensenyament amb un 2%.

Però en termes de facturació, tot i que el Baròmetre 2016 ens indica que el 76% de les cooperatives ha  augmentat o mantingut la seva facturació, només el 25'89% afirma superar el milió d’euros en ingressos. A més, una de cada deu cooperatives enquestades no arriba als 50.000€ d’ingressos anuals i la meitat d’elles (el 51'2%) manifesta haver tingut que recórrer a finançament durant l’últim any, amb un predomini del finançament de tipus liquidat, de tresoreria o circulant (52'38%), sent en menor mesura el finançament amb la incorporació de nous inversors o el cofinançament amb diferents entitats bancàries.

El nombre de persones treballadores en cooperatives, inscrites a la Seguretat Social, augmenta un 4'6% respecte al 2014, en concret, 1.913 treballadors, fins obtenir l’any 2015, un total de 43.236 persones, de les quals, el 82% dels contractes laborals són a temps complet i el 77% indefinits. Gairebé el 70% de les cooperatives estan formades per un màxim de 6 persones sòcies.

La presència de dones treballadores predomina a les cooperatives enquestades amb una relació de 6 dones per cada 4 homes. En els òrgans de directius, la relació dones/homes es manté, però en els comandaments intermitjos, el percentatge és més elevat en quant a homes (71'92%) que a dones (28'08%).

El 68’2% de les cooperatives assegura haver prestat serveis a l’administració pública tot i que per una banda, l’activitat realitzada per la tercera part de les cooperatives, no arriba al 20% de la facturació anual. Per altre banda, un 22'5% de cooperatives supera el 80% de la facturació anual. En el 82’1% dels casos, les administracions amb les que han prestat aquest servei són en l’àmbit local, com per exemple, ajuntaments, consells comarcals o diputacions i un 53’6% ho ha fet per la Generalitat.

Sant Cugat forma part de la Xarxa de Municipis per l’economia social i solidària des de novembre de 2015 on segons el tinent d’alcalde d’economia, Carles Brugaroles, hi ha 30 cooperatives.

A més, a la ciutat, s’està engegant la creació d’un espai d’informació de cooperativisme i economia social des que la CUP va presentar una moció en el Ple d’abril per tal de crear un punt d'informació municipal de cooperatives per augmentar el nombre de projectes d’aquest estil, tal com fa Cal Temerari que funciona com a seu de diverses cooperatives. 

Des del passat 9 de maig. L'Avenir, organització que fa de paraigües legal a elCugatenc, es troba situat en les coordenades de Pam a Pam, una iniciativa que engloba projectes de cooperació, de consum responsable i d’Economia Solidària d’arreu del país en un sol mapa i en una sola pàgina web. A més, elCugatenc també forma part de la Federació de cooperatives de Catalunya. 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article