Torner recomana a la gent de Valldoreix que recuperin el bon veïnatge

per Xavier Boix

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Jaume Torner al pregó de la Festa Major de Valldoreix envoltat dels representants polítics. Foto: Xavier Boix

Tal i com es diu sempre en els pregons de la Festa Major de Valldoreix, amb el divendres 16 ha arribat el retrobament del veïnat de Valldoreix al voltant dels actes més importants de la seva festa grossa i dia de festa local. A banda de la celebració eucarística del migdia, la tarda prometia emocions fortes i The Penguins no van fallar a la cita amb els infants valldoreixencs que omplien de gom a gom la Plaça del Casal de cultura.

Però si algun acte destaca en aquesta celebració social és sense dubte el pregó i les havaneres. La gent s’aplega a la mateixa plaça per explicar-se com han anat les vacances d’estiu i l’inici del curs escolar i aprofiten per sopar al casalet i prendre una copa.

Justament d’aquesta qüestió va parlar el pregoner d’enguany, Jaume Torner, que representa el més gran de la història de la festa. Torner va convidar a la ciutadania de Valldoreix a saludar-se quan es trobin pel carrer, com ho feien quan ell i la seva família van traslladar-se a la vila, abans de la Guerra Civil. Sobre la seva arribada a l’EMD Torner, que té 95 anys, va expressar que “era com el Far West” però que respecte a Barcelona hi havia una diferència crucial: Allà el 30% del veïnat moria de pneumònia degut a la mala qualitat de l’aire i a l’apinyament en que vivien.

Torner recordà també els canvis que van transformar tant Barcelona com, sobretot, les ciutats perifèriques i amb aquestes Sant Cugat i Valldoreix. Va fer un repàs a l’arribada de la llum a Catalunya de la mà de la Companyia Canadenca, el desenvolupament del tren que va ser clau pel creixement d’aquesta ciutat o el projecte de construcció del túnel de Vallvidrera que donaria ja la darrera empenta al creixement definitiu.

Al respecte va comentar dues qüestions interessants. La primera que quan ell va arribar, per anar a Valldoreix s’havia d’anar amb tren a Sant Cugat i després agafar una tartana. La segona, els primers “pelotazos” de l’època, els de personalitats valldoreixenques que van invertir diners en la construcció del túnel i la carretera perquè els terrenys pugessin de preu. Els Borràs, Gassó, Mercadal, eren alguns d’ells. Era l’època de la idea urbanística de Francesc Macià: la caseta i l’hortet. Era l’època amb la que va arribar el primer comerç i els primers equipaments a la zona del Vallès de caire científic i tecnològic. Era l’època en la que el General Prim va provar de sortir-se’n com a primer Primer Ministre català a Madrid i “no li va provar”, afegí Torner. Era també època de guerra civil, racionament, es requisaren cases... però “les racions que gaudien els militars van anar molt bé”.

Ni ell ni ningú va fer esment d’una part de la seva biografia que és almenys interessant: la que va passar servint l’exèrcit dels USA i específicament com a cap de medicina a la base americana de Saragossa. I així fins la seva jubilació. Persona multidisciplinària que tant aviat operava com tocava una peça de música clàssica, malgrat el darrer només es tractava d’un hobby. En tot cas, Torner ha representat el pregoner més gran, després de la intervenció en el darrer pregó del 2015 de la pregonera més jove.

Molta presència política

En una plaça força plena, unes 200 persones van participar en aquest acte, també es van aplegar representants d’entitats i polítics. Com cada any presidí l’acte l’alcaldessa de Sant Cugat que reivindicà el caràcter de poble que té Valldoreix, en la línia del pregoner i, també, el president de l’EMD Josep Puig que va recordar l’agenda d’aquest mes, molt atapeïda. Però hi havia també representants polítics de la pròpia EMD que, com sempre van pujar a l’escenari i de la “metròpoli”, de tots els partits. Aquest cap de setmana segueix la Festa Major en els seus actes més importants.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article