El primer concurs municipal amb clàusules socials el guanya Engrunes

per Xavier Boix

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La botiga d'Engrunes a Sant Cugat. Foto: cedida per Engrunes

El Ple del 20 de juny va aprovar la primera adjudicació amb clàusules socials de l’Ajuntament de Sant Cugat, amb l’única abstenció de la CUP –motivada per la qüestió de l’externalització del servei–. El mes de gener elCugatenc explicava les condicions d’aquest contracte. Finalment serà Engrunes, Recuperació i Manteniment, Empresa d’Inserció, SLU, la concessionària del servei pels propers quatre anys, amb dues possibles pròrrogues.

El cost per a la ciutat d’aquest contracte serà de 813.906 €/any sense IVA i l’empresa haurà de realitzar una inversió en el punt verd del centre de 253 mil euros.  Respecte al preu de sortida, la baixa ha estat d’un 11%, qüestió important tenint en compte que només s’ha presentat una empresa a aquesta adjudicació.

Justament aquest va ser un dels punts dels que es va parlar en el Ple i també que es va qüestionar a la tinent d’alcalde de Presidència i Serveis Urbans en la roda de premsa de presentació dels punts de l’ordre del dia del Ple. Cristina Paraira va defensar tant en una compareixença com en l’altra que el concurs ha tingut la deguda publicitat i que fins i tot “hi ha hagut algunes empreses que es van posar en contacte amb l’Ajuntament per interessar-se per les condicions de les pliques però al final no es van presentar”. En el Ple, el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprián, que va confessar que “no s’havia mirat el plec de clàusules”, va comentar que era una bona notícia que es fes un concurs amb aquest tipus de clàusules però que “potser era massa restringit”.

Com funcionarà el Punt Verd del Centre? Imatge: Ajuntament de Sant Cugat

Què és Engrunes?

elCugatenc ha pogut parlar amb Encarna González, Directora de Gestió de Residus i Serveis de l’empresa guanyadora del concurs. Per a Engrunes, guanyar aquest concurs és una fita molt important ja que garanteix que 10 persones puguin fer un itinerari d’inserció laboral.

Engrunes és una empresa d’inserció laboral sense afany de lucre que depèn d’una Fundació, sòcia única d’aquesta. Aquest concurs s’adreçava únicament a Centres Especials de Treball (CEE) i empreses d’inserció laboral. L’empresa guanyadora té la seu a Montcada i Reixac però compta amb una llarga trajectòria a Sant Cugat, tant pel que fa al servei de recollida de residus especials com al de la fracció vegetal. I també compta des de fa anys amb la botiga de segona mà del Carrer Josep Anselm Clavé, 20.    

Segons ha afirmat González, destinaran a aquest servei 23 persones de forma directa, de les quals un 43% realitzen un itinerari formatiu que de mitja dura uns dos anys. Aquest contracte els permet tenir un horitzó en el qual, quan aquestes persones acabin la formació i puguin sortir al mercat laboral normalitzat, es podran incorporar noves persones en risc d’exclusió que treballen a l’empresa en coordinació amb un referent extern de caràcter social vinculat a l’administració pública. A més, hi haurà dos conductors de reserva i 3 persones més de direcció i coordinació.

A la pregunta que només s’hagi presentat una sola empresa al concurs, la representant d’Engrunes ha respost que “és un servei de recollida complex que nosaltres ja coneixem força, no totes les empreses d’inserció o CEE tenen capacitat d’inversió o treballen en la zona o són d’aquest àmbit d’actuació”.

L’evidència d’aquesta concessió és que l’empresa millor situada per l’adjudicació era Engrunes donat que la major part de la mà d’obra que en aquests moments està prestant el servei era la de la pròpia empresa. El fet d’haver-se de subrogar la plantilla de qui en aquests moments està prestant el servei constitueix un fre important tenint en compte que gran part del cost és el de la mà d’obra. També ho és la inversió en el punt verd del centre. Engrunes en aquests moments està en bona disposició financera perquè presta serveis en localitats com Barcelona, Castellbisbal, Cerdanyola, Masquefa, Caldes de Montbui i altres. En tot cas, es dóna una oportunitat a les persones que podran aprofitar aquest itinerari per incorporar-se al mercat laboral. Una empresa de les anomenades normals no ho facilitaria.

Imatge: Ajuntament de Sant Cugat

Quines són les novetats d’aquest servei?

Per al nou servei es preveuen algunes novetats incloses a les pliques que el milloraran. Entre aquestes es poden subratllar, per exemple, que els vehicles que recolliran els residus vegetals en carrers estrets seran adaptats i, a més, les bosses per la recollida d’aquesta fracció (big bags) es lliuraran des del punt verd i des del punt verd mòbil.

La recollida dels residus especials es farà conjuntament amb la de voluminosos perquè no hi hagi tants vehicles pels carrers. Als districtes, els serveis es concentren en dos dies i quan el servei caigui en festiu, es realitzarà l’endemà.        

Al Punt Verd del centre s’habilitarà una aula ambiental completa amb una proposta d’activitats on es realitzaran cursos, tallers, etc. A més, amb l’adequació del punt verd del centre, hi haurà un espai d’intercanvi, un de compostatge, un de creació, un hort, un parc infantil, un galliner i un punt d’avistament d’ocells.

Per finalitzar, hi haurà una app, FOLLOWME, que gravarà les rutes que es realitzen amb la possibilitat d’afegir avisos personalitzats i també l’intercanvi d’objectes entre usuaris. Hi haurà un reforç de personal a l’època de poda i a l’època de més generació de cartró comercial.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article