L’Ajuntament carrega de nou contra La Xesca

per Miquel Margalef

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Instantània de suport al casal juvenil. Foto: Extreta del Facebook de La Xesca. 

Després d’un mes sense intercanvi d'arguments entre La Xesca i l’Ajuntament, ahir, 7 d’octubre, van topar de nou. El divendres 7 i dissabte 8 d’octubre s’havien de convertir en dos dies claus per al Casal juvenil. Els alumnes de primer de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSAV), amb el vist i plau dels professors, havien decidit realitzar un congrés d’arquitectura a La Xesca. Les xerrades formaven part de 3 assignatures del curs i tenien la intenció de crear confluències entre professors i estudiants durant més de 20 hores. A més, acollir aquest congrés permetia els ocupants juvenils afrontar amb més arguments els problemes de seguretat, que segons l’Ajuntament pateix l’edifici.  

En el text de presentació del Congrés, difós al Facebook de La Xesca, els estudiants de l’ETSAV recalcaven: “Aprofitant la rehabilitació que el jovent està realitzant en aquest bloc de pisos abandonat, hem pensat que seria interessant poder tornar a donar vida a un edifici que va quedar desocupat i es va anar deteriorant al llarg de la crisi econòmica”. En el comunicat s’afegia que l’objectiu del congrés era conscienciar la població de la gran quantitat d’habitatges en desús, propietat de bancs o grans propietaris fruit de l’expoli i l’especulació poden tenir una nova vida com a espais col·lectius per al poble.

Però tot aquest plantejament va canviar. Poques hores abans de començar la primera part del congrés del dia 7 d’octubre, La Xesca emetia un tuit alertant que el consistori havia “boicotejat tot movent fils” perquè ni professors ni estudiants poguessin assistir al casal. En el comunicat posterior a aquest tuit, el col·lectiu explicava que el consistori havia trucat al director de l’escola d’arquitectura i els havia indicat que no podien realitzar l’activitat a La Xesca per raons de seguretat.

D’aquesta manera, el col·lectiu juvenil va apuntar directament al govern i va recriminar que hagués mogut fils perquè finalment la xerrada no es pogués dur a terme. A més, donaven a entendre que l’estreta relació de convenis entre l’Ajuntament i l’ETSAV impedia qualsevol moviment de l’escola encontra del que recomanava el consistori.

En resposta a aquestes dures acusacions, Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, recordava que l’espai ocupat no té llicència i té prohibit acollir actes amb afluència de públic des del 30 d’agost per aprovació d’un decret que així ho prohibeix. Conesa també afegia que el govern “aplicava sentit comú” i per això desaconsellava la trobada. Davant la crítica de boicot, l’alcaldessa indicava que “no es pot boicotejar el que no és legal” i afegia que la decisió final l’havia pres l’escola de manera lliure.

Amb les paraules de Conesa, el govern tornava a insistir amb els mateixos arguments que ja havia deixat anar un mes enrere, sense entrar en les raons polítiques de l’ocupació. “És una nova cortina de fum. No els interessa que es faci un congrés d’arquitectes a La Xesca perquè seria la prova més evident que no hi ha cap mena de problema estructural de l’edifici i aleshores haurien de començar a parlar de les raons polítiques de faltes d’espais”, recalca Patricia Gotarda, membre de La Xesca, al ser preguntada per elCugatenc.

La Xesca segueix el seu curs

Després d’aquesta nova picabaralla entres tots dos organismes Gotarda explicava que des de l’ocupació de l’espai no hi ha hagut cap mena de conversa amb l’Ajuntament. “El consistori no pot fer massa més del que ja ha fet amb el decret”. En aquest mateix sentit, indiquen que ells seguiran amb les seves activitats fins que no hi hagi un nou moviment judicial. De moment saben que la denúncia que es va presentar està reactivada, però no poden assegurar en quin punt està fins el proper dilluns.

L'objectiu de l’ocupació de l’espai per part de La Xesca és reclamar la manca d’espais autogestionats pel jovent així com posar en setge el model de ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article