Dimitri Defranc es queda com a regidor no adscrit

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Dimitri Defranc en un Ple. Foto: Jordi Pascual

El regidor que fins el moment formava part del grup municipal de la CUP-PC, ha decidit quedar-se com a no adscrit al Ple municipal. Així ho ha fet saber a través d'un comunicat als mitjans comunicació en què explica que la decisió després que els dos partits de la coalició li demanessin abandonar el grup i tornar l'acta de regidor per tal de permetre l'entrada d'un altre candidat de la llista.

Dimitri Defranc, va deixar de formar part de Procés Constituent (PC), després que el partit es posicionés a favor de la seva marxa. Segons el comunicat, Defranc volia celebrar una assemblea de l'organització perquè fossin tots els membres els que opinessin sobre la seva situació però, afegeix “mai es va celebrar”. Atorga la decisió de demanar la seva dimissió a “un grup de pressió que no té la representativitat i de la legitimitat democràtica”.

Assegura desconèixer els motius reals que han portat els seus excompanys a prendre la decisió de demanar-li la dimissió i demana que el codi ètic que va guiar la candidatura no es converteixi en “una arma que soscavi els drets i obligacions dels regidors”. A més, considera que hi ha hagut una campanya de desautorització cap a ell propera, considera, a “maneres agressives i l'insult personal”.

Diu que la renúncia a formar part del grup municipal però seguir de regidor respon a la impossibilitat de seguir formant part de la CUP-PC però amb la voluntat de seguir “el compromís amb els ciutadans”. Diu que hi ha membres de PC i ciutadans a títol anònim que li han donat suport i els l'agraeix.

D'on ve el conflicte?

El debat entre Defranc i els seus companys es va fer evident al juliol quan la CUP i Procés li van demanar que deixes l'acta de regidor. Segons explicava Antonio Ontañón, portaveu de PC, perquè des del principi hi va haver un problema d'adaptació al grup municipal ja que, entre d'altres, “prioritzava qüestions que no estaven en l'agenda política de la candidatura”. La petició de renúncia es va formalitzar el 14 de juliol quan Procés va decidir no trencar l'aliança electoral i, per tant, només quedava l'opció de demanar la dimissió de Defranc. Així ho van fer en una reunió conjunta.

La resposta va arribar en forma de carta adreçada al seu entorn i a la qual Cugat.cat va tenir accés. En ella Defranc explicava aquesta reunió. Segons Ontañón, “semblava acusar de reticències pel seu origen equatorià a la seva organització i grup municipal quan posa en valor la relació amb les entitats d'immigrants”. Aquest motiu, per al portaveu de PC, és “prou per demanar que cessi”. Així, una comissió d'organització de l'organització va decidir demanar-ne el cessament.

Defranc estudiava quedar-se com a no adscrit des d'abans d'agost

Ja llavors, Defranc va avançar a elCugatenc que abans de prendre una decisió volia parlar amb gent i entitats que li havien donat suport per veure si marxava o es quedava, com finalment ha estat, en categoria de regidor no adscrit. De fet, abans d'agost Procés i la CUP van enviar diversos comunicats insistint en la seva posició però llavors el regidor mantenia un silenci escrupulós i no ha estat fins ara que, en forma de comunicat, ha dit alguna cosa nova.

Tot i el conflicte, de portes enfora, no es va visualitzar a excepció del Ple en què es va votar l'expropiació de Cal Castillo i en què el govern ja apuntava a la possibilitat de fer-hi una granja escola, projecte que finalment s'ha desestimat. Mentre els tres regidors de la CUP van votar en contra de fer l'expropiació al 2016 ja que al 2018 acabava l'acord amb el propietari de la finca, Defranc hi va votar a favor sumant-se als vots favorables del govern.

La tasca de Defranc com a no adscrit

En el mateix comunicat en què anuncia la seva marxa del grup municipal però el no retorn de l'acta de regidor, apunta a la seva intenció de seguir els prop de tres anys que queden de mandat fent política activa. Per això es proposa crear una Xarxa ciutadana que serveixi per guiar la seva tasca de regidor “sense pressions de petits grups ni d'interessos aliens a la nostra ciutat”.

Explica a aquest diari que aquest és un mecanisme que ha de permetre fer que la regidoria sigui “el més oberta possible”. Com la llei preveu la categoria de no adscrit com a càrrec unipersonal i passar-se a un partit o crear-ne un de nou seria transfuguisme, aposta per crear aquesta xarxa de suport amb la qual pretén que la ciutadania li faci arribar les problemàtiques i no estar tres anys prenent decisions només a títol individual. La Xarxa, diu, es començarà a constituir de cara a l'octubre o novembre quan passi l'arrencada del curs polític i el terratrèmol polític i mediàtic que pot suposar la seva decisió.

La carta de renúncia al grup municipal completa

A continuació reproduïm la carta completa que Defranc ha enviat als mitjans de comunicació:

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article