Càritas, l'entitat social que més diners rep de l'Ajuntament mitjançant convenis

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Membres de la Fundació Sant Medir. Foto: Anna Poquet

L'entitat social que, segons el seu propi lloc web, s'encarrega d'“acollir i treballar amb les persones en situació de pobresa i necessitat perquè siguin protagonistes del seu propi alliberament, des del compromís de la comunitat cristiana” és la que surt més beneficiada econòmicament dels convenis amb l'Ajuntament. Això es desprèn de la revisió que ha fet elCugatenc als acords de les Juntes de Govern celebrades entre maig i juliol, quan es van aprovar altres 10 quantitats derivades de convenis amb entitats socials.

Càrtias va rebre en total 80.000€, aprovats en la Junta de Govern del 19 de juliol, per tal de desenvolupar els programes socials que tenia preparats al municipi durant el 2016. L'entitat va atendre al 2015, segons la seva memòria anual, un total de 633 famílies en el seu programa d'acollida individual (detecció de necessitats, ajut i acompanyament amb persones amb carència econòmica i personal) i 805 (2.225 persones) en el programa del rebost dóna aliments i productes bàsics a qui ho necessiti.

A banda d'aquests serveis, Càritas també en té d'altres el menjador social del qual es van poder beneficiar 26 persones durant l'any passat o el talleret que ajuda dones embarassades o amb nens que no han pogut accedir a l'escola bressol perquè han nascut fora del termini d'inscripció amb beques a canvi de feines manuals del qual se'n van beneficiar 30 dones i 31 infants. També hi tenen una borsa de treball, acompanyament a població en situació irregular, ajut a l'alfabetització i un hort solidari, entre d'altres. Segons la memòria econòmica de l'entitat, tot plegat va implicar una despesa de 933.330,09€, dels quals 70.000€ corresponien al conveni de l'Ajuntament que enguany ha ascendit en 10.000€.

Al darrere, com a segona entitat social amb més quantitat rebuda per part del consistori a través d'un conveni en el període de temps revisat, es troba la cooperativa Taller Jeroni de Moragas, amb un total de 35.006,33€, aprovats en Junta de Govern del 14 de juny. Aquesta és una empresa de l'economia social que treballa la inserció social de persones en risc d'exclusió per tenir Trastorn del Desenvolupament Intel·lectual (TDI) o Malaltia Mental (MM).

Els inicis de l'entitat es remunten al 1973 a Barcelona amb la creació d'una escola per part de Jeroni de Moragas, un psiquiatre d'infants i catedràtic de pedagogia de la Universitat de Barcelona. Des de llavors, l'entitat ha crescut amb un taller que permet donar serveis a empreses i institucions que necessiten manipulats, bugaderia o manteniment i neteges. Al 2014 van rebre el Premi Ciutat de Sant Cugat després de 40 anys de servei a les persones amb discapacitat a la ciutat.

Tanca el pòdium pel que fa a aportació econòmica una associació també encarregada de la inclusió social. Es tracta de l'Associació Pro-persones amb Discapacitats Físiques i Psíquiques de Sant Cugat, coneguda més popularment com a ASDI, amb 16.815,25€, aprovats el 7 de juny com a bestreta del conveni. L'entitat fa atenció diürna i té un servei de teràpia ocupacional i un de lleure. A més, són reconeguts a l'esport local per haver fomentat la creació d'equips amb persones amb discapacitats físiques i psíquiques a clubs de la ciutat.

A la quarta posició es troba, amb 13.000€ aprovats el 14 de juny, l'Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) que té com a missió principal millorar la qualitat de vida de persones afectades de malalties neurològiques així com el seu entorn familiar. Tenen tot tipus de serveis tant per als malalts com per als familiars, des de fisioteràpia a intervencions grupals. Alhora, ofereixen serveis a entitats i administracions per fer formacions o prevenció, entre d'altres.

Tancant les cinc primeres posicions es troba l'Associació Ecologies Culturals i Processos Emergents amb un conveni bianual de 24.000€. El 19 de juliol es va aprovar la partida de 12.000€ corresponent al 2016 i destinada “a un projecte de l'entitat”. Aquest col·lectiu es marca com a objectiu la cohesió i transformació social a través de la formació i acció comunitària.

Al darrere només hi ha dues entitats que superen els 5.000€. D'una banda, la cooperativa Dapsi (detecció, atenció, prevenció i suport a la infància) que ofereix el servei d'atenció precoç de forma gratuïta. Forma part de la xarxa pública i està finançada per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) i l'Ajuntament, en aquest cas amb 6.118,38€. D'altra, la Fundació Privada Sant Medir, que també va ser beneficiaria de la recaptació de la marxa infantil d'enguany, amb un centre que acull persones amb discapacitat intel·lectual. Al juliol, la Junta de Govern va aprovar una partida de 5.126€ per a aquesta entitat.

Molt per sota es troben les 4 partides restants aprovades entre maig i juliol. 3.244,61€ per a l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer, 2.934,80€ per a l'Associació Catalana del Parkinson, 2.728,42€ per a la cooperativa Estel (que té una residència per a persones amb trastorn del desenvolupament intel·lectual que des del 2000 està gestionada pel taller Jeroni de Moragas) i 2.226,99€ per a l'Associació Catalana d'Afectats per la Fibromiàlgia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article