La Sala Canigó podria ser el local definitiu dels castellers de Sant Cugat

per Xavier Boix

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Components de la colla castellera mirant les maquetes dels dos avantprojectes. Foto: Xavier Boix

Fa 5 mesos els Gausacs coneixien els 6 avantprojectes del que podria ser el seu futur local social i d’assajos en treball conjunt amb l’Escola Tècnica d’Arquitectura de Sant Cugat (ETSAV). Després d’un treball de reflexió i participació, el 18 de juny ha arribat el següent pas.

Una performance que treia al carrer l’avantprojecte que compta amb el màxim suport per part del grup s’acompanyava amb una sorpresa de darrera hora per tothom. L’Ajuntament, després de veure la potència amb la que agafaven aquest projecte tant la colla local com l’ETSAV, ha mogut peça i ha proposat, tard però ho ha fet, una opció alternativa: la sala Canigó. Allà on ja ara assaja la colla dels Castellers de Sant Cugat.

En les reunions de treball entre l’equip coordinador del projecte i l’Ajuntament va sortir la proposta i es va entomar com a un repte més, comenta Coque Claret, responsable del taller. En aquests moments la sala és utilitzada per diferents entitats però la més que previsible marxa de la gimnàstica rítmica al nou pavelló de La Guinardera obre noves oportunitats per als Gausacs. Se suma aquest fet a que segurament l’equip de govern no té definit encara el futur de la Biblioteca Gabriel Ferrater o no el vol dedicar a la cultura tradicional i popular, com apunta el projecte de l’ETSAV.

La performance arquitectònica castellera

En tot cas, l’experiència que han viscut els castellers de Sant Cugat no els hi estalviarà ningú. Han pogut experimentar amb una estructura efímera i conèixer quina és la volumetria que implica l’activitat castellera. Fins a 14 metres d’alçada ha pujat la “construcció” feta expressament per aquesta performance arquitectònica castellera de la qual s’ha pogut gaudir en el pati de la biblioteca.

Un cop emplenat d’aire, els castellers han entrat en la construcció en grups de cinc i ja en l’interior han descarregat un 4d7, un 3d7 i dos pilars de 4. Després de l’actuació ha seguit la jornada amb un sopar on han pogut intercanviar experiències sobre aquest projecte i el projecte conegut avui.

El projecte de la Sala Canigó

El projecte de la Sala Canigó en principi podria quadrar molt bé amb l’activitat i les expectatives de la colla castellera local. El ritme de creixement a tots nivells dels Gausacs és alt i l’Ajuntament sembla que se n’ha adonat. Necessiten de forma urgent un espai on unificar tota la seva activitat –social i tècnica– per fer el salt de qualitat definitiu. Aquest projecte podria ser la pedra de toc que els cal.

Foto: Xavier Boix

Aquest seria un projecte “possible”. Perquè depèn de la construcció del Pavelló de la Guinardera que ja està en marxa i no de la nova Biblioteca que encara no és a la vista. Perquè és un espai que ja s’han fet seu. I perquè es tracta d’una intervenció en tres fases que significa una inversió relativament assumible. En una primera fase s’incidiria en l’interior de la sala amb la construcció d’uns altells al voltant d’aquesta on es duria a terme l’activitat social i que serien de construcció desmuntable.

En la segona fase s’intervindria en els accessos a la sala des de l’exterior per tal que es pogués accedir des de la rampa que dóna al PAV3 per no haver d’entrar des del Carrer Dos de Maig i, en la fase final, es proposa la construcció d’un espai tipus plaça pública on els castellers podrien assajar quan el temps acompanya (en les maquetes de les fotos són les parts pintades de blanc). El cost de la construcció d’aquest projecte segons la documentació aportada per l’ETSAV estaria per sobre dels 50 mil €. Faltaria saber quines serien les condicions de cessió de l’espai per part de l’ajuntament.

Fotos: Xavier Boix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article