Clou l'Any Formiguera amb voluntat de no oblidar

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Jordi Pascual

Santi Formiguera, en representació de tota la família, considera que el Pere Formiguera continua viu perquè “hem sabut recordar-lo”. El fotògraf santcugatenc va morir el 2013 i des del maig del 2014 ha estat recordat en múltiples activitats i exposicions en el marc de l'Any Formiguera. Està considerat un dels millors fotògrafs del món de finals del segle XX i principis del XXI. La seva obra està exposada arreu del món, destaca el MOMA de Nova York, i el 2010 va rebre el premi extraordinari Ciutat de Sant Cugat.

Ahir, 29 de juny, al migdia, desenes de familiars, representants polítics i amants de l'art es van trobar al Centre d'Art Maristany per cloure l'Any Formiguera amb la intenció que, més enllà de l'extens reconeixement i homenatge que el fotògraf ha rebut els darrers mesos, la seva figura es recordi. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ho deixava clar: “aquest és un comiat que no vol ser comiat”. Va aprofitar l'acte per reivindicar la tasca de l'equip de govern en cultura, especialment del regidor durant la passada legislatura, Xavier Escura.

Després de gairebé 15 activitats, amb un cicle d'exposicions inclòs, l'Any Formiguera acaba amb un balanç satisfactori, segons Santi Formiguera. Ell mateix va aprofitar el seu discurs per agrair a diferents persones i col·lectius la seva implicació durant els darrers mesos. Entre els agraïments, l'Ajuntament, l'alcadessa, els alumnes del Taller Triangle que van fer una de les exposicions a la Casa de Cultura, Sant Cugat Foto, els comissaris de les diferents exposicions, el Pep Martínez per les visites guiades i el Valentí Rourich i el Mariano Zuzugana.

Rourich és l'autor d'un documental sobre el Pere Formiguera que s'ha projectat només començar l'acte. “La meva idea és fer publicitat de la seva obra ja que hi ha molta gent que la desconeix, inclús gent que va conèixer al Pere”. Ahir es va poder veure la primera part (d'uns 20 minuts) del documental, la més humana, i ja està treballant en la segona més centrada en l'obra fotogràfica de Formiguera. D'altra banda, Zuzuaga, íntim amic del fotògraf, va interpretar al piano Suit Formiguera.

En un acte ple d'emotivitat i envoltats de fotografies de Pere Formiguera, els assistents van poder fer un últim comiat al cicle d'activitats en homenatge a la seva figura. L'interès és, però, que mai s'oblidi l'obra d'un fotògraf que va començar a captar instants amb una Kodak Instamatic als principis dels anys 1970 i que va continuar amb una Polaroid en plena mili fins esdevindre un dels fotògrafs més reconeguts de la primera dècada de segle. Sant Cugat no t'oblida.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article