Ignacio Rigau (NNGG): “Volem ser les JERC de la dreta liberal conservadora juvenil”

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El mandat del nou president de les NNGG durarà 4 anys. Foto: Miquel Margalef 

Ignacio Rigau és el nou president de les Noves Generacions (NNGG) de Sant Cugat. Amb la seva incorporació i la de la resta de companys que formen les joventuts del PP, l’organització es torna a reactivar després d’estar anys sense funcionar. El mandat de Rigau tindrà una durada de 4 anys i té com a principal objectiu revifar unes joventuts que porten una llarga latència d’inactivitat. Rigau declara que les NNGG se senten còmodes amb el model de ciutat actual, tot i que indiquen que és molt necessari recuperar l’oci juvenil perquè ara mateix Sant Cugat és “una ciutat morta”. (En el vídeo pots veure un tast de l'entrevista transcrita). 

Vas assumir el càrrec el passat 1 de juliol. Quin ha estat el procés per arribar fins a aquesta posició que a partir d’ara ocuparàs?

– El procés ha estat relativament fàcil. Jo em vaig interessar per la política local al setembre de l’any passat i al PP no hi havia joventuts, n’hi va haver en el passat però ara l’organització estava molt dissolta. Vaig començar coordinant les joventuts i ara el pas natural, i així ho han decidit tots els membres per unanimitat, és que jo passi a ocupar el càrrec de president.

El 2013 a nivell intern ja us vau renovar amb l’objectiu d’implicar-vos més amb el jovent. 3 anys després sembla que aquesta implicació no ha millorat perquè l’activitat de les NNGG a la ciutat és poca i poc visible.

– Sí, totalment d’acord. La política local és un exercici de fons i també entenc que aquests anys passats han estat molt durs pel fet de ser el partit del govern i per ser el PP a Catalunya. La meva intenció, i amb tot el respecte ho dic, és que les NNGG de Sant Cugat siguin les JERC de la dreta liberal conservadora juvenil. Són un grup unit, són un grup present a la ciutat amb moltes activitats i això és el que volem ser nosaltres. Són un referent.  

Què és el que s’ha fet malament des del 2013 fins ara perquè aquest objectiu no s’hagi assolit?

– Primer el partit s’havia d’entendre a si mateix i havia de trobar exactament el que volíem fer per a Sant Cugat. Un cop assolit aquest objectiu i com a prolongació reneixen les joventuts.

Quina és la relació entre partit local i joventuts?

– La relació és molt estreta. El partit dóna la cara i nosaltres tirem milles una mica pel nostre compte. Ens mimen molt i estem molt contents d’aquest suport.

Actualment el PP només té un regidor al consistori i n’ha perdut 3 respecte el mandat anterior. La força Popular a la ciutat va decaient?

– És innegable que la força Popular a Sant Cugat hem perdut molt, comparativament parlant, i no estem bé. No hem tingut la millor relació ni comunicació amb el nostre votant i això ho hem pagat a les urnes. Però tampoc estem malament. Per una banda està clar que necessitàvem un toc d’atenció per fer autocrítica i per això hem canviat moltes coses. Hem renovat tota la junta local i hem reintroduït les NNGG. L’altre aspecte que ens fa ser positius és que els votants nostres van marxar a Ciutadans perquè nosaltres els havíem fallat, ara tornen a confiar en el PP, ho hem vist a nivell Estatal. 

"És innegable que comparativament parlant hem perdut regidors i no estem bé"

Al Ple municipal el PP s’ha posat d’acord amb el nou PDC en diversos punts del model de ciutat com pot ser l’IBI, les càmeres a Can Trabal o elements concrets del concepte d’Smart City. Quin és el model de ciutat que defensa NNGG?

– És aquell model on l’Ajuntament no és un obstacle pel ciutadà, ni a nivell econòmic ni burocràtic. Volem una ciutat segura i que defensi les millores de l’Smart City. Una ciutat per viure en família. No basada en els valors de la família cristiana i aquestes tonteries, sinó una ciutat que un jove pugui sortir a prendre quelcom per la nit sense haver d’agafar el cotxe.

