Alguns veïns de Les Planes diuen que Puigdomènech els “ha venut la moto” amb l'Espai Eco

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Consell de Barri de Les Planes d'octubre. Foto: Jordi Pascual

El penúltim Consell de Barri de l'any a Les Planes, celebrat dimecres, ha estat tranquil perquè ha tornat a acollir els temes recurrents d'aquest districte, com ara la cobertura de l'Espai Mossèn Pere Grau, la urbanització de Can Borrull –que ja té projecte definitiu i es pretén licitar abans que acabi l'any perquè es puguin fer les obres, segons el govern, durant el 2017– i els diners de lliure disposició, tot i que aquesta vegada ja s'ha estipulat l'ordre de preferència dels projectes. Si bé, un dels temes recurrents, l'Espai Eco, ha obert un debat entre veïns, govern i Pas a pas com a impulsors del projecte.

Diversos veïns consideren que Joan Puigdomènech, president del Consell de Barri, els “ha venut la moto” perquè inicialment, diuen, havia informat que l'Espai Eco estaria destinat a portar activitats del casal. Amb el nou plantejament consideren que no és així. El debat s'ha obert després que dues representants del projecte, Simona Cerri de Pas a pas i Iraia Mir de la Comissió de Festes del barri, presentessin el marc organitzatiu que determinarà el funcionament de l'equipament.

Segons diuen, l'Espai Eco es regirà amb una comissió de gestió al centre i amb la participació de la comunitat, l'Ajuntament i el que han anomenat recerca, dos representants de Pas a pas com a membres de l'ETSAV ja que la universitat està al darrere de l'edifici. Així i tot, cada dimarts hi ha reunions obertes que han de servir per vehicular les propostes dels veïns. El repte està en compaginar un espai que vol ser obert i d'intercanvi de temps i serveis de forma voluntària amb les necessitats de les entitats del barri.

Durant la Festa Major, els impulsors de l'Eco van recollir propostes dels veïns per fer activitats

Durant la Festa Major, els impulsors de l'Eco van recollir propostes dels veïns per fer activitats i això els ha permès plantejar un seguit d'activitats: espai familiar, grup de dones, intercanvi de roba i llibres, grup de consum, activitats de la penya barcelonista, casal infantil, hort comunitari, gimnàstica, cursos de català, tallers de pintura i voluntariat. Si bé, els representants d'algunes entitats s'ho han trobat tot fet i, a més, consideren que alguns dels projectes trepitgen les seves activitats o d'altres que ja es feien al casal.

“Ens van vendre l'espai com un lloc per alliberar el casal perquè no hi cabien més activitats, aquí continuem massificats i a l'Eco es fan coses noves”, considera una de les veïnes que posa en dubte la utilitat de l'espai. De fet, diversos assistents al consell de dimecres recorden que inicialment els veïns no volien tenir un espai com aquest però va ser Puigdomènech qui va acabar convencent-los en pro d'una millor distribució d'activitats.

Ara, amb l'equipament ja en marxa, ja s'han registrat problemes. Així ho han fet saber algunes usuàries del grup de gimnàstica que hauria de fer servir l'Eco i que, segons expliquen, s'han vist abocades a la pista, a l'aire lliure i cap al tard perquè ja s'estava fent alguna cosa a la instal·lació. Tot i que les impulsores creuen que es tracta d'un succés puntual mentre es reorganitza tota l'activitat, les usuàries demanen solucions immediates per no passar fred.

Tant Cerri com Mir expliquen que les entitats no s'han de sentir desplaçades de l'Eco, ans al contrari, estan cridades a participar per donar-li ús i distribuir les hores com millor es pugui per evitar que la gent quedi a fora. Defensen la proposta, criticada per alguns veïns, de desvincular l'Eco de la xarxa de Casals perquè consideren que és una forma de fer que els veïns i les entitats defineixin al seu gust l'espai amb menys ingerències de l'Ajuntament, tot i que és present a la comissió de gestió.

S'ha cridat a una reunió que es farà el proper dimarts amb la voluntat d'apartar les diferències i començar de nou les relacions

Les posicions enfrontades no han trobat solució en la sessió del Consell de Barri però s'ha cridat a una reunió que es farà el proper dimarts amb la voluntat d'apartar les diferències i començar de nou les relacions. Això, hauria de permetre, i coincideixen les dues parts en dir-ho, tornar a explicar l'Eco i que les entitats facin les aportacions necessàries perquè l'espai estigui a gust del màxim de gent possible.

