El ball tradicional Paga-li Joan forma una parella ben particular

per Miquel Margalef

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Mercè Conessa, alcaldessa de la ciutat, saluda al mossèn Blai abans d'entrar a la missa major. Fotos: Miquel Margalef 

Aquest any el ball del vano i el ram va tornar a deixar una parella força especial. Mireia Ingla, cap de llista d’ERC, i Francesc Carol, ex regidor de CiU, van ser la parella més especial conjuntament amb la formada per l’alcaldessa Mercè Conesa i Eloi Rovira, regidor d’esports i joventut. Però abans que es celebrés el ball tradicional del dia de Sant Pere, Sant Cugat va acomiadar ahir a la tarda, 29 de juliol,  la Festa Major amb els moments més característics de la festa de la ciutat. La jornada va arrencar a dos quart de sis de la tarda a la Plaça de la Vila on va tenir lloc la sortida del seguici de Sant Pere.

De la mateixa manera que en el seguici d’inici de festes, els trabucaires i els Diables de Sant Cugat van obrir el camí fins el monestir. Per allà on passaven espantaven els més menuts, i els no tant petits. Els Diables de Sant Cugat portaven una petita mostra de diables infantils que saltaven al ritme dels tabals en el moment en que movien la forca d’un lloc a l’altre. Els gegants de Sant Cugat feien aixecar la cara per allà on passaven mentre que els capgrossos eren la joia de la corona pels més menuts.

Aquest inici de seguici, que s’obria pas per la Rambla del Celler, va suar sota una temperatura i un sol que no deixaven descansar a ningú. Darrere dels capgrossos el ball de les cintes, el ball dels panderos i el ball de cercolets era protagonitzat íntegrament per noies. Els bastoners i els castellers de la ciutat van suar la carn salada quan es posaven a ballar o a fer un castell. Tancaven el seguici totes les autoritats de la ciutat.

Un punt tradicional va ser l’arribada del seguici davant de la casa de Francesc Vila i Trabal, continuador i cuidador de la dansa del Paga-li Joan. Allà les parelles que posteriorment han ballat la dansa, han esperat l’arribada del seguici per a incorporar-s’hi.

...

CUP, ERC, ICV-EUiA i PSC es queden a les portes del Monestir

Finalment, i després d’aixecar-se el tradicional pilar d’entitats davant de la casa de Trabal, el seguici va seguir el seu camí fins al Monestir. Un cop tot els entremesos ja havien arribat, va ser el torn de les entitats d’entrar a la Llotgeta del Monestir. Aquí és on les diverses posicions polítiques es van dividir. Mentre que la CUP, ERC, ICV-EUiA i el PSC es van quedar a les portes del Monestir per no entrar a la missa de Sant Pere i fer l’ofrena, CiU, Ciutadans i PP van decidir participar de la missa.

L’element curiós va ser quan els representats de CiU, Ciutadans i PP ja havien entrat, el mossèn Blai va tenir tant assumit que ningú més entraria que va decidir enfilar cap a l’altar, sense saludar la resta de representats. Mireia Ingla, que esperava saludar al mossèn però no entrar, es va quedar sorpresa.

Paga-li Joan polèmic

Un cop es va acabar la missa major, a la Llotgeta del Monestir va engegar, davant l’atenta mirada de totes les autoritats i el mossèn Blai, el tradicional esclat de festa major on tots els balls i entremesos de la ciutat van ballar a la vegada. Després d’aquesta ballada conjunta va arribar el moment més esperat de la Festa Major, el Paga-li Joan. Amb molta diferència dels altres actes que es van celebrar ahir, aquest va ser el més multitudinari, tothom estava espectant.

A l’Hort de l’Abat ja estava tot preparat per rebre els primers protagonistes que realitzarien el ball tradicional del vano i el ram. Tot el Jardí del Paga-li Joan estava ple de gom a gom. Els santcugatencs ja estaven asseguts a les seves respectives cadires. Les entitats i el mossèn també esperaven que comencés el ball tradicional de Sant Pere. Aleshores va ser quan els gegants de Sant Cugat van fer l’entrada en escena fent la primera ballada del tradicional ball.

Seguidament els més menuts van entrar a l’Horta de l’Abat per ballar el Paga-li Joan. Les aproximadament 35 parelles de nens petits no permetien arribar a tota la llargada dels jardins i d’aquesta manera els més menuts van fer un cercle més petit que la llargada total de l’Hort de l’Abat. És aleshores quan es va produir la polèmica. El fet de no arribar fins la totalitat de la llargada dels jardins va enfadar els pares que hi seien, ja que esperaven veure el seu fill. Un pare molt indignat es va aixecar a mitja actuació per reclamar que arribessin fins al final, però ningú li va fer cas. Va ser aleshores, un cop acabada l’actuació dels més menuts, que aquest mateix pare va passar per davant de les autoritats; “Haurien d’arribar fins al final. No pot ser que esperem asseguts i no els puguem veure. Fins els collons de les autoritats”, va etzibar mentre Mercè Conesa li donava la raó assentint amb el cap.  

Després d’aquesta petita polèmica, els grans van fer l’entrada. Com ja va sent habitual els últims anys aquest ball deixa unes parelles ben curioses i aquest any no va ser diferent. Mireia Ingla i Francesc Carol van protagonitzar la parella de ball del Paga-li Joan estrella de la tarda. La cap de llista d’ERC va ballar amb l’ex regidor de CiU. Aquesta parella va competir a nivell de popularitat amb la de l’alcaldessa Mercè Conesa i Eloi Rovira, regidor d’esport i joventut.

Finalment un cop acabat el ball tradicional entre la gent es comentava la polèmica. “Normal que s’enfadi. Jo arribo a estar a la punta i no passen per davant i m’aixeco i paro el ball” va recriminar una mare força indignada.

Aquesta nova actuació del tradicional ball del Paga-li Joan i el castell de focs d’un quart de dotze del vespre van concloure la Festa Major 2015.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article