Malarrassa celebra amb elCugatenc l'èxit de la seva campanya de finançament

per Anònim (no verificat)

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Trobada al Casal de ca n'Aurell. Fotos: PV

La campanya de finançament col·lectiu del projecte d’informació local Malarrassa, realitzada durant 40 dies els passats mesos d’abril i maig, va ser un èxit gran i animador. Primer, perquè s’aconseguí la fita dels 10.000 euros i, segon, “perquè, més important encara, el grup, la comunitat de persones que aposten per la publicació s’ha consolidat i ha crescut notablement”, afirmà en Pep Valenzuela en nom del col·lectiu promotor.

Amb 170 persones i entitats microfinançadores hi ha futur garantit i, al temps, obligació i responsabilitat de tirar endavant. En Miquel Gordillo exposà amb detall les dades concretes de la campanya i també del conjunt del projecte que camina des de fa més de dos anys gràcies a la dedicació i suport de més de 30 persones i 15 entitats socials i culturals (les dades es podran consultar al web). “Aquest és un projecte de base i des de la base social”, sentencià en Miquel, tot destacant que no hi ha “cap suport ni interès de capital institucional o privat al darrere”.

En tot cas, arribat en aquest punt, calia fer la campanya i plantejar una nova perspectiva de futur que garantís el desenvolupament i la millora del treball. Malarrassa, d’aquesta manera, entra en una nova fase.

La trobada comptà amb la presència d’Hèctor Jiménez de l’Independent de Gràcia i d’en Xavi Boix, d’elCugatenc, tots dos mitjans amb objectius i orígens similars a l’informatiu local i independent de Terrassa.

Amb 15 anys d’experiència i una tirada de 10.000 exemplars pel barri barceloní, l’Independent ha esdevingut el setmanari i periòdic de referència. L’Hèctor agraí la invitació, al temps que saludà en nom del director, Albert Balanzà (llegir carta a continuació).

Amb aquestes credencials de presentació, no cal insistir massa en el fet que la informació local és necessària i pot ser una empresa d’èxit, empresa cooperativa en aquest cas, com també en el del propi Malarrassa i també elCugatenc. Però, a més, informà l’Hèctor, que fa part de l’actual junta de l’AMIC (Associació de Mitjans Informatius i de Comunicació), les publicacions locals com són aquests tres casos “són una tedència a l’alta”. Matisà, però, “la premsa local, informatius de proximitat, amb periodisme professional, i no els panflets o fulletons de publicitat i propaganda més o menys disfressats o camuflats”.

Mitjà digital, elCugatenc, és fins i tot més jove que el Malarrassa, fa tot just ara un any que “incomoden” els poders establerts a Sant Cugat. “Calia un mitjà independent a la ciutat”, relatà en Xavi Boix, redactor, “que no fos la veu de l’amo”. En aquest any, un petit equip de 4 persones garanteix l’actualització de la pàgina web i ja ha obert un espai informatiu a la seva ciutat. Van camí de constituir-se en cooperativa i pensen, declarà en Xavi, “en una xarxa comarcal de mitjans locals que servís com a plataforma de suport i enfortiment mutu”.

I una constatació comuna en què tots els presents incidiren: la importància del teixit social de l’entorn, i que les persones compromeses i les entitats socials ajudin, amb les seves col·laboracions i aportacions econòmiques, a sustentar i fer prevaldre projectes comunicatius, de proximitat i amb esperit cooperativista com els que representen Malarrassa, L’Independent, elCugatenc i d’altres mitjans afins.

A la reunió celebrada dissabte 11 de juny, al Casal de ca n’Aurell, participaren quinze persones, entre les quals la Isabel Marquès, exsíndica de greuges de Terrassa, i en Miquel Mallafré.

Text de la carta de salutació del director de l’Independent de Gràcia:

Benvolguts amics de Malarrassa,

Us volem acompanyar en aquesta assemblea de rellançament de la publicació amb l’alegria que ens dóna sentir-nos a prop d’un projecte que vam veure néixer per casualitat quan un dia entrevistàveu a la contraportada el llibreter Àlvar Masllorens, un bon amic.

Allà vam descobrir un nou periòdic que estava fet per gent que ha col.laborat amb l’Independent dels inicis, com en Pep Valenzuela, i que sentim una mica nostre perquè té aquella inquietud del periodisme que trepitja carrer i aquella voluntat de millorar a cada passa, i alhora tira de la base dels lectors i dels petits anunciants per garantir-se la independència.

Des de la perspectiva que ens donen els setze anys de l’Independent no som ningú per donar consells ni pistes per avançar però sí que us volem dir que la premsa local té una oportunitat en els darrers anys per competir directament amb els mitjans generals, que no ha sabut mai com reflectir el que passa més enllà de Barcelona.

En aquest més enllà de Barcelona hi podríem incloure Terrassa o l’Hospitalet però també Gràcia: Barcelona sempre ha estat massa petita per resoldre problemes grans i massa gran per resoldre problemes petits, i és aquí on el lector troba incongruències en els grans mitjans. Cada quan surt Terrassa als mitjans generalistes? Quins són els barris que surten més? Realment es dóna prou context de la situació que s’explica?

És aquí on la premsa local, que no localista, té el poder d’agafar amb el peu canviat la competència de les grans redaccions.

A Terrassa, però, si ens permeteu, teniu l’avantatge que aquesta dinàmica fa anys que l’heu agafat amb els exemples del Diari de Terrassa o de la Torre. Teniu una forta tradició pròpia i cadascú ha de fer-se un lloc per oferir pluralitat als ciutadans.

Us felicitem per seguir avançant. No defalliu en l’aventura. Doneu oportunitat a totes les veus de la condició i origen que siguin. El periodisme és idealisme, i el lector ha de percebre que us ho esteu passant bé.

Ja som molts en el camí. Endavant.

Albert Balanzà

Director de l’Independent de Gràcia


Aquest article es va publicar a la web de Malarrassa el 12 de juny del 2016.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article