25 anys picant molt fort i fent cultura

per Miquel Margalef

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Apropar la festa popular als ciutadans l'objectiu principal del 25è aniversari. Fotos: Miquel Margalef 

“Estic molt content de formar part dels Bastoners, és molt xulo i m’ha permès conèixer molts amics nous”, explica un infant bastoner. Els nens i nenes, que actualment representen el 50% de la massa social del ball, són el present i seran el futur dels Bastoners santcugatencs que durant aquest any celebraran els seus 25 anys.

L’objectiu principal de la festa és poder acostar la tradició popular a tots els ciutadans que la vulguin descobrir, tal com es reflexa en el logotip especial per l’aniversari. “Tothom s’ha de sentir partícip de la festa i per això tots els actes del vin-i-cinquè aniversari estan encarats per a tots els públics”, argumenta Bernat Picornell, membre de la junta de Bastoners.

De fet, el calendari festiu es va presentar ahir, 16 de setembre, i té com a plat fort el cap de setmana del 26 i 27 de novembre, dies que tindrà lloc la diada dels 25 anys. Durant aquell cap de setmana es desenvoluparan diverses activitats entre la que destaca la Repicada. Aquest acte convida a tots els santcugatencs majors de 10 anys a ser bastoner per un dia.

“Volem viure el nostre aniversari amb totes les entitats de la ciutat, però sobretot amb tots aquells bastoners que en algun moment han format part del ball”, indica Picornell. És per això que s’ha reservat el dia 2 de març de 2017 per homenatjar a la Penya Regalèssia. El col·lectiu va ser l’encarregat de recuperar el ball després de la guerra civil.

Malgrat celebrar els 25 anys d’història, els Bastoners de Sant Cugat van néixer l’any 1920 de la mà de la família Cabanas però va durar pocs anys. Un cop acabada la Guerra Civil la Penya regalèssia va ser l’encarregada de recuperar el ball però la repressió franquista va truncar la iniciativa popular. És per això que la colla bastonera actual té com a data de creació l’any 1991, data a partir de la qual l’activitat bastonera ha estat constant. “És un goig fer-vos costat en l’inici dels actes de celebració dels 25 anys”, diu cofoi Biel Moreras, membre fundador de la Penya.

La cirereta del pastís a tots els actes d’aniversari la posaran organitzant la XLII Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya. “Volem que sigui la trobada més gran de tota la història”, destaca convençut Bernat Picornell. El mateix Picornell apunta que “és un orgull estar entre el top 3 de colles bastoneres més nombroses de Catalunya malgrat no ser una ciutat de la Catalunya tradicional”.

Toc educatiu

Tots els actes lligats amb la celebració de l’aniversari, així com la resta d’activitats diàries dels Bastoners van molt lligades amb un ADN educatiu particular. “El toc educatiu hi és perquè tenim molt clar que l’important és com fem les coses. Aportem un granet de sorra a l’educació d’aquests nois i noies”, expliquen orgullosos des de la comissió d’educació. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article