La diada, entre la independència i el dret a decidir

per Anònim (no verificat)

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Ofrena, primeres fotos de l'ofrena i marxa de torxes - Tino Rubio, segones fotos de l'ofrena, discurs i marxa - Jordi Pascual, manifestació - Miquel Margalef i acte Valldoreix - Marta Serrés

Miquel Margalef i Jordi Pascual | Els actes locals un any més han permès visualitzar l’11 de setembre a Sant Cugat tot i que gran part dels ciutadans estaven pendents, com des del 2012, del que passés a Barcelona –i enguany també a Lleida, Berga, Salt i Tarragona– en la mobilització per la independència de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. De fet, a les 10 del matí més de 100 persones començaven una marxa de quatre hores des de l’hípica Can Caldés organitzada per les agrupacions locals de l’ANC i Òmnium per travessar Collserola, trobar-se amb companys de Gràcia i arribar al tram 38 de la mobilització que aquesta vegada, segons la Guàrdia Urbana, va acollir 540.000 persones a la capital catalana.

En les hores prèvies a l’inici de la cinquena mobilització organitzada per les dues entitats independentistes, les altes temperatures feien suar els santcugatencs que buscaven el millor lloc per protegir-se del sol en el tram 38 de Barcelona. El punter, que seria el protagonista a partir de les 17:14h, servia de ventall  o de para sol en forma de barret per a tots aquells que pitjor ho passaven.

Malgrat les altes temperatures, els somriures i la il·lusió amb què els assistents afrontaven la diada apartaven qualsevol obstacle. Els Gausacs agafaven posicions quan s’acostava el moment precís de les 17:14. Abans de l’hora H els primers pilars s’alçaven i els aplaudiments omplien el passeig de Sant Joan, que ja estava ple de gom a gom. Els crits d’independència eren present al llarg de tot l’acte.

Les campanades de la Seu Vella de Lleida van donar el tret de sortida a la primera part del manifest. Uns altaveus a tot gas permetien escoltar les primers frases del manifest que es seguia llegint a Berga, Salt, Tarragona i finalment a Barcelona. Un cop el manifest de la capital catalana s’havia acabat el punt va començar a bategar a tots els punts de Catalunya de manera conjunta per poder reclamar la independència i el dreta a decidir. Un cop acabat l’acte, a la Plaça d’Urquinaona començava la manifestació històrica de l’esquerra independentista que va aplegar prop de 15.000 persones fins al Born.

El matí, però, va ser purament local i força institucional. Amb l’ofrena al monument a Rafael Casanovas com a principal atractiu, entitats i partits polítics van participar en l’acte més emblemàtic de cada diada. Això sí, amb l’absència anunciada de Partit Popular i Ciutadans, que ja abans de la jornada havien criticat la instrumentalització d’aquesta a favor d’un posicionament polític determinat.

L’alcaldessa, Mercè Conesa, va dir als mitjans després de l’ofrena institucional de l’Ajuntament, que cloïa el matí als Jardins Rafael de Casanova, va qualificar la decisió de no participar als actes institucionals és “partidista”. “Demostra l’interès d’aquests partits pel dret a decidir i els interessos pels drets dels ciutadans de Catalunya i mostra un gran desconeixement en relació a la reivindicació que suposa l’11 de setembre com a celebració històrica”, deia. Després, en el discurs institucional, va reincidir en la crítica als dos partits.

Les ofrenes van seguir la lògica de col·locar les flors davant del monument i fer un petit discurs que, sobretot els partits, van utilitzar per defensar el seu posicionament polític, ja anunciat abans de la diada però reincidit davant dels ciutadans i els membres d’entitats que no volien perdre’s l’homenatge a Casanova. Només es va trencar la dinàmica per acabar l’acte amb un cant conjunt d’Els Segadors amb acompanyament musical. Punys en alt, mans al cor i cap a l’acte que tancaria la diada institucional a nivell de tot el municipi.

“Catalunya serà només el que els catalans i les catalanes vulguin ser”, va dir Conesa en el discurs institucional a Plaça Barcelona. El discurs d’enguany ha estat carregat de referències al dret a decidit, a que són els catalans qui han de dir quina relació volen tenir amb l’Estat. Amb aquest argument va recriminar l’absència de PP i Ciutadans.

Entre aplaudiments, l’alcaldessa va dir que “davant les polítiques del no, hem de ser perseverants a l’hora de fer sentir la nostra veu, també a Europa i a la resta del món”. Va citar Ramon Llull en el 700 aniversari de la seva mort per dir que “la paraula és l’arma més poderosa” i Muriel Casals: “No som aquí per buscar un somni: nosaltres com el somni”.

Tot i mantenir-se en la línia del dret a decidir com a certa moderació en la institucionalitat, Conesa també va dir que amb un Estat propi s’atendrien millor les situacions de vulnerabilitat i pobresa energètica, hi hauria una millor xarxa de rodalies i infraestructures i s’atendria millor la gent gran i infants. De fet, dies abans havia cridat a la mobilització i ella mateixa va anunciar que tenia previst acudir a la mobilització independentista de Barcelona. A continuació reproduïm el discurs original, facilitat per fonts institucionals, al qual va fer alguna variació en la lectura:

 

 

A Valldoreix també hi va haver acte oficial, molt més humil. Seguint la lògica de tots els anys, van fer l’ofrena floral a la plaça 11 de setembre, al darrere de la Casa de la Vila. Un humil acte oficial, marcat novament per l’absència de l’única representant de Ciutadans a l’EMD, acompanyat per la Coral Harmonia, que va interpretar Els Segadors per cloure l’acte.

Els regidors i la vocal de Ciutadans, per la seva banda, més enllà de desmarcar-se dels actes institucionals, després d’haver demanat també ubicar la diada el dia de Sant Jordi com a jornada festiva que representa a tots els catalans, van participar en l’acte organitzat pel seu partit a Pineda. Es tractava d’una trobada, amb paella inclosa, en què els taronges demanaven una diada “per a tots els catalans”.

Membres de la CUP, per la seva banda, també van participar a la manifestació de l’esquerra independentista sota el lema “Als Països Catalans desobeïm per la independència” per la tarda a Barcelona. En aquest acte, la santcugatenca Marta Serrés va pujar a l’escenari per tal d’explicar la lluita de la Plataforma d’Afectats per l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i l’Instituto Nacional de la Seguridad Social (PAICAM).

També ICV-EUiA i Podem van acudir a l’acte polític organitzat per En Comú Podem en què es rememorava la primera gran mobilització del catalisme en la diada després del franquisme. Un acte que va tenir la participació d’algunes figures de l’esquerra catalana com ara Arcadi Oliveres o Xavier Domènech.

Un cop més, amb la mirada fixada en la independència però els discursos oficials més moderats, passa una diada a Sant Cugat esperant uns que sigui la darrera com a autonomia i altres que sigui la darrera “al servei de l’independentisme”.  Després d’un dia d’actes i reivindicació, tornada a la normalitat, de moment.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article