El protocol per fer front a les agressions masclistes, novetat de la FMA

per Miquel Margalef

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els membres de la FMA mostrant un dels cartells que es podrà trobar en la plaça de la festa i que activa el control preventiu. Foto: Miquel Margalef

La Festa Major Alternativa va néixer ara fa 8 anys amb l’objectiu d'impulsar un model alternatiu i per tal de deslliurar-se de certes decisions institucionals. Aquest any, en ares de millorar la pròpia festa i per lluitar contra la societat patriarcal, els organitzadors de la FMA han impulsat un protocol contra les agressions masclistes.

Segons els organitzadors aquesta nova eina és un petit gra de sorra més per fer front a la situació actual. Els impulsors de la festacreuen que la dona pateix agressions constants, tant en el dia a dia com també en ambients de festa. “Vivim en una societat patriarcal on constantment les dones pateixen agressions invisibles”, argumenta Laura Gené, membre de l’assemblea de la FMA.

El nou protocol, que s’adoptarà a partir d’aquest any, està dotat d’una sèrie de personal que sempre estarà a la barra per atendre totes les denúncies. Qualsevol dona que pateixi una agressió, per petita que sigui, es podrà dirigir a la barra i allà les persones encarregades l’ajudaran a afrontar-la. “Només s’actuarà si la persona agredida ho demana i sempre en proporció a la situació”, explica Gené.

En relació a l’ambient de festa, des de l’organització es vol recordar que l’alcohol no es pot considerar en cap cas com un atenuant sinó com un agreujant. El nou protocol pretén buscar la màxima seguretat i comoditat per la dona a la vegada que li ofereix un espai de confort. “Som conscients que és insuficient per fer front a la lacra social, però és un salt qualitatiu molt gran”, celebra Gené. Malgrat el protocol des de la FMA també recorden que l’autodefensa i l’apoderament feminista són una via completament legítima per fer front a les agressions.

La FMA 2016

Molt lligat a aquest nou protocol, que estarà present al llarg dels 4 dies que durarà la FMA, també s’ha impulsat com a novetat un taller per saber com respondre a les agressions masclistes. El taller es durà a terme el dia 29 a partir de les 19h i té l’objectiu respondre totes les preguntes que es plantegin i també amb la finalitat de formar a totes les persones que hi assisteixin. Les agressions es comptabilitzaran per tal de poder fer un balanç un cop acabada la Festa Major Alternativa.

També com a novetat d’enguany destaca la col·laboració amb Infinits Somriures que faran el Pregó i la crida a tota la ciutat perquè ajudi al muntatge de la FMA el dimecres 29, un dia abans que comenci la festa.

La ubicació de la festa

La situació física de la Festa Alternativa aquest any ha tornat a generar controvèrsia amb els veïns. Com cada any s’ha canviat la ubicació, i enguany estarà situada al Parc de l’Excalèstric (Rambla del Celler amb el Passeig de Francesc Macià). De fet, arran de les múltiples queixes rebudes prèvies a la celebració de la FMA a través de la xarxa, l’assemblea de la festa va decidir emetre un comunicat per desmentir tot el que s’estava dient i tranquil·litzar els veïns. “Després del comunicat les queixes s’han acabat”, explica a aquest diari Andreu Massafret, membre de l’assemblea de la FMA. 

Tot i això, diuen que estan contents amb la nova ubicació perquè la “plaça ens suma més que ens resta”, indica Júlia Bolao, membre de la FMA. En aquest mateix sentit recorden que estan sota la normativa de l’Ajuntament i que, per tant, els tècnics han fet els estudis de so necessaris perquè es molesti el menys possible als veïns. Bolano recorda que són “alternatius en la manera de gestionar la festa però que sempre respecten la normativa que marca el consistori.  

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article