La UESC s'aboca a la moció de censura sense saber què la seguirà

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografia: Jordi Pascual

Falten deu minuts per les vuit, hora de la primera convocatòria per acabar l'assemblea de socis de la UESC que va començar el 9 de juny a la Casa de Cultura. Aquesta vegada, per falta d'altres espais, la reunió es fa al soterrani de la ZEM Rambla del Celler. Cal creuar un passadís ample, arribar als despatxos i girar a l'esquerra; entrar a les entranyes de l'edifici. Sembla una al·legoria de l'assemblea.

A les vuit no hi ha gairebé ningú a la sala. La gent sempre acudeix directament a la segona convocatòria, a dos quarts. Sergi, encarregat de premsa, saluda el periodista d'elCugatenc que ha anat a cobrir l'acte. Mònica Mateu, presidenta de la UESC i afectada per la moció de censura presentada per Volem una UESC transparent i de tots, dubta sobre què és elCugatenc i, després d'explicar-li-ho, comença a ventar-se marcant els segons d'espera. Abans, però, l'advocat del Club, el senyor Joan Anton, explica a aquest mitjà que amb la sentència del Consell Català de l'Esport no hi hauria d'haver més dubtes, l'única forma de fer fora de cop a l'actual junta és la moció de censura.

La sala s'omple i a dos quarts cal introduir més cadires. Fa calor, l'ambient és tens. Es poden diferenciar les sensibilitats dels assistents respecte el conflicte obert a la UESC. Hi ha gent que es queda de peu i el ventall de la Mònica comença a accelerar-se. Al final de l'acte marcarà mil·lèsimes i no segons.

- Els punts que tractarem avui són: cinc, el debat sobre la sol·licitud per part d'un grup de socis de celebrar eleccions anticipades -no s'explica que per a aquest grup no serien anticipades sinó complint els terminis en base a una anàlisi diferenciada de com es van prendre decisions a assemblees anteriors- i, sis, les dimissions de directius i cos tècnic.

L'explicació de l'advocat es basa en la resolució del Consell Català de l'Esport sobre l'adaptació dels estatuts a la legislació vigent l'any 2010. De fet, l'origen del conflicte es troba en gran mesura aquí. El 2008 es va fer una llei que obligava als clubs, entre d'altres coses, a allargar els mandats de les juntes de quatre a sis anys. La UESC ho va fer dos anys després però no hi ha prova d'això perquè l'acta de l'assemblea s'ha perdut. Els socis crítics creuen que aquest fet demostra que no s'ha fet la gestió correctament i, per tant, el mandat de Mònica Mateu hauria d'acabar aquest juliol i no al 2017. El Consell Català de l'Esport va dictaminar, però, que això no era així en base a tota la documentació presentada per la junta. Un munt de papers que la Mònica llueix davant seu a la reunió.

Un soci, el Pablo Gordillo, però, descontent amb aquestes explicacions, pren la paraula. Esdevé una mena de portaveu dels socis crítics amb Mateu i durant 45 minuts fa una explicació de les actuacions més polèmiques de la junta: des d'aquesta adaptació a la legislació que, segons ell, apareix a diferents actes posteriors però no al 2010, a la crítica dels comptes del 2013-2014 i el pressupost del 2014-2015.

Amb la seva intervenció l'ambient es caldeja, i no sols per la calor concentrada a la sala. Comencen un seguit de recriminacions mútues entre socis, junta i l'advocat. Lluís Dones, patrocinador de la UESC-ASDI a través de la seva empresa Silincode, explica que la situació del club fa vergonya i que, de moment, no es podrà fer el viatge de formació de nens a l'Índia, a l'igual que fa el Sant Cugat Esport, per posar en dubte la junta en aquest aspecte. Assegura que, sense que soni a amenaça, es planteja retirar-se de patrocinador.

La junta es defensa dient que vol un relleu organitzat de càrrecs amb la introducció de tot tipus de sensibilitats però que seria irresponsable deixar el lloc de cop. Asseguren que no volen cedir el Club de bones a primeres i que la solució al problema passa per la moció de censura que s'ha de debatre el dia 6 de juliol en una altra assemblea. Mentrestant la presidenta està callada, amb cara de pomes agres, ventant-se i mirant fixament a l'infinit. Té cara de preocupació, d'aguantar-se les llàgrimes davant les acusacions mútues, moltes de les quals li afecten directament. Fins que amb el seu ventall pega un cop a la taula i es disposa a parlar.

- A la UESC han passat coses gravíssimes.

Explica que la Junta va haver de mentir al Consell Català d'Esports dient que el 2013 es van fer unes eleccions arrel dels defectes de forma que tenia l'entitat en donar d'alta a la seguretat social als entrenadors. Accepta que l'assessorament que van rebre va ser erroni i per això es van haver de fer ajustaments per adaptar-se a la legislació. El Consell va donar per vàlida la documentació donada però, des de llavors, la junta viu un desgast molt fort per les crítiques a dins de la UESC. Tot això, recorda, implica un risc personal per tots els membres de la Junta i podria significar inclús perdre la seva casa en cas que algú demostrés que això no s'ha fet. Inclús implicaria la dissolució del Club, diu.

Probablement, la part més interessant del seu esclat és la rèplica que fa a Vicenç Beltran, membre de l'actual junta, després que aquest assegurés que la presidenta li havia fet una proposta d'una mena de candidatura de consens per evitar el trencament intern del Club. Mateu explica que, en una contraoferta, Beltran li va plantejar la dimissió de la presidenta perquè ell mateix esdevingués president del club amb una junta que inclogués membres de totes dues bandes mentre que Mateu quedaria al davant de la fundació. Alhora, els membres sortints de la junta no podrien posicionar-se en favor de cap candidatura. Segons Mateu, a canvi d'això Beltran es comprometria a aturar la moció de censura i retenir la possible marxa d'equips a altres clubs.

Això va ser després d'una reunió bilateral celebrada just a continuació de l'assemblea de socis del 23 de febrer que va evidenciar la crisi al club. En cap moment es va aprovar a la reunió de junta i, per tant, ja és paper mullat. Ni tan sols és una base per possibles futurs acords ja que part dels membres de la junta i molts socis no estan a favor. Després d'aquesta discussió entre dues persones, molts dels assistents consideren que part del conflicte a la UESC és un problema personal d'afany de poder que no hauria de ser extensible més enllà de les dues persones afectades.

Tot i que Mateu assegura que el diàleg està obert, a l'assemblea no s'acorda cap solució ferma perquè els punts del dia sols plantejaven el debat. Un dels treballadors de la ZEM avisa que ha de tancar el recinte. Ja s'han fet les 11 de la nit. L'explicació de les dimissions d'alguns entrenadors queda reduïda a uns pocs minuts i sense rèplica. La gran conclusió és que la solució a la situació de la UESC passa per la moció de censura que es debatrà el dia 6 però ningú sap què hi haurà a continuació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article