Conesa es proposa atreure turisme a la ciutat en el nou PAM

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El govern municipal, amb més d'un any de mandat a les esquenes, ha presentat el Pla d'actuació municipal (PAM) que determina les línies d'actuació fins a les properes eleccions municipals. La proposta es basa en 10 eixos estratègics que superen les accions per pal·liar els efectes de la crisi i plantegen millores amb inversions i, fins i tot, un major esforç en l'atracció de turisme. S'estructuren seguint com a principals àmbits d'actuació el desenvolupament econòmic, el progrés social, la cultura innovadora i l'entorn urbà. Amb el PAM pretenen reforçar un model de ciutat del qual n'estan orgullosos, per això el presentem amb el joc de paraules “a un PAM de la ciutat que volem”.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, explica que es tracta de superar la triple estratègia econòmica, social i ambiental del mandat anterior aprofitant que “ara anem cap a una tímida recuperació”. Recorda que des de principi de mandat han plantejat accions destinades al cicle de vida, és a dir, segmentades per grups d'edats per beneficiar a tota la població. “Augmentem en un 5,1% el pressupost superant els 100 milions totals i els 18 en inversions”, diu, “la partida d'atenció a les persones creix en un 13%, un 57% des de l'inici de la crisi”.

Reivindiquen Sant Cugat com una ciutat que ja supera la crisi i, així i tot, aplica més polítiques redistributives que d'altres. Aprofita per fer una crítica als partits que diuen que la ciutat és la més desigual que Catalunya perquè, considera, gràcies a la redistribució no és així. Si bé, també accepta que el model tendeix a atreure rendes altes i fomentar desigualtats que s'han d'evitar des de l'Ajuntament. Diu que arribada la recuperació, cal començar a afluixar els impostos i ho exemplifica amb el 2,2% d'IBI i el 18% de les plusvàlues, tot i que en primera instància va ser una proposta de Ciutadans.

L'atracció de turisme

Entre les accions per fomentar l'activitat social i comercial de Sant Cugat, el PAM proposa un seguit d'actuacions al voltant del Monestir, com la realització d'un Pla director, la recuperació de la titularitat del temple, potenciar el Museu i les activitats a la zona. També s'aposta per seguir el camí cap a la reducció dels cotxes i més ús de la bicicleta especialment al centre i la connexió amb altres barris amb accions com el Pla de Millora del Barri Monestir que ja està engegat en la seva fase de participació.

Tot plegat anirà lligat a un programa de promoció turística en la direcció de fer que les persones que visiten la ciutat per motius de feina o oci s'hi queden a fer els àpats. També, per tal d'atreure gent que visita Barcelona amb la força del Monestir. La presentació el mateix dia que el PAM d'un nou decorat a l'estació de ferrocarrils amb elements emblemàtics de la ciutat va en aquesta línia, asseguren.

El govern descarta el turisme de borratxera

Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, preguntada per com compaginar el model turístic amb un model de ciutat residencial tranquil·la que ja ha comportat problemes de convivència entre veïns i activitats al carrer, diu que no es tracta d'apropar un model de “turisme de borratxera”. Diu que es tracta de ser un pol d'atracció pel que fa a esports, cultura, negocis, cultura popular i patrimoni material i immaterial.

Contra els efectes de la crisi

Tot i que el govern parteix de la idea que la crisi ja ha superat la seva etapa més virulenta, gran part del PAM inclou línies d'actuació al voltant del foment de l'ocupació, la innovació i la reducció de desigualtats. Entre les accions destinades a l'ocupació, amb treball conjunt amb la Diputació de Barcelona i la Conselleria, es plantegen cursos de capacitació digital, programes d'inserció i una avaluació de l'ocupació existent per actuar en conseqüència.

Les apostes comercials que apareixen al document són el comerç de proximitat, l'economia social, verda, circular, cultural, del coneixement i de la creativitat. Quan se li pregunta per actuacions com la instal·lació del Leroy Merlin entre Sant Cugat i Rubí, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, es limita a dir que s'ha fet seguint criteris urbanístics adequats. Amb certa similitud amb Zapatero assegura que “estem a la Champions Leage, som una ciutat molt atractiva per a inversions econòmiques”.

Això aniria lligat al desenvolupament dels parcs empresarials. Proposen millorar la mobilitat cap a un model més sostenible amb la instal·lació d'un park and drive al costat de l'estació de Sant Joan o connectar per a vianants l'estació de l'Hospital General amb Can Ametller. El govern aposta per la col·laboració público-privada amb empreses ubicades a la ciutat i treballar la millora industrial, un sector molt tocat a la ciutat en comparació amb municipis propers, en el marc del Catalonia Innovation Triangle (CIT).

En la vesant de la innovació també proposen accions empresarials com atreure el talent i la inversió o fer un networking preofessionar, entre d'altres. Si bé, l'R+D també arribaria a altres àmbits com la promoció del consum de proximitat, la incorporació de tecnologies de la informació als centres educatius, fomentar l'ús de l'aplicació d'acollida per a nouvinguts i, sobretot, fomentar accions conjuntes amb la ciutadania i l'acompanyament per a gent gran.

