Convergència inicia la precampanya exigint canvis en la legislació sobre l'administració local

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Roda de premsa a la porta de l'Ajuntament. Foto: Jordi Pascual

La diputada i candidata convergent Lourdes Ciuró i l'alcaldessa Mercè Conesa ja han iniciat la precampanya de les eleccions del 26 de juny. En una roda de premsa a les portes de l'Ajuntament van exigir canvis en les lleis espanyoles que determinen el funcionament de l'administració local, especialment, la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). Qualifiquen d'inadmissible que un consistori sanejat com el santcugatenc, amb un rati d'endeutament del 30%, hagi de destinar el superàvit a eixugar el deute. Malgrat això, diuen que el límit d'endeutament al 75% es pot mantenir ja que gairebé cap municipi hi arriba.

“No s'entén que hi hagi ajuntaments amb un 0% d'endeutament i no puguin fer inversions quan tenen serveis a millorar”, apunta Conesa. Per això demanen la retirada de l'anomenada regla de la despesa i d'altres mecanismes que, al seu parèixer, lliguen de mans i mànigues els consistoris a l'hora de fer inversions amb de l'escreix de benefici en la liquidació del pressupost de l'any anterior.

Una altra de les accions amb efecte a nivell local que van exposar en la roda de premsa és un canvi de gestió de les línies de Renfe per tal de portar l'eficiència dels Ferrocarrils de la Generalitat a tota la xarxa ferroviària catalana. Per a Sant Cugat demanen la millora del servei i freqüència de la R8 per a una millor connexió amb la resta de la comarca i municipis propers. Consideren que cal canviar tot el sistema de gestió de Renfe.

La tercera de les propostes plantejades per l'alcaldessa és la rebaixa de l'IVA cultural. Ho va exposar dient que al Teatre Auditori no s'ha aplicat el 21% en tota l'oferta d'espectacles passant part de la càrrega a l'Ajuntament. “És un tracte absolutament injust envers un sector de futur com el cultural”, sentencia Conesa.

Tot plegat són mesures de trànsit fins que Catalunya esdevingui un estat independent, tal com proposa la formació política. Valoren aquesta opció com la més vàlida de les formacions independentistes perquè, diuen, implica no desentendre's de la realitat quotidiana dels catalans. El desenvolupament d'aquestes mesures així com l'entesa per fer possible el dret d'autodeterminació dependrà, segons Ciuró, de la correlació de forces. Si Convergència és indispensable per formar govern, com considera que ho hagués pogut estar en la legislatura fallida si el PSOE hagués volgut formar un govern alternatiu al PP i C's, les propostes convergents tiraran endavant.

Volem guanyar”

Convergència, sota la marca Democràcia i Llibertat, va ser la quarta força a Catalunya aconseguint vuit escons al Congrés en les eleccions generals del 20 de desembre. Per davant hi van quedar En Comú Podem, ERC i PSC –els socialistes empatats a escons–. A Sant Cugat van ser, però, primera força a 1.002 vots d'En Comú Podem i a 1.763 d'ERC.

Tot i ser un bon resultat comparat amb el de la resta de Catalunya, de les eleccions celebrades durant l'any passat a nivell local, representen el resultat més ajustat. A les municipals com a CiU van ser primera força a 7.963 vots de la CUP com a segona força més votada. Al 27S Junts pel Sí també va ser la guanyadora de les eleccions a Sant Cugat a 14.968 vots de Ciutadans com a segona força més votada.

Conesa diu que no han fet previsions de resultats però té una voluntat clara: “Volem guanyar”. Per fer-ho assegura que tocaran carrer i faran “feina de formiguetes” per animar a les persones que ja els van votar el 20D a repetir papereta. També perquè aquells que dubten acabin decantant-se per la seva formació política.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article