La qualitat de l’aire disminueix durant els mesos d’estiu

per Anna Poquet

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografia: Anna Poquet

Amb l’arribada de l’estiu i el temps anticiclònic, els gasos contaminants no es dispersen tant fàcilment com a l’hivern, quan la qualitat de l’aire és molt més satisfactòria que durant els mesos d’estiu, segons dades de l’Índex Català de Qualitat de l’Aire (ICQA), calculat per la Generalitat amb una xarxa d’estacions de mesurament. A Sant Cugat, està ubicada al parc de Sant Francesc.

Les dades registrades aquest estiu, indiquen que la qualitat de l’aire de la ciutat és bastant deficient en comparació amb estius anteriors. L’agost del 2015 registrava un total de 24 dies amb una qualitat de l'aire “satisfactòria” i 7 dies “acceptable”, mentre que l’agost d’enguany ha deixat tant sol 18 dies amb una qualitat de l’aire “satisfactòria” i fins a 13 dies “acceptables”.

No obstant, la qualitat de l’aire a l’agost acostuma a ser millor que al juliol, que enguany, tal com va explicar elCugatenc, registra un total de 19 dies on la qualitat de l’aire és “acceptable” (amb l’indicador entre 25 i 50) i en un “baixa” (entre 0 i 25). Al juny, en canvi, s’han canviat els papers en comparació amb el mateix mes de l’any passat, ja que, mentre el juny del 2015 la qualitat de l’aire només va ser “satisfactòria” 5 dies i 24 dies “acceptable”, el passat mes de juny es registrava un total de 25 dies on la qualitat de l’aire era “satisfactòria” i només 5 “acceptable”.

L’aire a Sant Cugat durant el mes d’agost ha tingut una mitjana “acceptable” (50) amb uns resultats iguals que altres ciutats del Vallès, com per exemple, Rubí i Granollers. També semblants a les xifres de Sabadell (53). Pel que fa Terrassa, ha estat la ciutat del Vallès amb més dies “deficients” en el registre. Tot segons dades recollides per la Generalitat i fetes públiques per la mateixa institució.

A Catalunya, la qualitat de l’aire es calcula a partir de les dades de les estacions automàtiques de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). Aquestes estacions, situades a les diferents ciutats i pobles de Catalunya, mesuren la concentració a l'aire dels principals contaminants atmosfèrics (CO, NO2, SO2, O3 i PM10) per tal de vigilar la qualitat de l'aire que respirem, en cap cas pretén controlar els focus emissors de contaminants.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article