S’han de dividir els Consells de Barri?

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Consell de Barri de La Floresta. Foto: Miquel Margalef (Mapa: Ajuntament)

“Al Centre-Est viuen més de 40.000 persones amb problemàtiques molt diferents”. Qui parla és Andrés Ares, de l’Associació de Veïns del barri del Monestir. Com a representant en el consell territorial explica que veu diferents cops com hi ha temes que només interessen a una part dels veïns. “Nosaltres estem molt preocupats pels sorolls a l’avinguda Cerdanyola i el consum abusiu d’alcohol al carrer”, explica –de fet, se’n va parlar en la reunió del consell celebrada ahir– però és conscient que és un problema que afecta només als barris de Sant Francesc i el Monestir.

L’Associació de Veïns de Volpelleres, molt activa tant dins com fora dels òrgans de participació, coincideix amb la idea. “Som un barri jove, amb uns 6.000 habitants actualment, i encara estem creixent en població fins 10.000 i com a barri amb la seva identitat”, expliquen. Asseguren que no han aprofundit en la complexitat que implica participar en un Consell de Barri, el del Centre-Est, on participen molts altres barris amb problemes diferenciats. No dubten dir que l’àmbit del consell “és massa gran”.

Ares, considera, però, que hi ha problemàtiques comunes, com l’incivisme. Això no treu, però, que hi hagi molts altres assumptes diferenciats per barris inclosos al Centre Est. Per exemple, a través d’aquest òrgan de participació s’ha desenvolupat un procés participatiu per fer un Pla de Millora al barri del Monestir i, alhora, s’han tractat els problemes de l’abastiment d’aigua a Can Barata. Realitats molt diferents forçades a conviure.

En la reunió del consell d'aquest mes, celebrada el 13 de setembre, també hi va haver debat al respecte. José Gallardo, representant socialista, també va dir que es tracta d'un Consell de Barri estrany amb barris amb preocupacions molt diferents i ho va exemplificar així: "Respecto que la preocupació més gran del barri de Coll Favà sigui que la gàespa est seca però amb la realitat que hi ha a altres barris, no em quadra mentalment".

Concepción González, de l'Associació de Veïns Centre-Est, va compartir l'opinió i va afegir que al barri del Monestir i Sant Francesc hi ha un problema d'envelliment. També Francesc Carol, com a representant de l'Associació d'Egiptologia, va participar en el debat per dir que els barris tenen poques coses en comú però, la gran extensió territorial del districte del Centre-Est permet la participació de més entitats culturals

El del Centre-Est és el consell més ampli. Pren, segons la distribució marcada en mapes al lloc web del consistori, Can Barata, Can Sant Joan, La Guinardera, Volpelleres, Can Delaire, Sant Domènec est, Coll Favà, Can Magí, Can Solà, Sant Francesc, Monestir,  Centre est, Torre Blanca, L'Eixample est, Can Bell, Sol i Aire i Sant Medir. Si bé, Manel Soler, com a representant de l’Associació de veïns de Sol i Aire, participa al Consell de Barri de La Floresta.

La complexitat territorial d’aquest consell va fer que el seu president, Ferran Villaseñor, es comprometés en la primera reunió del mandat al desembre del 2015 a moure la seu per apropar-se cada vegada a un barri. Fins el moment, comptabilitzant la d’ahir, totes les reunions s’han fet a la Casa de Cultura i només algunes trobades específiques del Pla de Millora del barri del Monestir s’han realitzat al Xalet Negre.

A més, també té un problema compartit amb el Consell del Centre-Oest. Que els barris de Sant Domènec, el centre i L’Eixample estiguin dividits en dues parts provoca que en algunes reunions apareguin veïns que territorialment haurien d’acudir a l’altre consell. El Centre-Oest també té dispersió territorial incloent barris tan diferents com Parc Central i Can Trabal o la Costa del Golf.

Els anomenats “districtes perifèrics” són els que més respecten l’estructura de barris. La Floresta té el barri de La Floresta (amb els seus subbarris) i Mas Fortuny mentre que Les Planes té el barri de Les Planes, Can Borrul i Can Cortés. Més complex és el consell de Mira-sol que pren, a banda de Mira-sol centre, l’Arxiu, Can Gatxet, Colònia Oller, Bell Indret, Can Mates, Can Fontanals, Can Cabassa i Mas Gener, zones entre les quals també hi ha diferències, potser menys clares que en els barris del centre.

Ara aquest model es posa en dubte i, en forma de moció proposada per la CUP-PC, es planteja fer un grup de treball per elaborar una nova proposta de divisió territorial dels Consells de Barri. Segons s’explica a la mateixa moció, aquest grup hauria d’incloure les entitats veïnals implicades. En cas d’aprovar-se en el proper Ple que se celebrarà el 19 de setembre, hi haurà un marge de 6 mesos per constituir-lo.

La proposta dels cupaires inclou altres tres acords: millorar els sistemes de participació seguint el Reglament de Participació Ciutadana i el Reglament Orgànic Municipal (ROM); actualitzar el mapa dels barris amb la creació, si cal, de nous consells, i abordar especialment els indrets que requereixen d’una “mirada i tractament diferent a l’actual” per millorar el nivell de participació dels veïns.

Segons explica Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC, encara no saben quins suports tindran tot i que alguns representants d’altres partits s’han mostrat favorables a desenvolupar la proposta en el marc de la revisió del ROM. De fet, l’argumentari de la moció cita en diferents ocasions el reglament per plantejar els canvis.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article