Acord polític en contra de l’IRPH

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto d'arxiu. Foto: Jordi Pascual

Malgrat que el focus mediàtic ja fa temps que s’ha oblidat de les desigualtats hipotecàries i de tots els problemes que se’n deriven, les desigualtats segueixen existint en l’actualitat. Els desnonaments són només l’últim esglaó, i el més cru, d’un seguit de desajustos funcionals i legals envers el dret de l’habitatge. Un dret que ja fa temps que sembla que hagi deixat de ser fonamental.

Abans del desnonament les famílies pateixen una asfíxia econòmica provocada per una hipoteca impossible d’assumir per culpa d’uns interessos desorbitats i manipulats pel mateix mercat econòmic. L’anomenat Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris (IRPH), és el gran culpable d’aquesta situació.

Per aquest motiu, ICV-EUiA presentarà en el Ple de setembre una moció per ajudar a les famílies afectades per aquest índex. “La moció és una reivindicació històrica de les esquerres”, recorda Ramon Gutiérrez, regidor d’ICV-EUiA.  

El IRPH és un índex de referència que s’utilitza a l’hora de fixar l’interès que s’ha de pagar als bancs per les hipoteques donades. Aquest índex és variable, el que vol dir que fluctua segons l’interès mitjà del mercat interbancari. Actualment les persones que tenen aquest índex en les seves hipoteques estan pagant entre 300 i 400 euros de més al mes.

La Unió Europea considera els tipus de referència hipotecària IRPH com a sospitosos i fàcilment manipulables

L'any 2009, la Unió Europea va considerar els tipus de referència hipotecària IRPH com a sospitosos i fàcilment manipulables i, per aquest motiu, va instar el Govern Espanyol a suprimir-los per garantir els drets de la ciutadania afectada. Els índexs estan controlats per la pròpia banca i teòricament vigilats pel Banc d'Espanya, per aquest motiu se sospita que siguin fàcilment manipulables.  

Però malgrat el que digués la Unió Europea, el PP, fent servir les seves majories al Congrés i al Senat, va decidir mantenir l'índex IRPH rebutjant les propostes de diversos grups polítics que demanaven substituir-lo per l’Euríbor més un suplement màxim d’un 1%.

Amb la proposta de l’Euríbor s’aconseguiria que els interessos a pagar fossin molt més estables i poc fluctuants, i el topall de l’1% impediria preus desorbitats. A més de les recomanacions de la Unió Europea, a casa nostra també hi ha hagut múltiples sentències que han declarat nul l’índex d’IRPH per abusiu i han obligat a les entitats financeres ha retornar els interessos als afectats.

Què demana la moció?

La moció presentada pels ecosocialistes exigeix al govern central la derogació immediata de l’IRPH i que s’estableixi com a tipus d’interès de referència l’Euríbor més un màxim d’1%. Però per començar a pal·liar els efectes directes d’aquest abús econòmic, ICV-EUiA insta a posar en marxa un servei per assessorar totes les persones afectades perquè puguin revisar la seva clàusula. Gutiérrez explica que “crear una oficina d’atenció als afectats serviria per ajudar-les i per donar-los-hi eines per mediar amb les entitats financeres”.

Segons Gutiérrez fins aquest punt tots els grups municipals s’han mostrat favorables a aprovar la moció, fet que deixa entreveure un acord polític unànime. De fet, la moció, finalmnet, serà presentada de manera conjunta amb el suport ERC-MES i PSC. Però el punt més rellevant i més pragmàtic sembla que està en setge per la possible negativa de l’equip de govern.

ICV-EUiA demana a l’Ajuntament que impulsi un compromís ètic  que proposi la supressió de les clàusules abusives

En el setè punt de la moció, ICV-EUiA demana a l’Ajuntament que impulsi un compromís ètic  que proposi la supressió de les clàusules abusives, com l’IRPH, i d’altres clàusules que es considerin adients per defensar als ciutadans. Aquest compromís hauria d’estar signat per totes les entitats financeres. Aquelles que no signin aquest codi ètic podrien veure afectada la seva relació comercial amb l’Ajuntament, segons es demana en la moció.

En el posicionament de Convergènia envers la moció s'indica que estan d'acord que s'apliqui l'acord sempre hi quan quest no perjudiqui econòmicament de manera negativa el finançament de l'Ajuntament. “No és un equip de govern sensible amb els drets fonamentals dels ciutadans, abans posaran per davant la defensa dels interessos del consistori i la defensa dels contractes establerts amb les entitats financeres”, argumenta convençut el regidor d’ICV-EUiA.   

En vista de la possible modificació d’aquest punt, Gutiérrez ha assegurat que posaran per davant l’aprovació de la moció, ja que és una declaració d’intensions, una exigència a l’estat i una possibilitat de tirar endavant un centre per ajudar als afectats.  

La visió de la PAH Sant Cugat

elCugatenc s’ha posat en contacte amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Sant Cugat, que en aquests moments viu un estat d’inactivitat. Han valorat positivament la moció dels ecosocialistes. Diuen que tota pressió social ajuda a conscienciar la gent que està en posicions de poder.

Malgrat que les intencions diuen que són bones, toquen de peus a terra i indiquen que la moció no aconseguirà tenir uns efectes immediats sobre els afectats perquè l’Ajuntament no té competències directes per poder canviar-ho. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article