En el passat ple de juliol de 2015 el PP va votar en contra de la moció d’ERC que demanava la derogació de diversos decrets d’alcaldia que anaven en contra del Pacte per la Nit. Quin és el model d’oci juvenil que defensa NNGG?

– M’agrada el matís de NNGG perquè segurament en aquest tema no coincidim del tot amb el partit. El que nosaltres busquem, des de les joventuts, és ponderar el descans dels veïns amb un oci nocturn vibrant. Però això a vegades s’ha entès malament i s’ha primat en accés el descans dels veïns i ha anat en detriment de la vida nocturna. Encotillar la vida nocturna en un espai concret i a més fora del centre de la ciutat provoca la marxa del jovent cap a Barcelona. L’aposta de NNGG de Sant Cugat és donar-li una mica més de vida a la ciutat, allargar els horaris nocturns i ampliar l’oferta de discoteques per variar l’estil actual de botellón concentrat a la frontera amb Cerdanyola. Les millores pr als joves, així com també per als locals d’oci nocturns, no tenen perquè perjudicar el descans dels veïns. Sant Cugat està molt mort i no només ho dic jo, ho diu tot el jovent santcugatenc.

Malgrat això, amb la votació del juliol el PP va ponderar molt per sobre el descans dels veïns que l’oci dels joves.

– Si és cert, però en aquell moment no estava dins del partit ni de les joventuts i per tant no sé quines van ser les raons per fer-ho. Quan al setembre jo entro a formar part de NNGG el partit ens dóna el vot de confiança per entomar aquest tema i refer el Pacte per la Nit.

S’arribarà a poder refer el Pacte per la Nit?

– Tenim un primer pas i és que els partits polítics estem d’acord en refer-lo. Poc a poc. Confio plenament que es pot aconseguir i desenvolupar.

Les idees que defensa el Partit Popular moltes vegades es copsen des de l’exterior com idees casposes i antigues. És compatible ser jove i ser del PP?

– (Riu). Per suposat. Es pot ser un jove conservador, de la mateixa manera que es pot ser un avi revolucionari. És simplement la manera com entenem i pensem la societat. Hi ha caspa al PP? Pot ser. De la mateixa manera que també hi ha caspa a Podemos quan presenten unes idees que fa molt temps que han caducat. En aquest país sempre s’ha dit que els joves han de ser d’esquerres i revolucionaris i no té per què ser així. Un dels grans reptes que tenim des de les NNGG és que els joves de dretes no es sentin acomplexats.

El Ple de novembre va votar a favor d’instar a la Generalitat per retirar el concert públic a les escoles que segreguen per sexes. El PP hi va votar en contra. Esteu a favor que es segregui per sexes?

– Estem a favor de diferenciar per sexes perquè estem a favor de la llibertat. Cada família escull la millor educació que creu pel seu fill, i si aquesta és la que diferencia per sexes endavant. Jo vaig anar a una escola mixta i portaré els meus fills a l’escola mixta, però això no invalida que altres ho triïn.

Deixar de subvencionar a les escoles que segreguen per sexe no vol dir que la llibertat d’elecció desaparegui.

– L’Estat ha de garantir una educació de qualitat i amb àmplia oferta educativa. La societat és molt diversa i per tant l’educació també ho ha de ser. Subvencionar l’escola diferenciada no empitjora el nostre sistema educatiu ni la fa més privilegiada.   

"No podem permetre que amb l’eslògan de ser la veu del poble facin el que els roti"

Des de l’any 2014 l’estelada oneja a la plaça Lluís Millet després que l’Ajuntament decidís penjar-la. Cada vegada que s’han apropat eleccions el PP ha demanat la seva retirada però tant els magistrats com la Junta Electoral han declinat aquestes peticions. Ara una jutgessa de Barcelona n’ha ordenat la retirada, però la sentència no es ferma i encara es pot apel·lar. Creieu que això és un ús partidista de les institucions?

