Sant Cugat exporta figures a la política catalana i més enllà

per Xavier Boix

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Raül Romeva i Mercè Conesa a un acte dels Castellers de Sant Cugat. Foto: Xavier Boix

Sovint ens quedem en la política local quan parlem de càrrecs de representació. Però com en d’altres àmbits, són molts els polítics de Sant Cugat que tenen una transcendència més enllà de la ciutat. Ho compaginen amb tasques de representació local o bé, després d’una primera fase dedicada a la tasca més propera a la ciutadania, han decidit donar el pas a un esglaó més alt de la política tant a nivell nacional com estatal.

Comencem per aquelles persones que en el seu moment van ser referents polítics locals i que ara estan desenvolupant la seva acció política en d’altres administracions. El darrer cap de llista de Vox a Sant Cugat, Ignacio Garriga, és president de l’organització a Barcelona i vicesecretari de relacions internacionals a nivell estatal.  Entre les files socialistes també trobem casos de persones que han donat el salt a responsabilitats més àmplies que la de regidor santcugatenc. Jordi Menéndez i Salvador Gausa, amb camins ben diferents, són personal de màxima confiança de l’expresident Montilla, el primer, com a responsable de la seva oficina des de fa 5 anys i, de la Mercè Conesa a la Diputació de Barcelona, com a director del gabinet de presidència.

Entre els convergents trobem també casos “d’ascensos” polítics entre membres de consistoris anteriors a l’actual. Qui té la responsabilitat més alta en aquests moments és la Marta Subirà, que va ser regidora des del 1999 al 2011 i que en aquests moments és la secretària general de Medi Ambient i Sostenibilitat sota la direcció del conseller Rull. Marta Subirà va desenvolupar la seva carrera política a Sant Cugat dirigint l’àrea de comunicació, serveis generals i RR.HH., per passar a ser després la tinent d’alcalde de Medi Ambient i Mobilitat, amb l’alcalde Lluís Recoder. També Jordi Puigneró ha realitzat una carrera similar. De cap de gabinet de Recoder a regidor de seguretat i també de RR.HH. i innovació fins arribar a una direcció general que s’ha convertit amb l’arribada del President Puigdemont en una secretaria de telecomunicacions, ciberseguretat i societat digital.

Per no deixar la vessant avui demòcrata podem afegir l’ascendència política en les seves files polítiques que tenen tant Damià Calvet que, a mode de superhome, gestiona les àrees d’Urbanisme, Economia i Hisenda a la vegada que dirigeix l’Institut Català del Sòl o la de l’alcaldessa Mercè Conesa que a més de tenir aquesta responsabilitat presideix la Diputació de Barcelona i el Consell Nacional de la seva formació després de guanyar-li les primàries al conseller Santi Vila. Altres figures polítiques d’aquesta formació a Sant Cugat també desenvolupen tasques de govern, com l’exregidora Àngels Solé, al Centre de Restauració de Bens Mobles de Valldoreix, després de passar pel govern de Recoder, o Àngels Ponsa que, després de perdre l’escó de diputada al Parlament a les darreres eleccions, dirigeix ara l’Àrea d’atenció a les persones de la Diputació de Barcelona. Ponsa havia sigut la tinent d’alcalde de cultura abans que Solé.

En clau més independent, políticament parlant, cal nomenar a Raül Romeva, santcugatenc actiu que, després de passar 10 anys al Parlament Europeu representant a ICV, exerceix les tasques de Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. Romeva va jugar un important paper en la conformació de la candidatura de Junts pel Sí en la seva vessant de polític que assumí els arguments de defensar el procés nacional d’independència unificant al màxim els partits més importants d’aquesta línia política.

També hi ha polítics santcugatencs amb notable projecció més enllà de la nostra ciutat que ho són en càrrecs de representació com Bernat Picornell, senador per nomenament del Parlament per ERC o José Manuel Villegas que, al marge de ser el secretari d’organització de C’s també és diputat al Congrés. Ambdós exemples no provenen de la política municipal i els diferencia el grau d’implicació amb la ciutat. En el primer dels casos es tracta d’una persona lligada a la cultura tradicional i popular i en el segon només d’un veí més. A Madrid es troben amb el també santcugatenc i regidor Èric Gómez que a més de ser regidor a l’Ajuntament de Sant Cugat desenvolupa les tasques d’assessor jurídic al Congrés dels Diputats en el grup d’ERC.

Per finalitzar, cal destacar dos “ascensos” dels darrers mesos. Es tracta del de Ferran Villaseñor, regidor d’ERC-MES i president del Consell de Barri de Sant Francesc, que és membre de l’executiva de Moviment d’Esquerres (MES) com a secretari i el de la portaveu de la CUP al Ple, Núria Gibert, que forma part del nou secretariat nacional de l’organització de l’esquerra independentista també des d’aquest estiu.

A la foto central Marta Subirà en un congrés de Medi Ambient a Nairobi. Foto: IISD/UNEA

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article