S’aprova el Compte General sense debat sobre el model econòmic

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El govern s'escapa de les crítiques de l'oposició. Foto: Jordi Pascual

En la liquidació dels pressupostos gairebé mai hi ha debat perquè es presenten documents força tècnics i, a més, passa per Ple en forma de dació de compte, és a dir, sense votar-se. En l’aprovació del Compte General del 2015, però, tampoc n’hi ha hagut. Aquest document, que s’ha d’enviar a la Sindicatura de Comptes, recull totes les transaccions i patrimoni de l’Ajuntament i els seus organismes dependents.

El Ple de setembre havia de debatre i aprovar el Compte General. Era un moment per encetar el debat sobre el model econòmic del govern, l’exercici al qual fa referència el document capitanejat per Carles Brugarolas i l’actual, des d’abans d’estiu, per Damià Calvet. Si bé, només Ignasi Bea, de la CUP-PC, i Ferran Villaseñor, d’ERC-MES, van fer referència a la gestió econòmica de l’anterior tinent d’alcalde d’Economia.

Tant els cupaires com els republicans van ser breus. Bea es va felicitar pel rècord d’ingressos per Impost de Béns Immobles (IBI) i plusvàlues, tot i que el percentatge d’impagament creix respecte als anys anteriors. Alhora, va demanar una aposta més clara pel que fa a l’habitatge de lloguer, en clara referència a l’exercici de Promusa que ha tingut unes pèrdues de poc més de mig milió d’euros.

Villaseñor també va parlar de Promusa tot i que, considera, que les pèrdues no són preocupants ja que l’any anterior, el 2014, tenia beneficis. Animava, així i tot, a vendre aparcaments, principalment. Va dir que la moderació en el moment de fer el pressupost permet tenir escreixos a final de l’exercici que s’haguessin pogut utilitzar. De tot plegat, també treu la conclusió que cal “canviar la Fundació Sant Cugat Actiu”. Pel que fa a l’entrada de diners, “les multes són un gran ingrés”, diu.

Ciutadans s'absté per no haver participat en el debat dels pressupostos del 2015

Tot i el posicionament, els vots van ser força més tècnics que polítics. Els dos regidors d’ICV-EUiA van votar en contra per seguir amb el vot negatiu als pressupostos del 2015. El mateix va fer un dels regidors de la CUP-PC mentre els altres dos van votar a favor perquè el “document tècnicament és correcte”.  El govern, lògicament, va votar a favor mentre la resta de grups s’hi van abstenir. Només Ciutadans va explicar que l’abstenció respon a no haver participat en el debat dels pressupostos del 2015 ja que no tenien representació.

Sense crítiques a l’exercici actual

La sessió plenària de setembre també va servir per repassar l’estat d’execució del pressupost vigent així com l’avaluació dels objectius d’estabilitat. Tots dos punts en forma de dació de compte i, per tant, sense votar-se, no van tenir intervencions de l’oposició. Calvet només va destacar que el consistori paga els proveïdors en 18 dies, el que considera una bona xifra, mentre diu que l’execució segueix la previsió amb les variacions habituals.

Els punts d’economia també van portar l’aprovació, amb vot favorable de tots els grups exceptuant les abstencions d’ICV-EUiA i PP, d’una rebaixa per als usuaris del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). El nou contracte ha permès aplicar una rebaixa d’un 4,79% en el SAD pròpiament dit i d’un 18,5% en manteniment i neteja.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article