Retribucions als polítics, entre la solidaritat, el lucre i el reconeixement de la feina

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Ser regidor a l'oposició té obligacions. Algunes directament relacionades amb tasca a l'Ajuntament com comissions informatives, juntes de portaveus o Plens municipals. D'altres, vinculades indirectament com trobades amb entitats, veïns i recull d'informació per posteriorment fer propostes polítiques. Com recompensar als representants polítics la seva feina és un debat obert, ara més que mai, a la ciutat. Han de cobrar només els portaveus? Dietes o dedicació exclusiva? Donant un salari no es fomenta la política com a espai de lucre? Si no es paga, les persones de classes populars podran accedir a ser representants? Com podem garantir que els polítics facin bé la seva feina si s'han de dedicar paral·lelament a altres afers per guanyar-se la vida?

En el darrer Ple municipal es va encetar el debat, des d'uns quants dels prismes possibles, sobre les retribucions. Va arribar en forma de proposta del govern de donar l'oportunitat als portaveus que volguessin acollir-se a tenir una dedicació exclusiva i, per tant, amb cotització a la seguretat social. La resta de regidors, mantindrien la retribució en forma de dietes, és a dir, compensacions. És una mesura que va tirar endavant amb els vots favorables de Convergència, CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA.

Ara bé, va estar carregada de polèmica i per això PSC i PP s'hi van abstenir i Ciutadans va votar en contra. La crítica va arribar per dos fronts. D'una banda, tots tres partits consideraven que la retribució significa un augment de la despesa per a l'Ajuntament perquè, tot i que a priori Mireia Ingla, d'ERC-MES, i Núria Gibert, de la CUP-PC, portaveus que s'han acollit a la mesura, cobraran 24.000€ a l'any com la resta de portaveus de l'oposició i Carles Brugarolas com a regidor de govern sense cartera, l'Ajuntament s'haurà de fer càrrec de la seguretat social i això significa que el sou brut ascendeix a 35.000€. D'altra, els partits crítics amb la mesura creuen que no és correcte que només s'hi puguin acollir els portaveus i pensen que hauria de ser extensible a tots els regidors.

“No és cert que ens augmentin el sou”, es defensa Gibert, “és una despesa associada al cost patronal”. Diu que l'única diferència és que a partir d'agost Ingla i ella cobraran com “si fos una feina qualsevol”, amb la cotització corresponent. Álvaro Benejam, portaveu popular, diu que la cotització s'hauria d'oferir a tothom i, a més, “sense recàrrec per a l'Ajuntament perquè els beneficis són per a qui s'agafa a aquesta opció”.

El PSC, a través d'un comunicat de premsa, fa la mateixa valoració que el PP: “Els costos de seguretat social haurien de ser assumits íntegrament per la part retribuïda als regidors”. “Cal tenir present que aquestes 'despeses empresarials' seran assumides per l'Ajuntament i que representaran un augment superior del 30% sobre els 35.000€”, expliquen. Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, pren aquest argument per dir que allò aprovat en el Ple és “un augment de salari es miri per on es miri”. El càlcul que fan és que les portaveus amb dedicació exclusiva cobraran un 46% més que la resta de regidors a l'oposició.

Davant aquesta realitat, el govern explica que es va demanar assessorament jurídic a la Diputació de Barcelona perquè la mesura s'ajustés a la llei. Ingla, com una de les beneficiàries, diu que amb la mesura, a més, es contribueix als serveis públics. Tot i que el seu grup no se'n beneficia, Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA, comparteix anàlisi: “Cobren el mateix, només que ara cotitzen”.

Una proposta feta a mida?

De tots els portaveus, només Ingla i Gibert es podien acollir a la mesura ja que implica tenir una dedicació exclusiva per a la tasca de representació política i, per tant, cap altra dedicació. La portaveu d'ERC-MES diu que fa un any que es dedica només a la tasca de representació i la de la CUP-PC va dir en el Ple que va haver de deixar la seva feina fora del consistori per tal de coordinar el grup municipal.

Això fa veure a Ciprian un tracte de favor. “Ja vam parlar les condicions fa un any i els regidors a l'oposició cobràvem dietes si assistíem a les nostres obligacions”, diu, “jo mateix vaig fallar a un parell de comissions i per això no he cobrat els 24.000€ totals”. Creu que es canvien les regles del joc sense tenir conclusions de com ha funcionat fins ara i per això considera que es tracta d'un moviment polític “fet a mida”.

