Bolívia, principal beneficiada del 0'7% del pressupost municipal destinat a cooperació

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Fundació Vicente Ferrer amb els campus del Sant Cugat Esport a l'Índia n'és una de les beneficiades. Foto: Jordi Pascual

L'Ajuntament destina anualment el 0'7% del pressupost municipal a cooperació internacional. Al 2015 la xifra ascendia a 561.279'72 euros que s'han distribuït en despeses fixes on hi ha la gestió i la participació en el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, cooperació directa i indirecta, educació pel desenvolupament, camps de treball, convenis i emergències. De la xifra total, segons el consistori, es va executar el 98%.

El govern ha fet públiques les xifres destinades a cada projecte durant l'any anterior ja que en el proper Ple, el dilluns 20 de juny, arribaran en forma de dació de compte. S'hi pot veure que la distribució territorial beneficia els països d'Amèrica Llatina, Àfrica i Pròxim Orient principalment. Si bé, la quantitat de diners que reverteixen a la ciutat amb diferents activitats i programes de conscienciació fetes pel propi consistori o per entitats és major que la de qualsevol país.

A nivell internacional, l'estat més beneficiat és Bolívia ja que es beneficia d'un programa de cooperació directa que afecta als municipis de Tarija i Sucre (també Cotacachi i Petén tot i no ser bolivians) valorat en 79.935'98€ i del projecte 2014-2015 del Centre d'estudis amazònics per fer un govern municipal de Sucre, cocapital boliviana, autònom i responsable dels drets dels nens, nenes i adolescents treballadors i migrants.

Al darrere hi ha el Sàhara Occidental amb doble partida. D'una banda, una aportació d'emergència de 6.463'24€ per les inundacions als campaments de refugiats. D'altra, 50.345'23€ que es donen al col·lectiu Sant Cugat amb el Poble Saharauí. A més, des del 2000 la ciutat està agermanada amb l'Aargub, una daira d'un dels campaments de refugiats situats a Algèria.Un altre exemple de doble partida és Malawi que també es de dos aportacions per a la cooperació de l'ONG Petits Músics del Món que anualment visita el país i després nens d'allà visiten la ciutat.

elCugatenc ha fet un buidatge de les dades del 2015 per realitzar el següent gràfic on es pot veure el rànquing de tots els països que s'han beneficiat directament o indirecta del 0'7% de l'Ajuntament. Si bé, cal considerar que, en la majoria de casos, els diners van destinats a entitats i elles els gestionen per tal de fer-los arribar, per tant, pot haver part de la partida que es quedi en despeses de gestió.

A Bolívia se sumen les partides de Cotacachi i Petén tot i no ser bolivianes ja que la partida no apareix desglossada.

Pel que fa als diners que es van quedar a la ciutat, destaca la partida de 39.500€ que va rebre la Universitat Internacional de la Pau, l'activitat principal de la qual és el curs d'estiu que organitza cada any al Centre Borja amb ponents internacionals. També s'hi van destinar 28.795'24€ al Pla de Dinamització Educativa amb accions a escoles, instituts i altres centres educatius.

Fora de l'àmbit educatiu s'hi van destinar fins a 36.973'76€ a activitats destinades a tota la ciutadania. Les partides més importants són 9.731'12€ que van anar a parar a l'Espai d'Arreu de la Festa Major, els 6.696'47€ de la Pregària de Guerra en el 30 aniversari Universitat de la Pau i els 4.189'88€ destinats al Consell d'Infants. Hi figuren també altres despeses puntuals com l'exposició Efecte Gezi o el partit solidari per Síria.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article