El registre municipal de 'lobbies' serà de consulta oberta

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'avantprojecte del registre inclourà les esmenes d'ERC-MES per ser votat a la sessió plenària de juliol. Imatge: Captura del document de l'Ajuntament.

El Ple de juliol porta a aprovació el reglament del registre de grups d'interès, una base de dades voluntària d'entitats, persones i col·lectius que influeixen en la vida política on s'hi recolliran dades dels lobbies i de les reunions i trobades per transmetre els seus interessos als càrrecs electes o tècnics. El projecte és d'obligació legal però el govern en fa especial reivindicació per ser el primer ajuntament en aplicar-ho. "Va en favor de la transparència", diu la tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny.

La proposta inicial ha rebut les al·legacions del grup d'ERC-MES en dos sentits. D'una banda, els republicans demanen que l'informe anual que en sortirà del registre ha de ser aprovat per Ple i no per Junta de Govern. D'altra, incloure no només les reunions entre els grups de pressió i els regidors sinó també l’assistència dels col·lectius a audiències públiques i espais de participació i dels càrrecs públics a actes fets per aquestes entitats. Fortuny diu que les aportacions han estat incorporades, la primera perquè per llei ha de ser com planteja ERC-MES i la segona perquè concreta l'àmbit del registre.

La sessió del 18 de juliol, per tant, previsiblement aprovarà amb un ampli consens el funcionament del registre de lobbies. Segons la proposta, inclourà tant persones físiques com organitzacions –constituïdes com a tal o no– i tindrà la forma de registre públic gratuït consultable des del portal de transparència de l'Ajuntament, el mateix lloc des d'on s'ha de demanar figurar com a grup d'interès. Funcionarà com una base de dades automatitzada i, per tant, incorporarà diverses mesures de seguretat també pel que fa a la protecció de dades personals. Tindrà un òrgan gestor que s'encarregarà de supervisar el control als grups de pressió.

Per tal de fer la tasca de seguiment, l'òrgan gestor farà controls d'ofici de la veracitat de les dades recollides en el registre. En cas de faltar informació o precisar d'una actualització, s'enviaran alertes per a la rectificació. També hi ha possibilitats de denúncia interna perquè es comenci una investigació sobre allò inscrit a la base de dades. Semestralment s'emetrà un informe d'activitat i funcionament del registre signat pel responsable d'aquest i anualment hi haurà l'informe de funcionament que, tal com demanava ERC-MES, haurà de passar pel plenari.

Figurar al registre implica mantenir confidencialitat d'algunes informacions exclusives per a grups de pressió

Figurar al registre, segons la proposta que es portarà a Ple, tindrà avantatges per a les persones i entitats. Podran presentar-se com a grups d'interès, per tant, amb tracte diferenciat, davant de les autoritats locals. Alhora, podran tenir accés a informació sobre tràmits, actes i consultes que afecten al seu àmbit. Això, alhora, implica responsabilitats. Els registrats hauran de mantenir la confidencialitat d'aquests documents ja que alguns d'ells seran interns de l'Ajuntament o encara no s'hauran fet públics. També hauran de mantenir la màxima transparència en les seves accions i mostrar respecte cap als interlocutors. Es fa esment directe a la prohibició de crear conflictes d'interessos als càrrecs públics.

El registre comptarà amb 5 grans categories de classificació de lobbies: consultoria i assessorament, sector empresarial i base associativa, ONGs, sector científic i oficines i entitats que representen esglésies i comunitats religioses. Queden excloses les esglésies en si i els partits polítics, en canvi, els sindicats sí hi podran figurar. Alhora, hi ha subcategories per tal d'afinar més la classificació en el registre diferenciant, per exemple en el bloc d'ONGs, les fundacions i associacions de les plataformes o, en el sector empresarial i associatiu, les empreses i grups empresarials de les associacions de professionals, empresarials i sindicats.

El que es porta a aprovació al Ple de dilluns és el reglament de creació i funcionament del registre amb les al·legacions d'ERC-MES. En cas de ser aprovat, hi ha llum verda per a la posada en marxa del servei. La primera proposta es va presentar l'11 d'abril en una roda de premsa amb la regidora de Comunicació, Informació, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, i la gerent de l'Ajuntament, Carme Oliver. El govern emmarca la creació d'aquesta nova eina en un seguit de polítiques de transparència, el que en el Pla d'actuació municipal anomenen Govern Obert, i, segons la gerent, treballaran perquè "qui s'hagi de donar d'alta ho faci i així el registre sigui una eina útil".

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article