Ple un dilluns sense carn

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

ICV-EUiA presenta la moció perquè la ciutat promogui la cultura vegetariana i vegana. Foto: Jordi Pascual

Sant Cugat ja és ciutat amiga de la cultura vegana i vegetariana. De fet és una de les només cinc mocions dels grups municipals aprovades. La vespra de les vacances no ha evitat el rebuig de tres propostes ni la retirada de dues. Tot i que el Ple de juliol ha estat marcat pel comiat de Carles Brugarolas de la tinença d'alcaldia d'Economia, amb ampli reconeixement, ha tingut debat tant en les mocions –del que s'encarrega aquest article– com, i atenció que és novetat, en els punts portats pel govern –que trobareu durant la setmana al diari.

Novetat és el que portava ICV-EUiA, un nou model de consum alimentari. Clar, no es pot anar imposant un a un la dieta així que presentava una moció perquè la ciutat demostrés la seva implicació en aquest tipus d'alimentació amb accions que la fomenten. Això des d'una perspectiva ambiental, perquè, segons els proposants, el consum de carn implica uns costos ambientals molt grans; en purins, per exemple.

Ara, s'ha aprovat amb matisos. Uns matisos anomenats esmenes de Convergència –o Partit Demòcrata, ves a saber–. Amb el vistiplau de tot el govern, PSC i PP, s'ha rebutjat la promoció de les opcions veganes als restaurants. El debat estava entre “això ja es fa” i “això com es fa”. “Home, pots demanar-te ensalada de primer, ensalada de segon i ensalada de postre, així qualsevol compleix el requeriment”, ironitzava el portaveu popular, Álvaro Benejam.

La segona retallada ha estat la dels “dilluns sense carn”, la idea que els dilluns els àpats dependents de l'administració siguin vegetarians. “Ja hi ha un dia a la setmana que es fa a les escoles, el nom és institucionalitzar-ho”, deia Ramon Gutiérrez, defensor de la proposta. Però no va convèncer. Així que ara l'Ajuntament donarà suport al dia mundial sense carn, el 20 de març, i la resta de l'any farà tot el possible per tenir ofertes vegetarianes i veganes. “Canviem de moció perquè a aquest ritme avui no soparem carn ni verdures, farem dejuni”, tancava el debat l'alcaldessa, Mercè Conesa.

El debat nacional torna a ser present, un cop més, a les mocions

Dues de les altres quatre mocions aprovades tenien, com és habitual al Ple, un contingut nacional. Primer, l'Ajuntament dóna suport a la Marxa Som, una caminada sobiranista pel Principat que passarà per la ciutat, sense saber molt bé què ha d'aportar, almenys de moment. Amb aquest contingut, PP i Ciutadans han votat en contra i el PSC s'ha abstingut. Segon, el suport a Mas, Rigau, Ortega i Homs; una moció calcada a la de mesos enrere. “Benejam no té raó quan diu que és la segona moció que presenten, és la primera un altre cop”, bromejava Gutiérrez. Però així i tot, el seu partit, amb ERC-MES, CUP-PC i Convergència la tiraven endavant. “La presentarem tants cops com calgui”, responia Carmela Fortuny en nom dels convergents.

Però el “nou país” ha estat en més llocs, com no. En la moció de rebuig a la corrupció presentada per ERC-MES i Convergència que en realitat és, com han dit la resta de grups, una referència només a Jorge Fernández Díaz, de qui demanaven la dimissió per les escoltes publicades al diari Público. Del “Fernández Díaz és un personatge tenebrós” d'Ignasi Bea, regidor de la CUP-PC, al “la claveguera s'ha desbordat” de Gutiérrez. Benejam ha saltat a defensar el “seu” ministre dient que als enregistraments no demostren cap conspiració i que no enten que Convergència s'hi sumi a una moció així amb la quantitat de casos de corrupció que té. Això, sumat a les “mentides combinades amb veritats” que deia Sergio Blázquez, de Ciutadans, ha fet que la proposta tirés endavant amb els vots favorables de Convergència, CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA, i PSC en part dels acords.

La darrera moció aprovada és la creació d'un consell editor per a la revista municipal, Som Sant Cugat, tal com va explicar elCugatenc en una anàlisi sobre la realitat de la comunicació santcugatenca. Retirada va quedar la proposta de Ciutadans demanant la gratuïtat dels llibres de text en l'educació primària i secundària, no sense abans dir per Twitter que s'havia polititzat massa la qüestió. També la moció de la CUP-PC per fer una Casa de la Dona a Sant Cugat, a l'espera de veure què passa amb la proposta d'idèntica finalitat que hi ha als pressupostos participatius.

S'han rebutjat tres mocions, la de PP i Ciutadans per demanar més mossos –la resta de grups consideren que es crea una alarma inexistent–; la de la CUP-PC per donar suport al Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) i Andrés Bódalo, empresonat injustament segons els cupaires, amb Convergència, Ciutadans, PSC i PP defensant la resolució judicial, i la del PSC de rebuig a les retallades en ensenyament, una retallada inexistent per a Convergència, que diu que hi ha hagut increment de recursos.

Amb això i la resta de punts, el Ple ha acabat passades les 12 per pocs minuts, durada bona si es considera el retard en l'inici per l'allargament de l'Audiència Pública. Però aquest article, per tal de fer una dieta equilibrada, ho deixa aquí. Durant la resta de la setmana, elCugatenc informarà dels altres punts del Ple, menys marcats pel debat ideològic clàssic, i més per la concepció de ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article