Els carrers s'omplen d'estiu, vanos, Shakespeare i Guimerà

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Presentació de l'edició del 2016 de Lectures a la fresca. Fotos: Jordi Pascual

L'arribada de la calor és sinònim de l'inici de les Lectures a la fresca d'Amics de Pedra i Sang. La gran festa estiuenca del teatre arriba a la 12a edició amb un format cada vegada més plàstic i menys de lectura pròpiament dita. És el triomf d'un format de teatre popular, en paraules de Dolors Vilarasau, coordinadora del cicle d'actuacions, que ha aconseguit un públic fidel i creixent estiu rere estiu que s'apropa als parcs i places per gaudir del teatre a cost 0 i amb un vano com a símbol.

En una presentació, també a la fresca, a la terrassa del Mesón, Vilarasau, acompanyada de la tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, i de l'autor del disseny del vano d'enguany, Joan Tortosa, va destacar la importància de les lectures i va agrair a tots els participants, la majoria d'ells presents, la seva implicació. “És un acte que omple la ciutat de cultura i identitat”, va dir Fortuny.

L'edició d'enguany començarà el 7 de juliol amb un assaig obert de la companyia Parking Shakespeare, que ja va participar en l'edició de l'any anterior, de l'obra Les alegres casades de Windsor. Adrià Diaz i Òscar Bosch, membres de la companyia, expliquen es tracta de l'únic assaig obert abans de la presentació de l'obra. “Us utilitzarem de conillets d'índies”, bromegen. L'obra està adaptada per portar-la als anys 1970 i que duri una hora i mitja aproximadament. Es farà al Parc Ramon Barnils.

Les lectures seguiran cada dijous de juliol amb dues obres d'Àngel Guimerà i una actuació sobre el seu potencial poètic. La primera d'elles serà En pólvora on, segons la codirectora, Martina Vilarasau, s'ha volgut donar especial importància a la plàstica per transmetre la mecanització i deshumanització de la revolució industrial, època en què s'ambienta l'obra. A més, molts personatges masculins es transformaran en femenins. Es farà el 14 de juliol a la Plaça Pep Ventura amb la col·laboració de l'Ateneu en les seves darreres 24 hores d'estada a l'edifici d'aquell indret abans d'anar a la Casa Jaumeandreu.

Joan Tortosa és aquest any l'autor del vano. Foto: Jordi Pascual

L'univers poètic de Guimerà és el nom de la trobada menys teatral de les Lectures a la fresca que es farà el 21 de juliol a la Plaça de l'alcalde Magí Bartralot, un espai emblema de les lectures d'Amics de Pedra i Sang. Amb la direcció d'Ignasi Roda, es farà un passeig per la vesant poètica de l'autor que només va escriure dos llibres de poesia. El propi Roda explica que Guimerà tenia una poesia narrativa perquè explicava històries. En l'acte es barrejaran versos i cançons.

La filla del mar serà l'obra que tancarà el cicle de lectures. Amb la direcció de Vilarasau, el 28 de juliol a l'espai dels castanyers dels Jardins del Monestir, es farà la representació d'una obra carregada d'actualitat. “Tracta la història d'una noia que prové d'un naufragi i s'explica com costa integrar la diferència”, explica la directora.

Un vano de colors

L'autor del vano de la 12a edició de les lectures és Joan Tortosa. Ha optat per un disseny colorit, amb fulles d'arbres que evoquen la fresca i li permeten utilitzar “la rica paleta de colors de la natura”. “Parlant amb la Dolors [Vilarasau], em va dir que això no es paga, eh? Sempre igual”, bromeja davant la seva amiga, “però li estic molt agraït”.

El crític Eduard Jener va posar punt i final a la presentació demanant més presència dels actors en les actuacions municipals. Assegura que arribar a la 12a edició confirma que allò que va començar el 2005 va ser una bona pensada. “Si arribés un juliol en què es decidís no fer les representacions, hi hauria molta gent demanant explicacions”, va cloure.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article