L'Eco conjuntament amb la cobertura de l'Espai Mossèn Pere Grau serà una redefinició d'un dels espais més socials del barri. Tal com es va mostrar durant la Festa Major, la cobertura de la pista està pensada amb inclinació per reaprofitar l'aigua de la pluja, amb coberta de fusta per evitar impacte visual i amb elements de llum i calidesa interior que permetin mantenir una temperatura adequada. Al darrere del projecte hi ha el col·lectiu Arqbag, que espera tenir el projecte definitiu al novembre perquè la Junta de Govern local l'aprovi i a principis del 2017 comencis les obres. Segons els arquitectes, també es reduirà el soroll que reben els veïns perquè la coberta funcionarà de pantalla acústica.

La urbanització, per fi, de Can Borrull

“Portem 30 anys esperant i els darrers 10 han estat de 'ho farem l'any vinent'”, ha dit un veí just presentar-se el projecte d'urbanització de Can Borrull. El govern no pot donar una data perquè podria agafar-se els dits però assegura que durant el 2017 ja es podrà fer l'inici d'obres. Abans tocarà un laboriós procés de licitació pública en què esperen la participació de moltes empreses ja que el conjunt del projecte està valorat en 2,6 milions d'euros, una xifra molt suculenta que pot comportar una dificultat afegida.

Si bé, ja hi ha projecte definitiu i, segons el consistori, aquest mes l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) donarà el vist i plau perquè tot pugui començar. Aquesta és una urbanització més senzilla que la que s'havia plantejat anys enrere perquè s'elimina, entre d'altres, la rotonda a l'accés de Les Planes i es redueix la mida del mur verd que hi haurà entre les cases i la riera. Això permet que l'Ajuntament s'estalviï expropiacions i, alhora, que els veïns hagin de pagar menys contribució. A més, la part proporcional dels diners de lliure disposició del barri s'ha guardat per abaratir encara més el cost per veí.

Els projectes amb més suports per desenvolupar amb els diners de lliure disposició

Al Consell de Barri també s'han presentat els projectes que tenen més possibilitats de desenvolupar-se amb la partida de lliure disposició que li correspon al barri. Ha estat una proposta i tria dels veïns. Així, els cinc primers projectes amb més suports són la instal·lació d'elements gimnàstics a la plaça de Colom; l'activació de plans d'ocupació per a la neteja de boscos, eficiència energètica i manteniment; consolidar les voreres dels carrers Molí i Sant Ignasi de Loiola; fer parcs integrats a la natura amb tirolines, i instal·lar aire acondicionat al casal.

S'ha de calcular el cost de cada idea dels diners de lliure disposició i eliminar les que es poden impulsar directament pel consistori

Així i tot, Puigdomènech adverteix que el llistat no és inamovible ja que ara s'ha de calcular el cost de cada idea i eliminar les que es poden impulsar directament pel consistori fora dels diners de lliure disposició. D'aquesta manera, es desenvoluparan només els projectes amb més suports que es puguin fer en el marc dels diners de lliure disposició. A més, aprofitant que ja s'han fet públics els 25 projectes que aniran a votació en els pressupostos participatius, s'ha animat els veïns del barri a votar la novena proposta, valorada en 270.000€, que pretén fer parcs infantils adaptats a l'estètica de muntanya a La Floresta i Les Planes.

Un avís per la mobilitat

El darrer assumpte amb repercussió a la reunió d'octubre del Consell de Barri de Les Planes ha estat la crítica dels veïns a l'aturada de la comissió de mobilitat del propi consell. Consideren que les reunions que s'han fet són poc fructíferes perquè, tot i que els participants apunten diferents problemes de la mobilitat al diversos carrers, els tècnics municipals es limiten a prendre nota. Asseguren que mai han visitat les zones afectades i que, per tant, la tasca de denúncia és inútil.

Davant d'aquesta circumstància, Puigdomènech s'ha compromès a facilitar una trobada entre els veïns i els tècnics, en la qual ell hi serà present, per visitar els carrers afectats per problemes de mobilitat i plantejar les accions necessàries per millorar-los. Davant la proposta de la CUP-PC de fer un consell conjunt amb La Floresta per abordar problemàtiques comunes, com ara la mateixa mobilitat, el president del Consell de Barri diu no tenir-ho clar però, assegura, està disposat a obrir un diàleg per parlar i abordar conjuntament les problemàtiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article