El parc Ramon Barnils es redefineix per crear un nou pol d'equipaments al centre

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Ajuntament de Sant Cugat

La 12a escola estava prevista inicialment al centre de la ciutat però el seu trasllat a Volpelleres deixa una pastilla de sòl previst per a equipaments buida al bell mig del parc Ramon Barnils. En el darrer Ple es va fer marxa enrere del planejament previst per a l'escola i la substitució d'aquesta per la Biblioteca Central Urbana.

Aquest equipament es desprèn de l'acord d'estabilitat pressupostària signat pel govern i ERC-MES. Respon també a la necessitat d'adaptar el servei de biblioteques de la ciutat al nombre d'habitants. Amb la nova instal·lació es compliria la quota. Si bé, de moment no hi ha un projecte, només la modificació del Pla General Metropolità que ha d'encetar els tràmits urbanístics corresponents per tal d'acabar edificant a la zona.

En aquesta previsió, segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, s'ha previst el menor impacte sobre el parc i l'entorn. Per això es preveu que la façana quedi alineada amb les façanes de la rambla del Celler i sense sobresortir de la volumetria del parc. A més, quedarà alineada també respecte a l'eix que fa la façana de l'Ajuntament i el que va del Monestir a l'actual biblioteca.

El govern ho entén com la construcció d'una nova centralitat cultural i d'equipaments ja que la nova edificació se sumarà a la Zona Esportiva Municipal de la Rambla del Celler, l'Ajuntament, l'actual biblioteca que esdevindrà un equipament cultural encara no decidit, el Teatre-Auditori i la sala de concerts que inicialment es preveia al mateix parc i actualment es planteja al darrere de l'Auditori. A més, queda al tocar del Mercat de Torreblanca i del Celler Modernista i no gaire lluny del Monestir i del Casal Torreblanca.

Calvet avança, a més, que al Ramon Barnils també anirà una planta de biomassa coberta que permetrà generar energia per alimentar el PAV3 de Rambla del Celler, la nova biblioteca, l'Ajuntament i el Teatre-Auditori. Per tal d'ajustar-se a les normes urbanístiques, la creació d'un equipament a una zona prevista inicialment com a verda s'ha de compensar. És per això que els Jardins del Monestir que fins ara eren urbanísticament una zona d'equipaments passen a tenir la qualificació de qualsevol parc.

Respecte al planejament anterior, la modificació per ubicar-hi la Biblioteca Central Urbana és molt més acurada ja que delimita considerablement l'espai que ocuparà l'equipament. Això significa que queden altres zones del parc encara per solucionar urbanísticament. És el cas del nucli de cases que hi ha just davant de l'hotel, uns edificis que s'han d'expropiar amb una nova fase, segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme.

En el Ple, el regidor socialista, Pere Soler, va dir que amb la nova distribució es varia allò previst en el Pla de Mobilitat Urbana i que, per tant, s'haurà de modificar. Va lamentar que no es compleixi la previsió feta en aquell pla, no només en aquest cas. Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, va reflexionar sobre la complicació del sector per les futures expropiacions de les cases. Finalment, Núria Gibert, de la CUP-PC, va dir que amb la construcció d'equipaments es podia perdre un espai ampli on fer grans actes culturals i de lleure.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article