Sant Cugat Fantàstic: "El públic al que li agrada el cinema de terror o fantàstic és fidel, molt crític, compara i comparteix molt"

per Patricia Cirera

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Patricia Cirera

Marc Carreté i Joan Ramón Armadàs es van conèixer en el festival de cinema de Sitges i des d'aleshores han continuat col·laborant junts. L'any passat per la Festa Major van organitzar la "Nit de terror". Aquest any, en un projecte més ambiciós, han creat el festival internacional "Sant Cugat Fantàstic" de cinema de terror i de gènere fantàstic. El festival vol ser un referent nacional i internacional d'aquests gèneres. Durant el festival es realitzaran diverses activitats entre elles un homentage a la pel·lícula "Regreso al futuro" amb l'exposició del cotxe De Lorean. És un festival pensat perquè pugui assisitir tota la familia. Es lliuraran dos premis a llargmetratges i dos a curtmetratges, un votat pel jurat i un altre pel públic. El festival es durà a terme els dies 10, 11 i 12 de juliol. 

Com neix la idea de crear Sant Cugat Fantàstic?

Joan Ramon Armadàs (JR) - La idea sorgeix d’una inquietud nostra cap al cinema fantàstic i de terror, a més el Marc és cineasta i ha fet curts i una pel·lícula de terror. Ens vam conèixer en el Festival de Sitges quan jo l’estava cobrint com a periodista i ell (Marc Carreté) era un dels directors d’un dels curtmetratges. A partir d’aquí hem continuat la relació d’amistat i fins i tot profesional perquè em vaig encarregar de la comunicació de la pel·lícula Asmodexia que va presentar el Marc l’any passat.

Quina diferència hi ha amb “Nit de terror”?

JR - Va ser un petit experiment de què passaria si es fes un Festival de Cinema Fantàstic a Sant Cugat. Va funcionar molt bé dins la seva dimensió que era una activitat en el marc de la Festa Major. Sant Cugat Fantàstic és la primera pedra d’una cosa molt més grossa per la quantitat de continguts.

Marc Carreté (MC) - La diferència és molt gran. “La nit de terror” va ser un petit esdeveniment que formava part de la Festa Major de l’any passat, en el qual van haver una sèrie d’activitats i projeccions de curtmetratges. Sant Cugat Fantàstic és un festival internacional de cinema fantàstic i de terror que no té res a veure amb la Festa Major que dura tot el cap de semana. Hi ha 15 llargmetratges pràcticament inèdits que representen el bo i el millor del cinema fantàstic i de terror a nivel internacional. Tot ells estaran acompanyats per un curt en la majoria dels casos produïts a Espanya i Catalunya. Que sigui un festival internacional vol dir que els continguts estan produïts a diferents països del món i que té una transcendència internacional.

Per què heu escollit el gènere de terror?

JC - Ens vam conèixer així (amb el Marc). És el gènere que actualment té més fans, i les pel·lícules més taquilleres cada any són de gènere fantàstic. El terror a més mou una comunitat de fans molt gran que va a tots els festivals i es comunica molt entre ella, és una comunitat mot activa que segueix la programació relacionada amb el terror.

MC – Ens vam conèixer traballant amb temes de fantàstic i de terror, un gènere que ens agrada i ens apassiona als dos.

Quin és l’objectiu del festival?

MC - Portar un esdeveniment i un contingut interessant a la ciutat, consolidar-se i créixer a les properes edicions perquè es converteixi en un referent nacional i internacional del cinema fantàstic i de terror.

Què podrà veure la gent durant els tres dies del festival?

MC – Hi haurà 15 llargmetratges pràcticament inèdits i 15 curtmetratges també de gènere fantàstic o de terror que també entren a competició. D’alguna manera fem un homenatge al 30è aniversari de la pel·lícula Back to the future (Regreso al futuro) per això la pel·lícula d’obertura que inaugura el festival és de vitages en el temps i es diu Time Lapse, i que va precedit d’un curtmetratge sobre viatges en el temps del professor de l’ESCAC Albert Pintó. El curtmetratge es diu Aún hay tiempo.

