La setmana de la natura escull el pantà de Can Borrell

per Xavier Boix

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els voluntaris que van treballar en aquesta jornada al voltant del Pantà de Can Borrell. Foto cedida per Jordi Novials

Cada any se celebra la Setmana de la Natura a nivell europeu i a la nostra ciutat aquest cop s’ha escollit el pantà de Can Borrell per fer-hi millores al seu voltant i netejar-lo de tot allò que no sigui natural. Aquest diumenge 5 de juny l’Associació i Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire, l’Associació El Mussol i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola van organitzar una matinal de treball en la que l’objectiu era netejar les espècies invasores, tancar camins per dificultar el pas de bicicletes i recollir residus.

La jornada, que va ser molt calorosa, començà al voltant del barri de Sol i Aire, treballant al voltant de la nova depuradora d’aquest on es poden trobar espècies de plantes invasores com l’ailant i el raïm de moro. El primer és un arbre procedent de la Xina, que s’usa força en jardineria però que desequilibra l’ecosistema del parc per la seva capacitat tant gran d’expansió. El cas del raïm de moro, dels Estat Units, és molt similar al primer.

Vista del Pantà de Can Borrell des del pont principal. Foto: Xavier Boix

Segons Clara Rovira, de l’Associació el Mussol, és molt important recuperar ràpidament la naturalització de l’entorn del pantà aprofitant l’aigua neta que baixa de la nova depuradora de Sol i Aire. També ho serà fer desaparèixer una espècie de peix que prové de Rússia i que desequilibra l’ecosistema i estan estudiant com fer-ho.

Un cop han arranjat l’espai adjacent a la depuradora el grup de voluntaris, més d’una vintena entre adults i infants, han anat al pantà, on han tallat alguns camins en desús amb branques d’arbres per dificultar el pas de bicicletes i han recollit un bon volum de residus de tot tipus al bosc circumdant d’aquest espai natural. En aquest espai s’hi ha trobat fins i tot pneumàtics i hem pogut veure com encara hi ha 2 cotxes abandonats que hi són des de fa força anys.

En definitiva, el pantà de Can Borrell des d’aquesta intervenció i després de l’arranjament de fa dos anys està encara millor. I a més ara que hi ha hagut pluges l’aspecte és ben atractiu. No és tant visitat com altres indrets de Collserola però per la zona no paren de passar grups d’excursionistes que s’aturen a l’ombra de l’espai a descansar en els bancs que hi ha preparats i algun ciclista que encara s’atreveix a baixar fins aquest espai.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article