Les entitats demanen lloc, el mapa dels espais buits

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'Aplec Jove ha fet de Can Quitèria un símbol dels espais sense ús a la ciutat. Foto: Xavier Boix

Una reivindicació constant del teixit associatiu santcugatenc és la demanda d'espais on poder realitzar les seves activitats. La creació d'un nou hotel d'entitats, com la Casa de Cultura, és una proposta que sempre hi ha al rerefons de moltes de les manifestacions a favor de cedir llocs municipals a les associacions. Si bé, el debat sobre els espais és força més complex que la creació d'un punt de trobada.

La darrera crítica la va fer les JERC en una roda de premsa en què demanava al govern complir l'acord d'estabilitat pressupostària signat al desembre. L'agrupació juvenil exigeix celeritat en propostes que ja estaven recollides en el Pla d'Equipaments 2008-2018, ara en revisió, com la creació d'una sala de concerts amb bucs d'assaig o la Biblioteca Central Urbana. Segons Èric Gómez, regidor republicà, la construcció de la sala de concerts “ara hauria d'estar adjudicada”.

Justament aquest espai i els bucs d'assaig són dues de les propostes mig complides del Pla d'Equipaments. La primera es va arribar a moure al 2012 amb la creació de la Sala Haboken amb un conveni amb l'Ajuntament. Si bé, l'aposta d'externalitzar el servei no va durar gaire perquè l'empresa va cessar activitats i l'espai va esdevenir una discoteca que ja no tenia cap relació amb el consistori. Els espais per a l'assaig, d'altra banda, existeixen a la ciutat al Casal Torreblanca. No és el lloc on es preveien i les entitats en demanen més.

Pel que fa a la Biblioteca Central Urbana, encara no s'ha realitzat cap presentació del projecte. En el marc de l'acord d'estabilitat pressupostària es preveia la creació del centre amb tempos semblants als de la sala de concerts però segons Gómez “aquest tema no l'hem tractat a les comissions tot i que s'hi treballa”. En l'àmbit d'equipaments socials, el Pla recollia donar a la Casa Mònaco un ús per a la gent gran però avui dia, tot i ser una de les seus de serveis socials, continua sent la casa de l'Escola d'Art.

En la següent taula es poden veure els espais previstos per a cultura i usos socials en el Pla del 2008 al 2018 i el compliment o no de l'acció plantejada:

Culturals

Espai

Aplicació

Any d'aplicació

Sala de concerts

No

 

Sala Arboretum (Teatre-Auditori)

No

 

Ampliació de l'Escola de Música

2011

Centre de Cultura Popular i Tradicional

No

 

Casino de La Floresta

2010

Rehabilitació del Celler cooperatiu

2013

Segona fase de la Casa de Cultura

No

 

Biblioteca Mira-sol

2011

Biblioteca Central Urbana

No

 

Bucs d'assaig

No

 

Socials

Centre social a Can Rabella

No

 

Centre social al Xalet Negre

2011

Dapsi a Can Quitèria

No

 

Mercat Vell

2015

Sala de cerimònies del tanatori

2011

Segona residència de gent gran

No

 

Centre sociosanitari

No

 

Tercer CAP

2012

Quart CAP

No

 

Centre d'oci

No

 

Gent gran

No

 

Del Pla d'Equipaments encara vigent, hi ha hagut canvis d'usos. La Casa Jaumeandreu o Villa Felisa no tenia un ús definit. Ara, però, amb un conveni amb l'Ateneu, l'Ajuntament l'ha cedit a l'entitat. La cessió va ser un dels punts criticats en la darrera sessió del Consell de Barri del Centre-Oest en què alguns veïns veien com perdien el segon espai públic en poc temps i, per tant, les entitats del barri quedarien orfes de casa un temps més.

L'altre espai “perdut” per a les entitats és la masia de Can Quitèria. Tot i que el Pla d'Equipaments hi preveia un Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç, l'equip de govern ha decidit ubicar-hi un nou centre d'art dedicat a Grau-Garriga. Més enllà del debat sobre la necessitat de crear un equipament d'aquestes característiques, Can Quitèria ha esdevingut un símbol de la reivindicació dels espais buits pel temps que ha estat sense ús. L'Aplec Jove, en la seva campanya Recuperem espais, ha demanat diversos cops que Can Quitèria i altres edificis municipals es posin a disposició del jovent.

Un altre exemple de canvi d'ús respecte a la revisió feta al 2008 és Can Canyameres a Volpelleres. La masia inicialment havia d'acollir un centre cívic esportiu. Ara, però, el govern ha anunciat que té previst ubicar-hi un nou centre de cultura. Els seus voltants, a més, són un dels llocs de la ciutat on s'ubicaran horts urbans.

També hi ha hagut projectes substitutius de previsions més ambicioses. És el cas del Centre de Cultura Popular i Tradicional que mai s'ha arribat a desenvolupar. A canvi, però, l'Ajuntament va aprovar cedir al maig un espai al carrer de la Creu als Diables. Al mateix temps, cedia un local del Torrent d'en Xandri a l'Agrupament Escola Berenguer el Gran. Tots dos espais estan gestionats per la mateixa empresa encarregada del Centre d'Art Maristany.

Els canvis evidencien la necessitat de revisar el Pla d'Equipaments, tal com es fa actualment, i dificulten la tasca de saber quins espais municipals tenen ús i quins no. elCugatenc ha repassat el Pla d'Equipaments 2008-2018 per comprovar quants dels espais que no tenien previsió d'ús continuen buits avui dia així com aquells projectes a espais municipals que no s'han realitzat. De l'anàlisi s'extreu el següent mapa interactiu on s'ubiquen els espais municipals previstos en el Pla del 2008 i que avui dia no tenen ús o ús complet. En groc apareixen els solars i en blau els edificis ja construïts.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article