En tots els àmbits, però especialment l'econòmic i el turístic, el govern aposta per fer un Pla d'internacionalització que permeti implementar un Pla estratègic de turisme, fomentar l'estratègia europea mediambiental 2020 i construir una xarxa amb altres municipis i professionals de fora de Sant Cugat.

El PAM no especifica la relació entre habitatge públic de lloguer i de venda

Però, a falta de resultats de les propostes ja fetes i de l'aplicació de la resta, el govern es posa com a gran àmbit l'habitatge social. Si bé, no especifiquen quin percentatge en lloguer i quin en venda, plantegen un major parc d'habitatge pública gestionat per Promusa, empresa de la qual fan una defensa aferrissada. Plantegen seguir ajudant les persones que estan en risc de ser desnonades, rehabilitar el parc d'habitatges existent i fomentar nous models de propietat compartida o masoveria urbana (actualment aturada segons el govern a falta d'un tràmit urbanístic), entre d'altres.

L'aposta de l'habitatge va lligada a la cohesió social amb una millora de l'habitabilitat per a persones amb risc d'exclusió, nous espais per a la cohesió de joves i entitats en general, sentiment de pertinença a la ciutat i la convivència. Un pas més enllà va el foment de la implicació ciutadana en la gestió de l'espai públic apuntat de moment com a eslògan i sense accions concretes.

Una ciutat verda amb nous equipaments

Orgullosa del model de ciutat, Conesa aposta per mantenir el municipi verd amb criteris de sostenibilitat. En aquest espai s'emmarca la reducció de l'ús del vehicle privat però, també, la realització d'un Pla d'eficiència energètica en comerços o l'aposta per l'economobilitat, amb especial reivindicació a la flota d'autobusos amb un elèctric, quatre híbrids i un de baix consum. També plantegen reaprofitar les aigües del reg i reduir-ne el consum.

Entre les mesures ambientals en vies d'aplicació hi ha el canvi de funcionament en la recollida de voluminosos. Amb uns horaris per tirar el residu, Conesa adverteix que es tracta d'un canvi profund que implica d'una responsabilitat ciutadana gràcies al qual “aconseguirem una ciutat més neta”. Alhora, es manté la idea ja del mandat passat de reforçar l'espai públic i fer millores perquè sigui adequat.

Ara bé, les millores específiques fan referència a barris en general: La Floresta (on hi ha el Pla de Millora i el procés de participació de les tres places), Les Planes (amb actuacions puntuals i la cobertura de l'Espai Mossèn Pere), Can Borrull (amb la futura urbanització), barri del Monestir (amb el Pla de Millora) i Bell Indret (amb la urbanització definitiva). El PAM també apunta a accions de millora concretes a l'accés al Parc de Collserola des de la rotonda del Rotary, els entorns del Casino, la Pedrera Berta i Cal Castillo després de la marxa enrere del projecte de granja escola.

La majoria d'equipaments pronosticats ja estan anunciats o, fins i tot, desenvolupant-se

Molts dels equipaments anunciats en el PAM ja estan en vies de desenvolupar-se o anunciats, com la rehabilitació de La Unió, l'Espai Grau Garriga a Can Quitèria, la cessió de la Casa Jaumeandreu a l'Ateneu, la nova escola a Volpelleres, el trasllat del Leonardo da Vinci, la nova escola d'educació especial, el pavelló de la Guinardera, la cobertura de les piscines del Parc Central o els vestidors de la ZEM Jaume Tubau.

També es mantenen equipaments reivindicats com la Biblioteca Central Urbana, que es troba en el marc del pacte amb ERC-MES, i la redefinició d'usos de l'actual Biblioteca Gabriel Ferrater. S'inclou un espai de creació artística a la Fàbrica Aymat, la nova escola d'educació especial, la gespa i cobriment de la pista de Sant Francesc i el complex esportiu de Mira-sol. També un Pla de recuperació de les masies en desús. Tot plegat en el marc d'un Pla d'Equipaments en revisió.

La transparència i la proximitat del ciutadà

Ja durant el mandat passat, el govern feia gala de la transparència i la voluntat participativa. En el PAM per al present mandat inclou garantir informació plural i transparent, potenciar l'Open Data, el desplegament de la eAdministració, la realització de processos d'escolta activa i la col·laboració public-private-people partnership. Cal indicar, però, que tot allò explicat pel PAM són línies d'actuació, la majoria de les quals encara no tenen accions concretes i esdevenen, per tant, declaracions d'intencions.

Els interrogants de l'aplicació, sense tempos ni majoria absoluta

Per tal de desenvolupar totes les línies apuntades en el PAM, cal pressupost i acord polític en algunes accions. La inexistència d'un calendari i la necessitat d'haver de pactar amb altres forces per poder fer algunes accions dificulta el compliment. Si bé, Conesa assegura que se sent còmoda amb el pacte d'estabilitat pressupostària amb ERC-MES i espera poder repetir-lo de cara al següent mandat. Assegura que el govern fa tots els esforços possibles per complir els punts del pacte tot i que les JERC ja van advertir al juny que hi havia punts, especialment els referents a joventut, que no complien els terminis establerts.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article