Si amb 'fet a mida' volen dir que Núria i jo vam fer la proposta, és cert”, diu Ingla. De fet, la pròpia portaveu republicana diu que no es tracta d'un acord sinó d'una proposta feta a l'alcaldessa que ella mateixa es va encarregar de mirar. Gibert diu que el govern ja va oferir la possibilitat a principi de mandat però que la proposta “va quedar en l'aire”.

Tal com diu Convergència, la proposta es va portar a Junta de Portaveus abans d'arribar a Ple. “Es busca que aquelles persones que tenen una dedicació plena a les tasques de representació política a l'Ajuntament tinguin unes condicions laborals dignes”, diuen. Però PP i Ciutadans coincideixen de nou en la crítica en dir que el tema no es va debatre amb temps, només a la Junta de Portaveus. “Vam demanar que s'anivellessin els salaris de tots els regidors i saber per què no s'havia plantejat per a tota l'oposició però va arribar el Ple i no van donar resposta”, critica Benejam.

Ingla considera que el debat generat al voltant de les retribucions és demagog. Diu que alguns partits van canviar de parer des de la Junta de Portaveus per poder marcar perfil en el Ple tot i que en altres pobles funcionen amb el plantejament aprovat a Sant Cugat. Tant PSC com Ciutadans accepten que hi ha companys de partits que tenen retribució amb cotització a algunes institucions però defensen que també sigui per a la resta de regidors.

Tots els partits que van donar suport a la mesura neguen que sigui una proposta feta a mida perquè era extensiva a tots els portaveus i eren ells els que s'acollien o no en funció de la seva situació personal. Si bé, la paraula “solidaritat” es posa en boca dels contraris a la mesura perquè creuen que la verdadera demostració de no estar feta a mida seria fer extensible la proposta als no regidors.

Convergència es mostra disposada a debatre la possibilitat de fer extensible la dedicació exclusiva a tots els regidors “sempre i quan actuem en coherència amb els que es recomana des de les entitats municipalistes i sempre dins els marges de la llei, que és la que defineix el nombre de dedicacions exclusives i de càrrecs de confiança”. Es refereixen a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) on es determina que a un Ajuntament com el de Sant Cugat –amb 25 regidors– hi ha d'haver un màxim de 15 dedicacions exclusives. Ara hi ha 5 al govern –fins fa poc 6 per la marxa de Brugarolas de la tinença d'alcaldia d'Economia– i 2 a l'oposició.

Ciutadans veu una operació política

Ciprian va un pas més enllà i considera que la modificació és un tracte de favor a uns determinats grups polítics: “Com va passar quan van donar la presidència d'un Consell de Barri a ERC-MES quan nosaltres teníem més vots, cosa que encara no he entès”. Considera que aquesta vegada el “canvi” ha estat la retribució perquè ERC-MES permetés la creació d'un nou càrrec de confiança, la plaça de director de promoció econòmica.

Quin model proposa cada partit

Més enllà del debat concret, les retribucions obren un espai de reflexió sobre quin és el model òptim per a una ciutat com Sant Cugat, amb gairebé 90.000 habitants i 25 regidors. Tant PP com PSC coincideixen. Els socialistes diuen en el comunicat de premsa que la seva aposta és que tots els regidors de l'oposició que vulguin puguin cotitzar, sense diferències entre els que ho fan i els que no i ampliant-ho més enllà dels regidors. Tot i que els populars no han fet cap comunicat concret, Benejam diu que està d'acord amb aquest plantejament.

Ciprian es mostra més pragmàtic i tot i que diu que li agradaria que es cotitzés, “s'ha de pactar”. Ara bé, també veu una dificultat en l'aplicació de la mesura: “Nosaltres no fitxem, potser estem a l'Ajuntament o no, i així és complicat veure si realment es fa jornada completa”. A més, tem que en una dedicació exclusiva els representants puguin fallar a comissions informatives i seguir cobrant igualment ja que no se seguirà el model de dietes.

Ingla creu que la “professionalització de la política” no s'ha d'entendre en sentit negatiu sinó que la tasca de representació “s'ha de dignificar, a l'igual que el govern”. Convergència comparteix l'anàlisi i diu que la dedicació a la política també ha d’exigir “una alta dosi de disposició al servei públic”. Només així, segons els convergents, es pot evitar persones que acabin vivint exclusivament de la política afectant a la rotació de càrrecs.