– El govern de Conesa no estava, ni està, legitimat per plantar una estelada a la Plaça Lluís Millet. Ni al Parlament de Catalunya ni al Ple municipal els independentistes tenen una majoria aclaparadora. A més, aquesta estelada concretament va costar al voltant de 6.000€, crec que hi ha usos millors per aquests diners. No podem permetre que amb l’eslògan de ser la veu del poble facin el que els roti.

Quan altres òrgans estatals planten la bandera espanyola en llocs que no són edificis administratius ni de l’Estat, no estaríem parlant d’un ús partidista de les institucions?

– La rojigualda? Sense àguila ni re per l’estil? Doncs no. No és un ús partidista de les institucions. La bandera espanyola és un símbol oficial i per llei ha d’estar en totes les institucions. Els espanyols hem acordat que la bandera representa a tots els espanyols. Si de veritat l’estelada representa a tots els catalans, que reformin l’estatut i indiquin que és un símbol oficial. De moment és un símbol amb el qual s’emboliquen dos partits. Això sí, aquells ajuntaments que plantin la bandera espanyola amb l’àguila són iguals de menyspreable i reprovable, això que ningú ho dubti.  

El passat 17 de maig, coincidint amb el Dia Internacional contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, les JERC va penjar la bandera de l’arc de Sant Martí a la seu del PP. Com us ho vau prendre?

– Nosaltres condemnem l’homofòbia perquè és menyspreable i el matrimoni homosexual s’ha de portar com qualsevol altra mostra d’amor. Per tant, que respectin la nostra postura oficial. No cal que ens estiguin refregant per la cara la bandera de l’arc iris. Va ser un acte provocatiu més que reivindicatiu i que fa un flac favor al col·lectiu homosexual. Tot i això, jo opino que podíem haver-li donat la volta a la truita i haver dit: “Gràcies, us ens heu avançat”.

"El que fa les JERC és apuntar-se al carro i aprofitar-se del col·lectiu homosexual"

Aquesta postura que tu defenses no és la que dóna suport el conjunt del Partit Popular.

– Som 800 mil afiliats i tenim 7 milions votants. No és tan fàcil. Els canvis socials no succeeixen així perquè sí. Des del 2005 s’ha fet molta feina, i encara en queda més per fer. No es pot obligar a les generacions que han crescut amb una certa concepció de l’homosexualitat que la canviïn de la nit al dia. Per això mateix, reduir-ho tot a posar la bandera no ajuda al col·lectiu. El que fa les JERC és apuntar-se al carro i aprofitar-se d’ells per fer tot el que volen en nom seu, i  això no està bé.  

Quina relació teniu des de les joventuts i també a nivell de grup municipal amb C’s? En el Ple coincidiu amb moltes votacions.

– Sincerament, la relació entre totes les joventuts santcuatenques i nosaltres de moment és quasi nul·la. Pel que fa a la relació entre grups municipals és una evidència que coincidim amb moltes coses amb Ciutadans, tot i que també n’hi ha moltes amb les quals divergim. És per això que és normal que la gent pensi que Ciutadans és la marca blanca del PP. Però al cap hi a la fi són propostes de dretes i liberals que coincideixen amb les nostres i allà ens hi trobaran.

Ignacio Fuentes, ex dirigent de NNGG al 2013, va protagonitzar un escàndol a les xarxes socials quan era líder de la formació a Sant Cugat. La polèmica va néixer després que el mateix Fuentes demanés la "modificació de la llei de partits" per prohibir tota formació política que "atempti contra la unitat d'Espanya". Comparteixes aquestes idees?

– No és la meva política parlar del meu homònim anterior, però no ho comparteixo. Una cosa és parlar de Bildu o l’antiga Batasuna on podem entrar a debatre perquè no només estem parlant de la unitat d’Espanya sinó de terrorisme. Amb la resta de partits, la batalla s’ha de guanyar a les urnes i no amb la prohibició de partits polítics. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article