Marxa en solidaritat amb el poble grec

per Patricia Cirera

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Patricia Cirera

Grècia està d’actualitat pel corralito que està patint el pais i pel referèndum convocat pel proper diumenge dia cinc on els ciutadans decidiran si accepten les condicions de la Unió Europea. Per aquest motiu, CUP, ERC-MES, Procés Constituent, ICV-EUiA i els cercles de Podem han organitzat una marxa en suport al poble grec.

Darrere l’ombra de la “llei mordassa”, va haver problemes administratius perquè la marxa en suport al poble grec pogués començar. Tot i això alguns representats polítics, entre els quals destaquen l'Èric Gomez, regidor d'ERC i Núria Gibert, regidora de la CUP van assegurar que la marxa es faria igualment. La guàrdia civil ha demanat que la notificació de la marxa i que no sabíem que existia la possibilitat d’una notificació d’urgència, per tant entenem que és una avís i ja està” va explicar Gibert.

Mentre es solucionava el tema, la setantenta de persones assistents a la marxa van començar a cantar cançons referides a Grècia, entre elles l’escrita per Joaquín Carbonell dedicada a Dimitri, un home grec que es va suicidar pels seus problemes econòmics.

Després caçolada i xiulades, per fi comença la marxa que es va iniciar a la Plaça de la Vila a ritme de crits com “La solidaritat, la nostra millor arma”, “Oh no, Troika no, Troika no” o “I aquí, com a Grècia, ressistència”.

Va ser un recorregut curt fins a Quatre Cantons, que com és lògic no va ser casualitat, allà hi ha una sucursal del Deutsche Bank.

"No, per la democràcia i la sobirania" diu el cartell.

Al final del recorregut, es va llegir un manifest on es parlava de la situació grega; i de les injustes i anti-democràtiques mesures que imposa el Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i la Comissió Europea. També es va fer referència a que tot i ser un país petit, Grècia ha plantat cara a la Unió Europea i es va considerar que països com Itàlia, França o Espanya s’han doblegat a les directrius de la Troika.

La manifestació va ser encapçalada per membres de la CUP, ERC-MES, ICV- EUiA, Procès Constituent i de membres de l’entitat Cal Temerari.

...

“Dono suport al poble grec i per suposat a la opció del no. La lluita que porten és la lluita de la honestedat, no poden pagar el deute xifrat en 120 mil milions, que són gairabé 40 euros per habitant, és impossible. Estem davant l’Europa dels mercaders, on els acreedors són capaços de sancionar la llibertat i el dret al futur”, afirma Dionisio Giménez, portaveu del cercle de Podemos de La Floresta. “L’única manera que tenen els grecs per no estar endeutats per tota la vida és parcial, donar molt temps perquè es pugui anar pagant el deute però només a partir del creixement econòmic”, assegura Dionisio Giménez.

Jordi Casas, historiador i dirigent local d'ICV, diu “estem aquí per reivindicar que Grècia necessita una solució política, que no pot ser que només es solucioni d’acord amb els interessos dels estats i les entitats econòmiques creditores, sinó una solució política que no hipotequi la vida dels grecs per 15 o 20 anys. Si això passa pel no, no ho sé. En tot cas és evident que la Troika o la Comissió Europea  ha de donar una sortida viable al Govern grec i al poble grec”.

Segons Pere Soler, regidor de PSC, veu la situació grega de la següent manera: “Estem a l’espectativa, però crec que pot ser perillós i pot crear un cert precedent en qualsevol estat de la Unió Europea el fet que hi hagi una pressió econòmica tant forta que arribi a desestabilitzar el país com va passar a Itàlia”.

“Valorem positivament que facin un referéndum, creiem que els hi donarà més legitimitat, esperem que surti el no. Les condicions són inacceptables i esperem que triomfi la democràcia”, comenta Nuria Gibert, regidora de CUP. “Si surt el no serà un exemple per la resta de països si el poble grec aconsegueix imposar-se a les imposicions de la Troika”, puntualitza Núria Gibert.

“La situació grega és un mirall en el qual ens podem veure tots els països del Mediterrani, i veiem que aquest model de l'FMI, que ha sigut una plaga per tots els països del món, es vol imposar a través de préstecs il·legals que estan inclús sent investigats per l'FBI. El Deustsche Bank està sent investigat com una entitat mafiosa financera. Aquestes entitats han pres el control dels països i els han enfonsat en la més absoluta misèria. Ens creiem que la zona euro era invencible i ens hem adonat que el mateix sistema especulador l'ha destruït i hem d'evitar que continuï passant això a Grècia i que es contagiï a altres països. L'única manera d'evitar això és tornar-li el poder al poble i acabar amb l'especulació d'una vegada” sentencia Dimitri Defranc, regidor de Procés Constituent.

El Panos i la Maria, una parella grega que viu a Sant Cugat i que van assistir a la marxa, veuen la situació de la següent manera . “A Grècia hi ha un govern d'esquerres, i a la resta d'Europa són de dretes, i no volen que aquest govern tingui el poder", afirma Maria. "Hi ha uns governs que han destrossat un país durant els últims 30 o 40 anys, i ara hi ha un govern que no ha governat mai i que guanya temps per redreçar la situació. Hauríem de donar a aquest govern (Syriza) un poc més de temps”, comenta Panos.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article