Pressupostos participatius, el repte de passar de més de 900 propostes a 36

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Primera trobada del Consell de Ciutat del present mandat. Foto: Jordi Pascual

S'ha arribat a la segona fase del procés de triatge d'actuacions a realitzar en el marc dels pressupostos participatius. Després d'haver rebut 955 propostes diferents, la majoria d'elles (294) sobre espai públic i (274) mobilitat, i que els tècnics en validessin aproximadament la meitat, es reuneixen els tallers de propostes que s'han d'encarregar de fer un triatge per rebutjar, ajuntar i redefinir les propostes rebudes fins deixar-ne, segons es va presentar al març en el primer Consell de Ciutat, un total de 36. Les reunions són el 4, 11 i 18 de juny. A l'estiu hi haurà un treball d'anàlisi tècnica i al setembre, en el marc del Consell de Ciutat, es decidiran quines són les 24 idees que es porten a votació oberta.

Als tallers que se celebraran durant el mes de juny només hi poden participar les persones i entitats que han presentat propostes. Tenen una tasca complexa ja que cal apartar els interessos propis per arribar a un acord de propostes. Hi ha idees fàcils d'unificar ja que estan repetides o tenen objectius molt similars. Seria l'exemple de les millores als parcs infantils, en alguns casos a nivell general i en altres d'ubicacions concretes. Si bé, també hi ha propostes antagòniques com aturar el creixement de la xarxa wifi municipal o fer-la créixer.

L'Ajuntament ha fet públiques les 955 propostes rebudes en un dens document de 104 pàgines. La difusió va ser una exigència de la CUP-PC, ho va arribar a preguntar en el Consell de Barri del Centre-Est, que temia no poder comparar allò presentat amb allò que acabaria duent-se a votació. Si bé, la tècnica encarregada del procés, Marina Cassals, va dir en la sessió del consell que, tal com s'ha fet definitivament, es publicarien les propostes només ocultant les dades personals dels proposants.

La pedagogia no ha estat suficient o, malgrat ella, molta gent no ha entès el funcionament

A les idees fetes públiques s'hi pot veure que la pedagogia no ha estat suficient o que, malgrat ella, molta gent no ha entès el funcionament. Hi figuren diferents propostes repetides fil per randa malgrat que la insistència no implica més possibilitats de desenvolupar la proposta. Hi ha altres repetides però amb explicacions diferents que probablement responen a interessos comuns de gent diferent, per exemple, la millora de les voreres.

També hi figuren propostes que actualment estan en debat. D'una banda, millores concretes al Barri del Monestir o la vinalització de l'avinguda Cerdanyola, elements que entren en el Pla de Millora del barri que també inclou un procés participatiu. D'altra, l'etern debat entre descans i activitats a l'aire lliure, també la convivència de clubs cannàbics i veïns. Totes dues propostes entren en el debat obert en el Pacte per la Nit i la taula sobre clubs de cànnabis respectivament.

També hi figuren propostes que no encaixen al capítol d'inversions del pressupost i que esdevenen més bé una reivindicació política com la retirada de l'estelada de la Plaça Lluís Millet o la implantació del model d'educació viva i activa a la nova escola. Fins i tot, accions que no depenen només de l'Ajuntament com la construcció d'un Hospital Públic.

Idees destacades

Del llistat s'hi poden extreure un seguit d'actuacions que afectarien a la mobilitat en sentit ampli, des del soterrament de cablejat que obstaculitza algunes voreres a la millora de paviment o més presència dels vianants. Hi ha aportacions per fer créixer els carrils bici i connectar-los entre els barris i amb ciutats veïnes així com posar en marxa un servei de bicing municipal. També hi ha propostes per millorar el servei de bus amb la redefinició de les línies i la millora de les parades amb més marquesines. Fins i tot es proposa l'eliminació de la zona blava i accions per reduir la contaminació acústica.

Els parcs són centrals en les aportacions dels veïns pel que fa a espais públics. Hi ha diverses demandes de millora de les zones d'esbarjo dels infants, també de la creació d'espais per a gent gran. Es planteja la millora del Bosc de Volpelleres com a parc urbà i la ubicació de xiringuitos i serveis públics. Fins i tot, hi ha aportacions per retirar arbres causants d'al·lèrgies com els plataners.

Entre les 955 idees hi ha reivindicacions recurrents, com millores als centres educatius o la creació d'una sala de concerts

Entre les 955 idees hi ha reivindicacions recurrents, com diferents millores als centres educatius i els seus accessos, la creació d'una sala de concerts o una redefinició del programa de la Festa Major perquè hi hagi més oferta jove. S'hi proposa, també, ajuts per pagar l'IBI, un espai per a les entitats de cultura popular, la creació d'un Observatori del Senglar, l'intercanvi de llibres, una casa per a la trobada de dones, fer públiques les instàncies presentades pels ciutadans a l'Ajuntament i, fins i tot, la posada en circulació d'una moneda local per beneficiar el comerç de proximitat, entre d'altres.

Territorialment, la distribució és força equitativa. Hi ha algunes idees que afectarien a tota la ciutat o a més d'un barri. Hi ha d'altres que plategen actuacions molt específiques o només per a una zona. En aquest sentit, les mancances a La Floresta i Les Planes que no s'han cobert amb una major partida dels diners de lliure disposició dels respectius consells de barri s'han fet evidents amb un seguit d'idees per fer millores, algunes ja debatudes en les reunions de districte com la creació d'un espai jove florestà.

La disputa política entre ERC-MES i el PSC

Paral·lelament al procés participatiu, s'ha obert una disputa política d'intercanvi de comunicats que ERC-MES i PSC han fet arribar als mitjans de comunicació. Els republicans van obrir la veda amb un comunicat en què criticava que PSC i Ciutadans haguessin presentat propostes als pressupostos participatius. “Lamentem que aquesta partida pressupostària de dos milions pugui convertir-se en l’eina per desenvolupar els projectes d’alguns partits de l’oposició que no han tingut la majoria necessària en el Ple”, deia Èric Gómez, regidor d'ERC-MES, en el primer comunicat.

Immediatament després, els socialistes van respondre amb un llistat de cinc idees. “No entenem la critica del grup municipal ERC-MES, a no ser que s’emmarqui en la mateixa impotència de no poder presentar cap proposta, per part d’aquest grup municipal, atès l’acord d’estabilitat pressupostària que mantenen amb Convergència”, resava el comunicat de resposta on també s'indicava que enlloc està escrit que els partits no puguin presentar propostes.

Arribats a la sessió del Consell de Ciutat de l'1 de juny, la situació es va tensar encara més. Pere Soler, portaveu dels socialistes, va dir que ERC-MES vetava les seves propostes mentre que Gómez defensava que era el consell qui unànimement havia decidit que els pressupostos participatius depenguessin de les entitats, el mateix va dir després Joan Puigdomènech, com a cap de l'àrea de participació. El PSC, però, ha decidit abandonar el debat dels pressupostos participatius i retirar de les 12 propostes que havia presentat.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article