El dia mundial de les persones refugiades a Sant Cugat

per Xavier Boix

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Alguns dels participants a l'acte. Foto: Tino Rubio

L’Associació veïnal centre – estació organitzà un acte en motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades. L’acte, que va tenir lloc al Centre d’Art Maristany, aplegà una cinquantena de persones diumenge 19 per la tarda mentre a Barcelona es manifestaven també milers demanant que els governs europeus actuïn davant la vergonya que significa l’amuntegament de milers de refugiats als camps de Grècia.

El president de l’entitat veïnal Vicenç San Francisco obrí l’acte agraint la presència del públic, reivindicant el paper d’aquestes entitats no només com activistes davant les problemàtiques quotidianes sinó també com a sensibilitzadores davant situacions injustes com la que s’està vivint amb els refugiats que de fet no tenen refugi. Perquè “com deia Blas de Otero, ens queda la paraula” afirmà.

Com a mestra però de cerimònies actuà l’ex-eurodiputada socialista i articulista habitual del nostre mitjà, Dolors Renau. Renau explicà que molta gent havia enviat textos i lletres per cantar, molta gent s’havia sentit interpel·lada. La situació sense dubte mobilitza la ciutadania.

La mateixa Renau, Llorenç Serrahima i el grup musical H de Ada van ser alguns dels participants en l’acte, recitant o cantant. I entre les peces destacà el poema ‘Sarajevo’ de Renau, ‘Tindrem’ d’Eduard Sanahuja,  que inclourà en el seu proper llibre i es va llegir com a exclusiva, un poema de Zhara Hasnaui, sahrauí i, potser com a símbol de la tarda, el ‘Diari d’en Jordi’ del Ian Ariño, premi de primària de narrativa de Sant Cugat, que explica el que podria ser la vida d’un nen sirià refugiat arribat a Sant Cugat.

El paper de les ONG

Des de Oxfam Intermón Jordi Prat, que denuncià la política d’externalitzar a tercers països el control fronterer per part d’Europa o la utilització per part d’aquesta de les ajudes a la cooperació per a que alguns governs africans controlin els fluxos migratoris, desvirtuant la seva finalitat original que és la lluita contra la pobresa. Per aquest motiu ha engegat una campanya de signatures per la Cimera Mundial de l’ONU sobre refugiats i migrants de setembre. Oxfam Intermón es posiciona contra les devolucions en calent que està realitzant l’estat espanyol i demana garantir vies segures i legals per qui vol venir a Europa en busca de refugi.

Des del Comitè Català d’ajuda a ACNUR, Victòria Camps directora d’aquest, explicà la gran sensibilització pels refugiats, qüestió en la que se centra la seva tasca. Abans de la declaració oficial de l’alt comissionat, segons Camps, aquestes crisis han de portar a la reflexió. Cità Hannah Arendt, segons la qual “el s.XX seria el de l’apàtrida, que seria qui no té dret a tenir drets”. També afegí una cita més de la mateixa autora: “Als refugiats els seus enemics els fiquen en camps de detenció i els amics en camps de refugiats”.

En declaracions a elCugatenc, Victòria Camps, valorà el fet mateix de l’acte de l’associació com “posar de relleu allò que ens uneix de cara al drama dels refugiats a través de poemes, cançons, declaracions, que arriba al cor de la gent”. Davant les mobilitzacions i els documentals que han posat en qüestió el paper de grans organització com la pròpia ACNUR, “jo presideixo una ONG que ajuda a ACNUR i veig que l’estan criticant i veig que s’estan criticant mútuament, suposo que és conseqüència del desconcert que hi ha i de la tragèdia política que hi ha i que no es pot deixar la resposta només en mans de les organitzacions per molts grans que siguin aquestes”. Sobre Europa, la també catedràtica d’ètica, ens diu que “no hi ha els valors de la solidaritat, la tolerància, els mateixos drets humans estan en qüestió perquè moltes persones no poden aspirar a aquests drets”.

Dissabte 18 s’havia de celebrar l’acte central del programa institucional “Fes un pas per les persones refugiades” però és va suspendre per l’amenaça de pluja.

 

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article