Més control per evitar l’abandonament de voluminosos al carrer

per Anna Poquet

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Celebració del consell de barri centre est al Casal de Cultura. Foto: Anna Poquet

Durant el consell de barri del Centre-Est, celebrat aquest dimarts 13 de setembre, s’han tractat diferents temes relacionats amb els nous serveis de recollida de voluminosos, la prova pilot dels agents cívics i el Pla de Millora del Barri del Monestir-Sant Francesc.

Les queixes veïnals han estat centrades en la necessitat d’innovació del comerç del barri i la necessitat d’equipaments, així com d’activitats per al jovent. Precisament, representants del col·lectiu La Xesca han assistit al consell per explicar el seu projecte, després que Villaseñor els convidés en una roda de premsa del passat 5 de setembre, per tal de fer propostes i que s’integrin amb el que vol el barri.

El Consell de Barri del Centre-Est ha estat marcat pels diferents aspectes d’incivisme que s’han anat produint aquest estiu i compartint a la nova pàgina de Facebook del barri del Monestir-Sant Francesc, nascuda arrel de la quantitat de voluminosos abandonats als carrers del barri.  La tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Cristina Paraira, ha presentat les noves mesures que es portaran a terme a partir de gener per tal de reduir l’impacte ambiental.

Entre les queixes veïnals transmeses en el Consell de Barri d’aquest 13 de setembre, les diferents entitats i veïns coincideixen no només en la mancança d’activitats al barri sobretot per a gent jove, sinó que, a més, troben adient una reestructuració per tal d’agilitzar les propostes de millora en un consell que engloba barris amb necessitats molt diferents.

“El nostre barri és molt tranquil, el problema més gran que tenim és que la gespa està seca”, així ho expressava el Lucas, membre de l’associació de veïns de Coll Favà i és que tal com ha explicat Francesc Carol “és un consell de barri molt estrany, ja que, acull barris que no tenen res a veure entre sí”. El Consell de Barri del Centre-Est és el més gran i el que té més participació d’entitats culturals.

Abandonament de voluminosos i agents cívics

Pel que fa la recollida de voluminosos, Paraira ha explicat que des de l’Ajuntament s’està treballant per portar a terme un nou servei de recollida de residus i ha lamentat la poca utilització, per part dels veïns, del servei establert fins el moment i que ha qualificat de luxe, al assegurar que “pocs municipis ofereixen de manera gratuïta un servei de recollida a domicili dels voluminosos dels quals et vols desfer”.

Tot i així, Paraira ha explicat que s’han trobat desbordats per la quantitat de voluminosos al carrer durant els últims mesos. Només durant el mes d’agost s’ha registrat una recollida de 42.520 tones de voluminosos, deixant uns resultats molt superiors en comparació amb altres anys. Aquesta problemàtica ha coincidit amb el període de traspàs del nou servei de recollida així com l’augment d’incivisme que l’equip de govern pretén combatre amb un enduriment de les sancions.

Una altra de les novetats que començaran a ser visibles a partir de gener, està relacionada amb el Punt Verd, que incorporarà un parc infantil, un hort i un galliner entre altres. A més, es crearà una app, sense ànim de lucre, per tal de poder intercanviar objectes en bon estat però que el ciutadà se’n vol desfer a l’estil de Wallapop.

Perquè totes aquestes mesures funcionin és important una bona campanya de comunicació perquè la ciutadania sàpiga què ha de fer per tal de desfer-se dels objectes, però també és important la participació ciutadana. Per aquest motiu, els veïns veuen necessari la implantació d’agents cívics per tal de poder alertar en cas que un veí es trobi davant un fet denunciable com és la trobada de voluminosos al carrer.

Pel que fa a la proposta dels agents cívics, el president del consell, Ferran Villaseñor, ha explicat que no es tracta d’una nova proposta, ja que, hi ha una moció aprovada en l’anterior mandat per part del PSC, que proposava la creació d’agents cívics vinculats principalment a agents d’ocupació i que en cap cas tindran capacitat sancionadora.

Villaseñor, per tant, ha proposat fer una prova pilot al barri de l’Avinguda Cerdanyola, al ser el barri on més serveis s’han realitzat durant el mes d’agost, ja que s’han recollit més de 180 punts de voluminosos abandonats. Els agents rebran uns cursos de formació per tal de conèixer les normatives i més endavant serà extrapolat, s’hi s’escau, a altres parts del municipi.

Can Barata i la connexió d’aigua potable

Cristina Paraira també ha anunciat que la connexió de Can Barata a la xarxa d’aigua potable serà una realitat que es farà efectiva l’any 2017. L’equip de govern ha demanat una subvenció a l’Agencia Catalana de l’Aigua per tal de fer front al projecte valorat en 600 000€. En  cas de no rebre la subvenció, Paraira ha assegurat que l’equip de govern cobriria la despesa per mitjà del capítol d’inversions per a aigua de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Procés participatiu Pla Monestir-Sant Francesc

Villaseñor ha explicat en quin moment es troba el procés participatiu del barri del Monestir un cop acabades les 12 participacions per part de les diferents entitats i que ha permès que hi hagi una diagnosi presentada el passat 16 de juny, tot i que creu necessària una altra diagnosi per tal que s’assabenti més gent.

Connectar el barri amb la resta de la ciutat, deixar enrere la percepció de “barri de segona” i treure profit d’un dels potencials del barri, al ser un dels barris on més vida es fa al carrer o fer pivotar el desenvolupament del barri a través de la millora d’espais i zones claus com els jardins del Vallès i la plaça del Coll són algunes de les idees que més força han tingut en la diagnosi de necessitats del barri.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article