Generals, segon assalt

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Amb la campanya acabada i els partits descansant en el dia de reflexió només queda esperar que els ciutadans depositin el seu vot a les urnes per saber si alguna cosa ha canviat respecte a fa mig any. Els santcugatencs han estat cridats a les urnes cinc vegades des del 2014 i totes elles ha guanyat el mateix partit o la confluència en la qual estava integrat. Si bé, les darreres generals van tenir el resultat més ajustat de tots.

El 26J hi ha 59.828 ciutadans cridats a les urnes, 659 més que al desembre, i 29 col·legis electorals que sumen 86 meses electorals. Repeteixen ubicació llevat del situat a les piscines del Parc Central que en aquests comicis serà a l'Escola Bressol Tricicle. L'Ajuntament ha facilitat una eina per consultar el cens i ha posat en marxa un dispositiu de 80 persones per al desenvolupament dels comicis.

Els santcugatencs podran elegir entre 9 candidatures tant per al Congrés com per al Senat. El Ministeri de l'Interior farà dos avenços de participació a les 2 i 6 de la tarda i la següent xifra vindrà de la mà de l'escrutini un cop tanquin els col·legis a les 8. elCugatenc farà un minut a minut en directe amb xifres i evolució de la jornada que es podrà seguir per Twitter i en la pròpia web del diari.

D'on venim

El 20D va representar un canvi a Catalunya tant pel que fa a la lògica d'eleccions generals com de la resta. En Comú Podem va esdevenir primera força mentre que Convergència amb la marca Democràcia i Llibertat es va enfonsar a la quarta posició. A nivell provincial, circumscripció d'on s'extreuen els diputats, la candidatura dels comuns va aconseguir 9 escons, seguida de PSC (5), ERC (5), Ciutadans (4), DiLl (4) i PP (4). Al Senat hi van anar a parar 3 representants d'En Comú Podem i 1 d'ERC.

Sant Cugat, però, va esdevenir un bolet al mig de l'Àrea Metropolitana. Democràcia i Llibertat va aconseguir la victòria a només dos punts d'En Comú Podem. Fent la translació a l'esfera municipal, això hagués significat 6 i 5 regidors respectivament. Òbviament, tot i ser un indicador, uns resultats d'unes generals no es poden prendre com a canvi de tendència a nivell local ja que es voten projectes diferents i hi ha candidatures diferenciades –la CUP-PC, que lidera l'oposició en el Ple, no es presenta a les generals, per exemple.

Un element diferenciador important respecte a ara fa 6 mesos és la renúncia d'Unió a participar dels comicis espanyols. Després de quedar-se sense representació al Parlament, Congrés i Senat i enfrontar-se a una crisi interna, els democratacristians van decidir no participar al 26J. A Sant Cugat, però, van obtenir uns resultats gens menyspreables, 1.458 vots, poc menys de la meitat que el PSC. On aniran a parar aquests votants pot provocar sorpassos.

Al 20D van participar un 76'75% dels santcugatencs que tenien dret a vot, gairebé dos punts per sobre que quatre anys enrere. En aquests nous comicis serà clau la participació ja que el bloqueig i la repetició d'eleccions pot desmobilitzar alguns votants i mobilitzar-ne d'altres, un canvi que podria reequilibrar la balança i donar uns resultats absolutament diferents a fa 6 mesos.

Partit a partit

Per tal de veure com han afectat les darreres eleccions als partits que es presenten al 26J i veure'n la tendència, ens remuntem fins les eleccions catalanes del 2010 i veiem l'evolució en percentatge de vot de cada candidatura fins el 20D. Estan ordenats segons el resultat obtingut en les darreres generals.

Convergència

Els convergents han sigut el partit hegemònic a la ciutat des que el PSC va començar a perdre força gradualment. En els darrers anys havia aconseguit resultats per sobre del 30% dels vots tot i que amb tendència a la baixa només trencada per les eleccions municipals i per la confluència de Junts pel Sí el 27 de setembre de l'any passat. El 20D va aconseguir la victòria però molt ajustada i amb una davallada considerable marcant el seu pitjor resultat.

En Comú Podem

La confluència dels comuns no es va fer efectiva fins a les passades eleccions generals superant el 20% dels vots, marcant el millor resultat dels partits que en formen part a la ciutat. Abans, però, havien tingut una oportunitat fallida amb Catalunya Sí que Es Pot que va marcar els pitjors resultats d'ICV a la ciutat. Sense confluència els ecosocialistes han sigut un partit estable però humil per sota del 10% dels vots.

Esquerra

En el període triat, ERC ha tingut una lògica de creixement desigual. En aquests sis anys ha passat de perdre la representació en el Ple a aconseguir tres regidors amb un pic de més del 20% dels vots en les eleccions europees del 2014 només superat per la confluència amb Convergència amb Junts pel Sí. El 20D va quedar a pocs punts d'En Comú Podem i els convergents molt a prop del 20%.

Ciutadans

El partit taronja venia del desconeixement absolut –i no presentar-se a les eleccions espanyoles del 2011– però des del 2012 ha disparat els resultats. Les catalanes d'aquell any i les europees els van servir per tenir visibilitat. Una presència que van saber aprofitar pujant en les eleccions municipals i espanyoles quedant al voltant del 17% dels vots. El 20D, però, van baixar en percentatge de vot quedant-se al voltant del 15%, per sobre del resultat de les municipals però per sota de les catalanes.

PP

Els populars havien estat un partit importantíssim en la ciutat. Al 2011 van aconseguir liderar l'oposició a l'Ajuntament. Quatre anys després, però, perdien aquesta categoria quedant-se amb un únic representant. Entre uns i altres comicis i ha hagut una davallada constant amb el millor resultat en les espanyoles del 2011 amb prop del 20% dels vots i tocant fons el 27S amb prop del 6%. En les darreres espanyoles van guanyar uns 4 punts fins superar la fita del 10%.

PSC

Els socialistes han tingut una lògica similar a la del PP pel que fa a evolució del vot. Si bé, la recuperació en el 20D és menys evident malgrat que recuperen a poc a poc votants des de les municipals de l'any passat quan van marcar el seu mínim històric. A nivell local també s'han enfrontat a una gestora i una assemblea que ha situat al seu regidor, Pere Soler, al capdavant de l'agrupació santcugatenca.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article