Tot i que amb una argumentació similar, Gibert lamenta que els sous, tant del govern com de l'oposició, siguin “massa alts”. “Vam oferir una rebaixa del 10% i no van voler”, assegura. Diu que per a la política cal una retribució digna per evitar un filtre de classe però, alhora, ajustada perquè la feina de representació no allunyi la persona dels interessos de la gent que l'ha votada. Alhora, diu, que per evitar la perpetuació cal ètica, el foment de la rotació –al seu partit no poden tenir càrrec més de dos mandats– i sous no allunyats dels que hi ha a la societat.

Finalment, a l'igual que la portaveu de la CUP-PC, Gutiérrez també considera que els salaris del govern són massa elevats. Considera que la forquilla ideal seria 1-3, és a dir, que el salari més alt sigui com a molt tres vegades superior al més baix. Ara bé, considera que potser no tots els regidors de l'oposició han d'accedir a una dedicació exclusiva a l'igual que creu que hi ha membres del govern que no caldria que la tinguessin.

Els salaris i dietes vigents dels càrrecs electes

Després de la modificació, les retribucions i dietes que queden són les que es mostren als següents quadres. Les dades estan extretes de la web de l'Ajuntament que, de fet, encara no ha actualitzat les retribucions per incloure les d'Ingla i Gibert ni ha retirat la de Brugarolas i els canvis derivats. Ni tan sols la marxa de Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat, del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat amb el corresponent càrrec del salari sobre el pressupost municipal –abans li'l pagava la Generalitat–. És, per tant, una adaptació d'allò preexistent.

A la primera taula Mercè Conesa, alcaldessa, i Damià Clavet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, Economia i Hisenda, no tenen retribució perquè no la paga l'Ajuntament. Conesa té un salari de 7.107,85€ al mes bruts (99.509,90€ l'any en 14 mensualitats) com a presidenta de la Diputació de Barcelona, segons la web de la institució. Calvet té un salari de 115.193,61€ com a director de l'Institut Català del Sòl, segons la web de la Generalitat. A més, ara es beneficia de l'augment d'un 1% de tot el personal de l'administració autonòmica catalana.

PersonaCàrrecDedicació

Retribució anual bruta

Mercè Conesa

Alcaldessa

-0€ (99.509,90€ de la Diputació)
Cristina Paraira

Tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat i portaveu de Convergència

Exclusiva61.357,76€
Carmela Fortuny

Tinenta d'alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat, regidora de Recursos Humans i portaveu adjunta de Convergència

Exclusiva61.357,76€
Damià Calvet

Tinent d'alcalde d'Urbanisme, Economia i Hisenda, coordinador del govern

-0€ (115.193,61€ de l'Incasòl)
Susanna Pellicer

Tinenta d'alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge i regidora de Cooperació

Exclusiva61.357,76€
Joana Barbany

Tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert

Exclusiva i acumulació de tasques60.393,14€
Ester Salat

Regidora d'Educació, Universitat, Ocupació i Família

Exclusiva48.004,29€
Joan Puigdomènech

Regidor de Medi Ambient

Parcial28.714,77€
Mayte Pérez

Regidora de Comerç

Parcial28.714,77€
Eloi Rovira

Regidor d'Esports i Joventut

Exclusiva48.004,29€
Núria Gibert i Mireia Ingla

Portaveus de la CUP-PC i ERC-MES

Exclusiva35.000€
Resta de portaveus, regidors i regidor sense cartera

-

DietesMàxim de 24.000€ o 18.000€ per als no portaveus

Pel que fa a les dietes, l'assistència a cada tipus de reunió es paga a un preu, fins arribar a un màxim de 24.000€ anuals per a portaveus i 18.000€ per a la resta. En cas de no acudir a alguna trobada, no es cobra la quantitat indicada. Només està limitada l'assistència a comissions informatives que es poden percebre un màxim de 2.

Òrgan

Dieta

Assistència a Plens

500€

Assistència a Plens extraordinaris

540€

Assistència a Comissions informatives

470€

Assistència a la Comissió informativa especial de Comptes

300€

Assistència a la Junta de Portaveus

350€

 

*Fe d'errades: En la primera taula de retribucions només apareixia 24.000€ per a tots els regidors quan només és per al portaveu, la resta en cobren 18.000€ com a màxim.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article