Una nova diada marcada pel debat polític

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La placa en què s'indica que la ciutat forma part de l'Associació de Municipis per la Independència va aparéixer pintada amb una bandera d'Espanya el dijous però ja ha estat netejada. Foto: @PremsaSantCugat

L’Ajuntament ha repartir senyeres durant tota la setmana. Alhora, ha ubicat una placa a un dels accessos de la ciutat en què s’indica que Sant Cugat forma part de l’Associació de Municipis per la Independència i, després, ha aparegut pintat amb els colors de la bandera espanyola. Els actes institucionals són els mateixos des de fa anys. Al mateix temps, l’alcaldessa, Mercè Conesa, va participar en un acte amb alcaldes d’altres municipis per demanar el dret a decidir i, segons fonts institucionals, va cridar a “tornar a omplir els carrers”. La línia fina entre la neutralitat institucional amb crida a la celebració de la Diada i el posicionament per una aposta política ha despertat, un any més, el debat a nivell local.

Tant Ciutadans com PP s’han desmarcat dels actes institucionals. En un comunicat de premsa, els populars santcugatencs rebutgen participar a l’ofrena al monument de Rafael Casanova “per l’ús partidista que l’independentisme ha dut a terme a les últimes edicions de la nostra festa”. El portaveu del grup municipal, Álvaro Benejam, considera que s’ha perdut “el to institucional” dels actes amb un “ús partidista”. A més, en el mateix comunicat, rememora els fets del 1714 per dir que els catalans no van lluitar per la independència sinó perquè el rei d’Espanya fos l’arxiduc Carles d’Hausburg i que, fins i tot a l’altra banda –els que volien a Felip V– hi havia catalans. De fet, també han anunciat que presentaran una moció en el proper Ple per rebutjar l’aprovació de l’estudi del procés constituent fet pel Parlament.

Els taronja també s’han desmarcat de la part institucional de la Diada, segons Cugat.cat. L’agrupació local de Ciutadans considera que l’11 de setembre està “utilitzat” per una ideologia que busca “trencament i confrontació”. Sí que participaran, però, en un acte a nivell nacional que ha organitzat el seu partit a Premià de Mar. Es tracta, segons el partit a nivell nacional, d’un esmorzar festiu i obert.

Alhora, al seu Twitter, tant populars com taronges, també van donar suport a l’acte en favor del bilingüisme organitzat el 8 de setembre per Societat Civil Catalana (SCC) a Barcelona. L’agrupació local d’aquesta organització explica que no han preparat cap acte a nivell local en motiu de la Diada però donaven ple suport a l’acte sobre el bilingüisme. SCC a nivell català ha publicat un comunicat criticant el que consideren un ús polític de la Diada així com el procés sobiranista i, especialment, l’anomenada assemblea constituent que s’hauria de posar en marxa en el moment de redacció de la hipotètica nova constitució catalana: “Tan sols en un règim totalitari de la pitjor classe atorga plens poders a una assemblea les decisions que vincularan a tots i no podran ser objecte de control judicial”.

A l’altra banda hi ha els partits que sí participaran, així com entitats de tot Sant Cugat, en els actes institucionals, PDC, CUP, PC, ERC, MES, ICV-EUiA, PSC i, encara que sense representació, Podem. Els socialistes han anunciat que participaran a la ofrena a Rafael Casanova a les 10 del matí i s’han sumat al comunicat del partit a nivell nacional en què es fa una crida a la unitat dels catalans.

L’agrupació local de Podem coincideix amb el PSC en l’hora de l’ofrena i després marxarà a l’acte que se celebrarà a partir de dos quarts d’una a Sant Boi. L’acte, promogut per En Comú Podem i al qual també acudirà, tal com han anunciat a través de Facebook, l’agrupació local d’ICV-EUiA, commemora els 40 anys de la multitudinària celebració de la Diada que va congregar prop de 100.000 a aquell mateix municipi.

Pel que fa als partits independentistes, tots ells participaran a l’ofrena a Rafael Casanova. Alhora, tots llevat la CUP –que no s’ha pronunciat al respecte– han utilitzat les xarxes socials per fer una crida a la participació en la manifestació organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural a Barcelona. De fet, les agrupacions locals d’aquestes organitzacions han cridat als santcugatencs a fer una caminada des de la ciutat fins al tram 38 de la mobilització, el que correspon al Vallès Occidental. Sortiran des de l’Hípica de Can Calders a les 10 del matí.

Al marge de la principal mobilització independentista, Procés Constituent va convidar a participar en un acte celebrat el 10 de setembre a les 5 a la tarda als Caputxins de Sarrià, amb Quim Arrufat, Xavier Domènech i Teresa Forcades. Els seus companys de coalició, la CUP, també van participar el mateix dia a una manifestació unitària de l’esquerra independentista, concretament Arran, CUP, el sindicat COS i Endavant (OSAN), a Sabadell amb el lema “Desobeïm per la independència”. Segons els organitzadors hi van participar “centenars de persones”. A més, la CUP també va encetar un nou acte al voltant de la Diada. A les 7 de la tarda del dia anterior a la Diada es van trobar als jardins Maria Mercè Marçal per fer-li una ofrena floral.

Després d’una prèvia marcada per la marxa de torxes d’Òmnium Cultural en memòria de les víctimes del 1714 i una nit de cantada d’havaneres i coca i rom cremat a plaça Barcelona, la Diada està marcada a Sant Cugat per les ofrenes a la plaça Rafael de Casanova. La institucional començarà a les 10:15 amb un posterior missatge de l’alcaldessa a la plaça Barcelona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article