ERC-MES valora positivament el primer any de mandat però no té decidit si renovarà el pacte pressupostari

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Des de l'oposició però amb un pes important al govern, ERC-MES és el grup municipal que més té a dir del primer any de mandat. El pacte d'estabilitat pressupostària amb el govern els ha permès col·locar alguns temes en l'agenda política i forçar l'alcaldessa, Mercè Conesa, els tinents d'alcalde i els regidors delegats a actuar en funció d'aquell acord. L'alarma que les JERC feien ara fa només un mes per l'aturada d'algunes de les mesures, referents sobretot al jovent, desapareix gradualment però la portaveu dels republicans, Mireia Ingla, diu que la valoració definitiva haurà d'arribar quan acabi l'any. Això els donarà peu a renovar o no l'acord.

En el darrer Ple es va aprovar la modificació del PGM a l'àmbit del Parc Ramon Barnils per ubicar-hi la Biblioteca Central Urbana. Les negociacions entre ERC-MES i el govern pel que fa a la sala de concerts i els bucs d'assaig estan en marxa i la primera proposta d'ubicació per a l'equipament és al darrere del Teatre Auditori. "Hi ha hagut l'accelerada que demanàvem", diu Èric Gómez, regidor d'ERC-MES en representació de les JERC. Però, malgrat això, consideren que encara hi manca una política d'habitatge encarada al jovent - també a les dones i persones en atur de llarga durada - per la seva vulnerabilitat. "Sant Cugat té un èxode molt gran de joves", lamenta.

Una altra de les reivindicacions més sonades del mandat de les joventuts d'ERC és el Pacte per la Nit. Després del trencament dels acords presos el mandat passat, el govern ha repès les negociacions per tal de compaginar l'oci nocturn amb el descans dels veïns. D'aquí se'n desprendrà, entre d'altres, una ordenança de terrasses, en la qual ja es treballa, i que segons els republicans permetrà endreçar algunes molèsties, no els horaris. Si bé, Gómez considera que "el govern intenta acontentar a tothom i només acontenta els més propers". Accepta, però, que cal "destensionar les posicions".

Les sentències urbanístiques

Segons Ferran Villaseñor, el regidor d'ERC-MES que més ha criticat qüestions d'urbanisme en el Ple, considera que el primer any de mandat ha estat marcat per intentar tancar conflictes urbanístics oberts entre els anys 1990 i 2000 com Torre Negra, el Turó de Can Mates i la Costa del Golf. També altres assumptes que costaran una suma important de diners als santcugatencs com el conflicte obert amb Adif. "El govern dels millors dels anys 1990 ens costa mitja vida", diu.

Posa en valor que el govern no intenta fer una "patada i endavant" com, segons valora, s'ha fet anteriorment. Això no significa que Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, estigui fent una tasca extraordinària. "Resol alguns errors anteriors. Llàstima que no sigui el 100% del dia. Fa el que li toca i si no ho fes no hauria de ser al govern", argumenta. Alhora creu que cal buscar responsabilitats polítiques perquè els acords amb els propietaris del Turó de Can Mates costaran 8,5 milions d'euros a l'Ajuntament i amb els de la Costa del Golf 600.000.

Les conquestes reivindicades per ERC-MES

ERC-MES situa l'aplicació de la tarifació social com a gran èxit de l'acord d'estabilitat pressupostària. Davant de les crítiques rebudes per part d'ICV-EUiA sobre certa improvisació en l'aplicació d'aquestes mesures, consideren que hi ha aspectes a millorar que es podran acabar de solucionar durant els següents mandats. També reivindiquen el Pla de Millora del Barri del Monestir i Sant Francesc com un dels mèrits. Actualment està coordinat pel Consell de Barri del Centre-Est, presidit per Villaseñor, i ja s'han fet totes les reunions. Esperen que a l'octubre comencin les obres.

També es pengen la medalla d'un augment de propostes de reconeixement del col·lectiu LGTBI i en benefici de l'esport com la cobertura de les piscines del Parc Central o de les pistes de Sant Francesc i la creació del Pla Estratègic de l'Esport. S'autoreivindiquen com a impulsors de la zona vermella d'aparcament, que en breu, segons diuen, s'implementarà davant dels CAPs i celebren la constitució del Consell de Mobilitat com a òrgan d'apoderament ciutadà. De fet, posen en valor la participació amb propostes com els pressupostos participatius o les negociacions de la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) on previsiblement s'allargarà la durada de les audiències públiques i s'inclourà a l'acta.

Més enllà dels mèrits autoreivindicats, també lamenten el que consideren una manca d'implicació del govern en polítiques d'habitatge. Apunten, de fet, a una redefinició de Promusa. També critiquen els canvis de cartipàs que consideren que són una improvisació constant. Alhora, demanen la implicació total a la ciutat dels regidors del govern en clara referència a Calvet i Conesa. Diuen, a més, que hi ha accions de l'acord d'estabilitat pressupostària ara incompletes que tenen un caràcter de mandat, com la pròpia Biblioteca Central Urbana.

Amb tot, no s'atreveixen a dir si signaran o no de nou un pacte amb el govern. Tot i la valoració majoritàriament positiva, així com els aspectes negatius apuntats, deixen la decisió per a més endavant i es remeten a l'assemblea d'ERC que va decidir no entrar al govern però, alhora, mantenir-se com una "oposició responsable"; una fita que els tres regidors consideren que han complert.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article