No hi ha molts festivals de cinema d’aquesta temàtica.   

JC - N’hi ha, però lamentablement no són tan coneguts. N’hi ha a Granollers, Cerdanyola, Badalona… El de Molins de Rei, que és el segon més important, i òbviament el de Sitges.

MC - A Catalunya hi ha l’associació que es diu TAC (Terror Arreu de Catalunya) de la qual volem formar part perquè al final és una comunitat, una familia de gent que és seguidora i fan d’aquest gènere.

Quants espectadors espereu? Alguna expectativa?

JR - No ho podem calcular perquè no tenim precedents. El nostre objectiu ja està complert que és una programació molt potent. A partir d’aquí esperem atraure a molta gent d’aquí i de fora. A Sant Cugat viuen gairabé 90.000 habitants que són inquiets en el món del cinema, ho hem vist els dijous en el cicle de cinema d’autor. Són espectadors als quals els hi agrada trobar coses diferentes al que és el circuit comercial estàndar. Per tant, entenem que hi ha comunitat suficientment potent com perquè això sigui un èxit. A més, amb els continguts que tenim, més els directors dels llargmetratges i curtmetratges és un incentiu per atreure a gent d’altres municipis propers.

Baixar el preu de l’entrada era un requisit?

MC - Les tarifes són més assequibles del que és habitual, i això ha de permetre que la gent jove que hi ha a la ciutat sigui participativa.

JR -  Un dels objectius del Festival és que sigui popular, i perquè sigui popular els preus han de ser populars. Si t’agrada el cinema, per 8 euros, que és el que costa una entrada, et pots passar tota la tarda al cinema. La programació és suficientment diversa com perquè hi hagi pel·lícules de zombies, viatges en el temps, exorcisme, humor negre… La programació va des de les 16 hores fins a la 1:30 de la matinada que és l'última sessió.

De 15 pel·lícules només opten al premi 10, a què és degut?

MC - Perquè les altres cinc ja tenen distribució en el territori espanyol i no poden optar a concurs. Que tinguin distribució vol dir que ja estan a la venta en Blue Ray o DVD. Tot i així són pel·lícules molt noves i que no s’han vist pràcticament en sala.

Expliqueu una mica el funcionament dels premis.

MC - El jurat està composat per tres persones. Richard Standley, director i guionista; Jordi San Agustín, que va guanyar un Goya per “El Orfanato”, i Eugenio Puerto, director del Festival Fan Bilbao. Hi haurà premis del jurat i del públic. El curts tots opten al premi, i dels 15, 14 són espanyols.

Com definirieu el públic que li agrada el terror o el cinema fantàstic?

JR - És un públic molt fidel, molt crític perquè consumeix molt cinema i compara molt. Li agrada parlar d'allò que ha vist i comentar-ho. Comparteixen aquesta afició i fan bandera.

MC - No obstant, en programar els continguts hem tingut en compte que el festival es fa a Sant Cugat, on hi ha població familiar, i, per tant, hem programat pel·lícules interessants per tota la familia. Per exemple la pel·lícula que inaugura el festival Time Lapse no te res de terror i L'altra Frontera, protagonitzada per Ariadna Gil, tampoc té res de terror, és de gènere fantàstic. El contingut més fort o més salvatge el programem més tard.

Més enllà del festival, també es fan diverses activitats entorn aquest.

JR - Totes es faran al voltant del cinemes Cinesa. Divendres 10 es farà un còctel inaugural de 22 a 23 hores i desprès ja es projectarà la primera pel·lícula. Dissabte 11 a partir de les 17 hores hi haurà maquilladores especialistes en cinema que maquillaran de manera gratuïta la gent que participi a la cercavila a partir de les 21h.  També hi haurà una mostra de literatura fantàstica. Diumenge l'activitat principal serà l'exposició del cotxe De Lorean i la xerrada que farà un professor de la universitat relacionada amb els viatges en el temps.

Quina perspectiva de futur té el festival?

MC - La idea per l'any que ve és poder tenir més programació, poder portar més directors internacionals i poder tenir alguna premier absoluta espanyola. 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article